Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Twinkle dankzij Terry Dode van de Week

31 mei 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
De Dode van de Week: Twinkle

De Dode van de Week: Twinkle

In een op het gebied van de prominente doden ‘zeer matige week’ heeft de jury van de Dode van de Week de obscure Britse jarenzestigzangeres Twinkle tamelijk verrassend verkozen tot Dode van de Week.

Vóór het weekberaad leek de jury hele andere plannen te hebben: ‘Als het even kan, kiezen we niet opnieuw voor een muzikant, nadat we de afgelopen weken al achtereenvolgens Errol Brown, B.B. King en Dimitri van Toren op deze plaats in het zonnetje gezet.’ Hoe groot was dan ook de verrassing dat de jury uiteindelijk opniéuw met een een muzikant op de proppen kwam. De voorzitter: ‘Tsja, we hebben gewikt en gewogen. De concurrentie was simpelweg helemaal nergens.’

Klassieker
De op 66-jarige leeftijd overleden Twinkle (artiestennaam van Lynn Annette Ripley) heeft haar uitverkiezing volgens de jury ‘bijna volledig te danken aan haar jarenzestighit Terry‘, volgens de jury ‘een klassieker op het gebied van liederen over verongelukte motorrijders’. De jury zet Terry ‘op gelijke hoogte’ met themagerelateerde liederen als Oerend Hard van Normaal, The Leader of the Pack van de Shangri-las en 1952 Vincent Black Lightning van Richard Thompson. De jury: ‘Een fijn, ondergewaardeerd genre, waar Twinkle zich duidelijk in de frontlinies ophoudt.’

Controversieel
Kort nadat Terry in Groot-Brittannië uitkwam, werd het lied al controversieel verklaard en verbannen uit de Britse media. De jury: ‘Een ongelofelijk zware sanctie. Maar die ban maakt het uiteindelijk wel een extra spannend lied.’ De jury eindigt het hoofdstuk Twinkle met een citaat van de laatste ‘toepasselijke’ regel van het lied:

Please wait at the gate of heaven for me, Terry

De jury: ‘Hopelijk stond Terry daar deze week. We denken eigenlijk van wel.’ Kijk en luister hier nog eens naar Terry:

Terry
Alles overziend is Twinkle volgens de jury de ‘terechte’ opvolger van Dimitri van Toren, de inmiddels begraven Dode van Vorige Week. Wie werden deze week door Twinkle voorgoed in de schaduw geplaatst? Een blik op de rest van de weektopvijf…

Gevaar voor eigen leven
Op een verdiende tweede plaats treffen we de Nederlandse journalist en mede-Parool-oprichter Wim van Norden (97). Volgens de jury mag de rol van Van Norden in de Nederlandse persgeschiedenis ‘niet worden onderschat’. De jury: ‘Deze man heeft op gevaar voor eigen leven een krantje in oorlogstijd een krantje in elkaar geflanst en verspreid. Later stond hij aan de wieg van de Perscombinatie, wat natuurlijk een schitterend en vooruitstrevend mediabedrijf was.’

Het Parool, léés die krant! (Foto: Anefo / Hans van Dijk / 1982)

Het Parool, léés die krant! (Foto: Anefo / Hans van Dijk / 1982)

Huzarenstukje
Een verrassende derde plaats is weggelegd voor de Amerikaanse tenniskampioene Doris Hart (89). Volgens de jury is Hart in de tenniswereld ‘een ware legende’. Uit het weekrapport: ‘De Amerikaanse was de eerste speelster in de tennisgeschiedenis die de perfecte Grand Slam voltooide, met zeges in de vier grote toernooien in het enkelspel, dubbelspel én gemend dubbel. Na haar slaagden alleen de Australische Margaret Court Smith en de Amerikaanse Martina Navratilova nog in dit huzarenstukje. Zowaar een prestatie van formaat.’

Paardenman
Ook de vierde plaats is weggelegd voor iemand uit de sportwereld, te weten de op 67-jarige leeftijd overleden paardenman Gerrit-Jan Swinkels. De jury: ‘Gerrit-Jan was mister Indoor Brabant. Het prestigieuze paardensportevenement in Den Bosch heeft veel, zo niet alles aan Gerrit-Jan te danken’. Saillant: Swinkels kwam deze week om het leven na een val zijn paard. De jury: ‘Hij verdient daarmee deze week ook nog eens de originaliteitsprijs.’ Kijk hier hoe Swinkels zijn waardering uitspreekt voor de inmiddels ook al overleden Bonfire:

Uitgemanaged
De vijfde plaats in het weekklassement wordt ingenomen door de tourmanager van de Ierse popformatie U2, Dennis Sheehan (68). Sheehan heeft meer dan dertig jaar de tours van U2 gemanaged. De jury: ‘Dat deed Dennis buitengewoon correct en consciëntieus. Er viel altijd bijzonder weinig op aan te merken. En dat is natuurlijk precies de nummer-1-kwaliteit die je in deze beroepsgroep moet hebben. Klasse gewoon.’

De jury deelde deze week opnieuw geen eervolle vermeldingen uit. Wel is op de laatste pagina van het juryrapport aandacht voor de Prognose van de Dode van Volgende Week. Het dodenkompas van de jury wijst dit keert sterk in de richting van een wereldberoemd Lauren of Laura.

De gele kanarie houdt voor Lauren of Laura zijn bonzende hartje deze week extra stevig vast!

Tags: , , , ,

één reactie op "Twinkle dankzij Terry Dode van de Week"

 1. Tom schreef:

  There are hence many well-liked online slot games that you can locate upon the
  internet. all of them give all but the thesame bustle
  and of course the abundant relief that you can gruffly get
  overnight. Getting wealthy in a rushed mature is now no longer just a determination because it is possible to do.

  One of the online gambling that you should try to
  enjoy is called online slots. This game has been regarding for hundreds
  of years and is yet well-liked today. You
  could say slot gambling games are a type of gambling that has evolved fittingly rapidly,
  starting from the shape, appearance, to the game format.

  No gambling game can be as militant as the newest online slots.

  For those of you who are just starting to consider the online gambling business,
  here we will allowance basic tips and tricks for capability in online
  slot gambling games. These tips will not put up to you save winning in all game but will make your chances of winning greater than before
  and abbreviate the number of losses you will encounter.

Laat een reactie achter