Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Udo Jürgens gooit roet in eten callgirl

21 december 2014 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

Das Spiel ist aus voor de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens. Op de valreep griste Jürgens de eretitel Dode van de Week weg uit handen van de voormalige callgirl Mandy Rice-Davies.

De Dode van de Week, Udo Jürgens, in de jaren zeventig

De Dode van de Week, Udo Jürgens, in de jaren zeventig (Foto: Spaarnestad / Harry Pot)

Overvallen
De jury van de Dode van de Week werd zondag nogal overvallen door de dood van de 80-jarige schlagerzanger en (musical)componist. De juryvoorzitter: ‘We stonden op het punt om Mandy Rice-Davies tot Dode van de Week uit te roepen toen de onheilstijding over Udo keihard bij ons binnenkwam.’

Hens aan dek
De voorzitter van de jury: ‘Op zo’n moment is het alle hens aan dek. We hebben ons afgezonderd en hebben het complete weekrapport herschreven. Jammer voor Mandy natuurlijk, maar aan de andere kant: Udo Jürgens gaat maar één keer dood. Dat zal zelfs mevrouw Rice-Davies begrijpen.’

Voorspeld

Udo Jürgens vloog KLM

Udo Jürgens vloog KLM (Foto: Anefo / Harry Pot)

De jury kon zichzelf overigens wel voor het hoofd slaan. Vorige week werd immers de dood ‘van een heel bekende componist uit de musicalwereld’ al voorspeld in onze weekprognose. ‘Dat dit dan toch als een verrassing komt is inderdaad een beetje knullig.’

Harten
Udo Jürgens (80) krijgt deze week op de valreep de postume eer die hij verdient. In het kersverse juryrapport wordt de immens populaire Oostenrijker onder meer ‘een zoetgevooisde zanger’ genoemd ‘die met zijn liedjes de harten van miljoenen verwarmde’. De jury vervolgt: ‘Jürgens schreef de soundtrack van het leven voor complete generaties Duitsers, Oostenrijkers, Zwitsers én Nederlanders’.

Kitsch
De jury durft zelfs op de sterfdag van Jürgens ook een kritische noot te kraken. Zo zou het werk van Jürgens nu en dan rieken naar ‘watteweichem Schmusekitsch’, ofwel ‘mierzoete edelkitsch’. Toch is er vooral lof voor de ‘onvergetelijke, vaak vrolijke melodieën, met altijd bedachtzame, ja soms zelf diepzinnige teksten’ van Udo. De jury is dan ook van mening dat Jürgens ‘een serieuze kanshebber is voor de eretitel Dode van het Jaar 2014’.

Duizend liedjes
De jury heeft zondag nog de meeste tijd nodig gehad om te komen tot de keuze van het beste Udo Jürgens-lied. ‘Niet vreemd, als je weet dat Udo meer dan duizend nummers heeft geschreven. We hebben ze vrijwel allemaal de revu laten passeren: Aber bitte mit Sahne, Griechischer Wein, Merci Chérie, Buenos Dias Argentina, en niet te vergeten Gib mir deine Angst. Maar uiteindelijk is er maar één lied waarmee alles wordt gezegd,’ aldus de jury. ‘En dat is de kraker die Jürgens in de aanloop naar het WK van 1978 opnam met de Duitse Fussball-Nationalmannschaft: Das Spiel ist aus. Helaas zónder bewegende beelden:

Terecht
Udo Jürgens is kortom de ‘terechte’ Dode van de Week. Hij is daarmee de opvolger van Mary Ann Mobley, de alweer vergeten Dode Van Vorige Week. Wie werden door Jürgens met straatlengte verslagen in de strijd om de weekprijzen? Een blik op de rest van de weektopvijf.

Geruchtmakende val
Op een tweede plaats staat Mandy Rice-Davies (70), het Brits model dat ooit een sleutelfiguur was in het Profumo-schandaal. De niet onknappe Rice-Davies stond tot diep in het weekend op het punt tot Dode van de Week uitgeroepen te worden, toen Jürgens op het allerlaatste moment roet in het eten gooide. ‘Zuur,’ aldus de jury. Rice-Davies was een kleurrijk figuur die naast Christine Keeler een belangrijke rol speelde in de geruchtmakende val van de Brite minister John Profumo, in de jaren zestig. De jury: ‘Mocht Rice-Davies de Dode van de Week zijn geworden, wat dus bijna zo was, dan hadden we die affaire hier met smakelijke details nog eens opgewarmd. Nu ontbreekt daarvoor helaas de ruimte. Zo hard en meedogenloos kan het zijn.’ Gelukkig hebben we de beelden nog van Mandy, die na haar carrière als callgirl de muziek inging:

Peetvader
Op een derde plaats vinden we de Vlaamse folkzanger Walter De Buck (80), tevens ‘peetvader’ van de legendarische Gentse Feesten. De jury: ‘De Buck is na Luc De Vos de tweede muzikale Gentenaar in zeer korte tijd die het tijdige met het eeuwige verwisselt. Een hard gelag.’ De forsbebaarde De Buck, wiens vrouw saillant genoeg Mia heette, wordt door de jury in het weekrapport geprezen als ‘de oud-voorman van het werkschuw tuig’ en als een ‘ongekende creatieveling met een groot sociaal hart die er niet voor terugdeinsde om onrecht aan de kaak te stellen’. De jury zegt veel plezier te hebben beleefd aan het werk van De Buck, waarbij ’t Vliegerke en ‘k Zou zo gere willen leven in het juryrapport worden genoemd en geroemd.

Italiaanse Monroe
De vierde plaats is weggelegd voor de Italiaanse actrice Virna Lisi (78). De jury is noemt Lisi weinig origineel ‘de Italiaanse Marilyn Monroe’ en raakt aanvankelijk maar moeizaam uitgepraat over haar ‘opzienbarende, uiterlijke kwaliteiten’. Later moet de jury toch ook toegeven dat Lisi aanzienlijk méér in haar mars had. ‘Dat liet ze zien in vele tientallen Italiaanse, Franse en Amerikaanse films, waarvan How to Murder Your Wife, Assault on a Queen en La Reine Margot vermoedelijk de bekendste zijn’.

Schaal
Een verdienstelijke vijfde plaats ten slotte is er voor de stokoud geworden Amerikaanse meteoroloog Bob Simpson (102). Simpson is medenaamgever aan de Saffir-Simpson-schaal, een classificatie die wordt gehanteerd om orkanen naar hun kracht in te delen. De jury: ‘Wat Charles Richter is voor het aardbevingswezen, dat is Bob Simpson voor het orkaangebeuren. Mede dankzij Simpson is het mogelijk ok een krachtige van een verwoestende orkaan te onderscheiden. Geen geringe prestatie.’

Eervol
De jury deelde deze week ook nog een drietal eervolle vermeldingen uit. Eentje voor Millie Kirkham (91), achtgrondzangeres van Elvis Presley. Eentje voor Dieter Grau (101), een Duits-Amerikaanse wetenschapper uit het team van Werner von Braun. En eentje voor Renilde Hammacher-Van den Brande (101), de Belgische grande dame van de kunstwereld.

Tot slot de Prognose voor de Dode van Volgende Week. Ons Dodenkompas wijst dit keer sterk in de richting van Frankrijk en dan met name de regio Nantes, Le Mans en Angers. Onduidelijk is nog wat dit te betekenen heeft.

Hoe dan ook: de gele kanarie houdt ook komende week zijn rikketikje stevig vast.

Tags: , , , , , ,

één reactie op "Udo Jürgens gooit roet in eten callgirl"

 1. poa.st schreef:

  Very first, you may need to understand the different sorts of bets you can make.

  Straight Bet: If you are betting with cash or chips, Then you definately are earning
  a straight wager.

  Split Bet: This guess includes two bets. One example is, in the event you
  wager on Player A and Participant B, and Participant A
  wins, Then you really gain on both of those players.
  If both of those Participant A and Player B eliminate,
  Then you really lose each bets.

  Reversed Wager: This bet is comparable to a break up wager apart from the bets
  are reversed. As opposed to betting on Player A and Participant B, you guess on Player B and
  Participant A. If Player A loses, Then you certainly win on Player B
  and Participant B wins. If Participant A wins and Player B loses, Then you
  certainly shed both equally bets.

  Avenue Wager: This wager contains a series of bets. As an example, in case you guess on Participant
  A, Player B, Participant C, and Player D,
  Then you definitely get if Participant A, Player B, Player C, and Player D all win. If Player A,
  Player B, Participant C, or Player D loses, Then you
  definitely get rid of.

  Corner Bet: This wager is made up of a few bets. For instance, should you guess on Participant A,
  Player B, and Player C, Then you really gain if Player A, Participant B, and Participant
  C all eliminate. If Player A and Player B gain, you
  eliminate the bet. If Participant A, Player B, and Player
  C all get, you eliminate the guess.

  4 Corner Wager: This wager is made of four bets.
  For example, in the event you wager on Participant A, Player B, Player C, and Player D, Then you
  definately gain if Participant A, Player B, Player C, and Player D all shed.
  If Participant A wins, Player B wins, Participant C
  wins, and Player D loses, you lose the guess.

  If Participant A, Player B, Player C

Laat een reactie achter