Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Van Toren torent boven concurrentie uit

25 mei 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

De jury van de Dode van de Week was er ondanks het lange pinksterweekeinde snel uit: de Bredase bard Dimitri van Toren is met een ruime meerderheid van stemmen verkozen tot Dode van de Week.

Dimitri van Toren

De Dode van de Week, Dimitri van Toren, zingt een lied in 1970 (Foto: Harry Pot)

Van Toren versloeg deze week onder anderen een geniale Amerikaanse wiskundige, een Franse financiële topman en een Duitse toptrainer. De jury: ‘Een fraai allegaartje aan prominenten doden, waar Dimitri toch duidelijk bovenuit torent.’

A-typisch
Dimitri van Toren overleed afgelopen week op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Reusel. De Bredase bard bestormde in de jaren zeventig op bescheiden wijze de hitparade met volgens de jury ‘smaakvolle liedjes zonder opsmuk’ als Hé, kom aan en Een lied voor kinderen. Volgens de jury schreef Van Toren ‘een indrukwekkend, a-typisch genre bij elkaar, een genre waar menig bard een puntje aan zou moeten willen zuigen’.

Geen reet
De jury vervolgt: ‘Wat ook voor hem pleit, is dat Dimitri wars was van enig opsmuk’. De jury verwijst daarbij naar het eerbetoon van de Tilburgse dichter Ko de Laat aan zijn mede-Brabander Van Toren: ‘Soms wat cryptische gezangen / Een kenmerkend stemgeluid / ‘n Zanger die geen reet om roem gaf / Waar ‘n ander dat juist uitbuit / Maar het ging ‘m om de inhoud / Om wat hij vertellen wou / Of dat voor ‘n handvol mensen / Of de massa wezen zou’.

Jodelstuk
De jury is vooral enthousiast over Van Torens grootste hit ‘Hé kom aan’. De jury: ‘Een fijn up-tempo nummer, met een hoogstaande literaire tekst én met een melodie die zich makkelijk in je hoofd nestelt. Vooral het jodelstuk is bovengemiddeld puik: diedel dadie die die, doedel diedel dam dam. Zie dat maar eens uit je hoofd te krijgen’.

Luister zelf nog eens:

Terecht
Dimitri van Toren is kortom de ‘terechte’ Dode van de Week. Hij is daarmee de opvolger van de inmiddels alweer begraven B.B. King. Van Toren bleef in de verkiezing van de Dode van de Week de volgende prominenten voor:

2. John Forbes Nash jr. (86), Amerikaans econoom en wiskundige. De jury: ‘Geniale man natuurlijk’.

3. Harald Seeger (93), Oost-Duits voetbalbondscoach. De jury: ‘Seeger wist hoe je een DDR-team moest samenstellen.’

4. Jean-François Théodore (68), Franse financiële topman, grote man achter EuroNext. De jury: ‘Zonder de man geen AEX.’

5. Annarita Sidoti (45), Italiaanse snelwandelaarster. De jury: ‘Een legende.’

Er werden dit keer geen eervolle vermeldingen uitgereikt. De prognose voor de Dode van Volgende Week heeft ons vanwege technische problemen dit keer niet bereikt. Desalniettemin houdt de Gele Kanarie uit voorzorg zijn hartje vrijwel permanent vast.

Tags: ,

Laat een reactie achter