Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Dode van de Week: illuster paasrijtje maakt jury ‘dizzy’

5 april 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

Op de dag dat Jezus ruim tweeduizend jaar geleden uit de dood zou zijn opgestaan, boog de jury van de Dode van de Week zich over een markant gezelschap aan prominente doden die dat lot vermoedelijk bespaard zal blijven. De weekprijs is voor Jacques Kloes.

De Dode van de Week (m)

De Dode van de Week (m)

‘Zelden hebben we zo’n bonte potpourri aan overleden beroemdheden op ons bordje gehad’, schrijft de jury in zijn weekrapport. ‘Het overleg was lang en intens, maar aan het einde van de dag wisten we toch een Paasakkoord te sluiten.’

Jacques Kloes werd uitgeroepen tot Dode van de Week. De voormalige leadzanger van de Nederlandse popgroep Dizzy Man’s Band overleed afgelopen week op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wijk aan Zee, zeer waarschijnlijk aan de gevolgen van een hartstilstand.

Maar waarom Jacques Kloes? De jury: ‘We hebben deze week, met de focus op Jezus Christus, vooral gekeken naar de legacy van de doden van deze week. Vergeleken met de andere afgelegde prominenten in onze weektopvijf wint Kloes het daarmee ruim op punten.’

De jury heeft het dan natuurlijk over de grote hits van de Dizzy Man’s Band, waaronder The Show (1973) en The Opera (1975).

Jacques Kloes is al met al de terechte opvolger van de Dode van Vorige Week: Hugo Walker. Welke prominenten gingen afgelopen week nog meer het hoekje om? De rest van de topvijf.

2. Steve Stevaert (60)

Belgische oud-minister, voormalig leider van de Socialistische Partij Anders, de Vlaamse Wouter Bos, oud-burgemeester van Hasselt en gewezen sidekick van Goedele Liekens. ‘Over Stevaert is genoeg gezegd en gezwegen’, aldus de jury. ‘Na een beschuldiging van verkrachting belandde hij in het Albertkanaal. Tragisch.’

Wat weinigen weten is dat Stevaert ook voorzitter was van de Belgian Vietnamese Alliance en een vaste klant van ‘Little Asia’, het meest trendy Vietnamese restaurant van Brussel. ‘We verliezen een toegewijde voorzitter en een lieve klant’, sprak eigenaresse Truong Thi Quyen in doorgaans betrouwbare Belgische media.

Bekijk Steve Stevaert in een tamelijk random filmpje waarin hij bekent rockliefhebber en vaste bezoeker van Pukkelpop te zijn.

3. Robert H. Schuller (88)

Bekende Amerikaanse tv-dominee, in dienst van kerkgenootschap Crystal Cathedral, die met name wereldberoemd werd door het programma Hour of Power. Nog altijd te zien op het meer voor mannen bestemde RTL5.

‘Wij herinneren ons dat Jan-Peter Balkenende een trouwe kijker was van Hour of Power’, aldus de jury. ‘Maar het hoogtepunt uit de geschiedenis van de Crystal Cathedral was natuurlijk het bezoek van Dries van Agt.’

4. Cynthia Lennon (75)

De eerste vrouw van John Lennon en de moeder van Julian Lennon. ‘Cynthia was zeker niet de beroemdste vrouw van John Lennon en had ook niets van doen met diepvriesmaaltijden’, aldus de jury. ‘Zij dringt als Beatle-muze echter toch de topvijf binnen, mede dankzij onderstaande ontroerende videocollage van haar zoon Julian.’

5. Diet Kloos-Barendregt (98) en Robert Burns (64)

Een illuster duo eindigt ex aequo op de vijfde plaats deze week. ‘De jury heeft lang zitten denken wie ze de vijfde plaats zou moeten schenken’, aldus de jury. ‘Maar soms heb je te maken met twee unieke grootheden die volstrekt onvergelijkbaar lijken, maar zich in hun eigen leven en legacy toch dusdanig hebben gemanifesteerd dat ze nu eenmaal op hetzelfde niveau uitkomen.’

Diet Kloos-Barendregt was een verzetsstrijdster en zangeres uit Dordrecht. In 2011 werd er in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek nog een tentoonstelling aan haar gewijd, in elkaar gezet door Pauline Broekema.

Robert Burns was mede-oprichter en drummer van de Amerikaanse rockband Lynyrd Skynyrd. In 1974 verliet hij de band, vorige week reed hij zichzelf dood tegen een boom.

Bekijk Burns hieronder toch eens in actie als hij zijn legendarisch saaie drumpartij bij Sweet Home Alabama uit de kast haalt als gastdrummer van Artimus Pyle tijdens een concert op een cruiseschip.

Aan eervolle vermeldingen had de jury deze week een broertje dood. Wel is er weer een prognose voor komende week: vermoed wordt dat er een bekende Spaanstalige zanger, een Franse kok die de controverse niet schuwt óf een pionier op het gebied van televisiespelletjes komt te overlijden.

De Gele Kanarie ziet het maar even aan, onderwijl zijn hartje vasthoudend.

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter