Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Baanbrekende spacerock-hippie bereikt ultieme doel

13 maart 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
De Dode van de Week (via: daMusic)

De Dode van de Week (via: daMusic)

Daevid Allen, de grote man achter baanbrekende bands als Gong en Soft Machine, is met twee vingers in de neus uitgeroepen tot Dode van de Week. Hij bleef tal van andere culturele B-prominenten voor.

Lichte opwinding was er deze middag op de burelen van de jury van de Dode van de Week. ‘Bij gebrek aan aansprekende prominente sterfgevallen werd zelfs even een tombola overwogen, maar ter elfde ure sloeg toch het laatste uur van Allen. Nog vlak voor de deadline’, permitteert de jury zich een woordgrapje.

Daevid Allen overleed op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van jarenlang roken. ‘De Australiër stond bekend als voornaam lid van de Canturbury-scene en als de psychedelische grondlegger van de spacerock, hing rond met William S. Burroughs, richtte samen met Robert Wyatt The Soft Machine op, ging daar snel weer weg en kende vervolgens zijn hoogtijdagen met de band Gong, die hij in 1968 in Parijs oprichtte’, schrijft de jury in het juryrapport.

Luister toch eens naar het prijsnummer Dynamite van het legendarische album Camembert Electrique.

In 1975 stapte Allen op bij Gong nadat er tijdens een concert een krachtveld voor het podium stond dat hem belette op te gaan treden. Later trok de spacerocker gelukkig weer bij en richtte hij nog vele andere bands op, die ook allemaal Gong heetten.

Allen zelf legt hier even helder uit hoe het zit.

Daevid Allen is de meer dan terechte opvolger van één van de Twee Pinten, de Dode van de Week van vorige week. Maar er gingen afgelopen week natuurlijk nog meer celebrities het hoekje om. De rest van de topvijf:

2. Terry Pratchett (66)

Het is een kleine stap van de ene hippie naar de andere. Pratchett was een Britse fantasy-schrijver die meer dan zeventig fantasy-boeken verkocht in het fantasie-genre. Iets met een ‘Schijfwereld’, vier olifanten en veel hilariteit met een maatschappijkritische ondertoon.

‘We hebben nog nooit iets van Pratchett gelezen’, geeft de jury toe. Hoe de Disc-World van de schrijver precies werkt, legt hij in onderstaand college van ruim een uur uit.

3. Sam Simon (59)

Een van de makers van de beroemde tekenfilmserie The Simpsons. ‘Wij herkennen uit de aftiteling weliswaar alleen Matt Groening, maar ook Simon was vanaf het prille begin betrokken bij de langstlopende sitcom van de Amerikaanse televisie’, aldus de jury.

Ook in het Spaans nagesynchroniseerd en in een loop van tien uur, blijven Los Simpsons grappig.

4. Jimmy Greenspoon (67)

Klavierspeler en medeoprichter van de Amerikaanse groep Three Dog Night. De band scoorde, vooral begin jaren zeventig, tientallen hits in de VS. In Nederland is Three Dog Night vooral bekend van het schitterende Mama Told Me (Not to Come).

5. Frei Otto (89)

De Duitse architect kreeg een dag voor zijn dood te horen dat hij de Pritzker Architecture Prize dit jaar heeft gewonnen. De jury noemt de vermaarde Duitse architect ‘onderzoeker, uitvinder, vormvinder, ingenieur, bouwer, leraar, samenwerker, milieuliefhebber, humanist en schepper van gedenkwaardige gebouwen en ruimtes.’

Zijn bekendste werk is het glazen tentdak van het olympisch stadion in München. ‘Het dak is toch een beetje het uithangbod van deze voormalige voetbaltempel, waar tegenwoordig nog sfeervolle concerten worden gegeven’, constateert de jury.

Alleen bij Amy McDonald was vorig jaar niet echt sprake van een kolkende massa.

De jury was ook nog zo ruimhartig om enkele eervolle vermeldingen uit te delen. Die gaan naar de Amerikaanse regisseur Richard Glatzer (63, Still Alice), dichter Herman Hendrik ter Balkt (76), spitsnuitkrokodil Hakuna (onbekend) en de drie Franse topsporters Camille Muffat, Florence Arthaud en Alexis Vastine, de winnaars van de originaliteitsprijs.

De Prognose voor volgende week luidt tenslotte: de jury houdt er rekening mee dat volgende week een prominente coma-patiënt komt te overlijden van wie we eigenlijk vergeten waren dat ‘ie er nog was. Ook wordt gedacht in de richting van geradicaliseerde kleinkunstenaars in IS-gebied.

De gele kanarie houdt zijn hartje maar weer vast.

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter