Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Geliquideerde freefighter pakt toch nog de weekprijs

7 november 2014 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Hans Nijman met hondje (Foto: fightclub.be)

Hans Nijman met hondje (Foto: fightclub.be)

Het was een treurige week op het gebied van prominente doden. Voormalig freefighter Hans Nijman stak aan het einde van de rit toch met zijn kop boven de eeuwige jachtvelden uit en is de Dode van de Week.

De jury had aanvankelijk een beperkte keuze uit een keur aan culturele en Russische kandidaten, maar werd op het laatste moment te hulp geschoten door twee onbekende mannen met machinegeweren. Zij bezorgden voormalig freefighter Hans Nijman de postume eretitel van Dode van de Week.

Hans Nijman kreeg zijn definitieve knock-out op een parkeerplaats voor zijn sportschool in Beverwijk. Uit het juryrapport: ‘In de media ging het de afgelopen dagen vooral over zijn banden met Willem Holleeder, Dino Soerel en Fred Ros. Maar Nijman was ook een groot sportman. Met die focus hebben we besloten hem uit te roepen tot Dode van de Week.’

Potpourri
Nijman was, naar eigen zeggen in onderstaand interview met het roemruchte Vulkano Fight Brasil, vijftienvoudig Nederlands kampioen karate, drie keer Europees kampioen en één keer de nummer drie van de wereld. Daarna stortte hij zich in de wereld van de MMA, Mixed Martial Arts, oftewel een grote gemengde potpourriparade aan vechtsporttechnieken. Ook daarin behaalde Nijman een indrukwekkende erelijst.

Hans Nijman is dus de terechte Dode van de Week en in die hoedanigheid opvolger van de Coca Cola Kerstman. Maar welke prominenten gingen nog meer het definitieve hoekje om? De rest van de topvijf:

2. Acker Bilk (85)

Britse jazzklarinettist die met zijn karakteristieke bolhoed en sik in de jaren 50 en 60 carrière maakte. Zijn grootste hit was Stranger on the shore, de titelsong van de gelijknamige BBC-serie, waarmee hij op 1 kwam in de Amerikaanse hitlijsten.

‘Een mooi deuntje’, aldus de jury, die erop wijst dat het nummer ook heel makkelijk te schande kan worden gemaakt, zoals in de versie van saxofoonlegende Kenny G.

Wij luisteren liever naar het origineel.

Bilk zei altijd dat zijn unieke geluid was te danken aan het feit dat hij als kind een deel van een vinger had verloren bij het sleeën en twee tanden bij een vechtpartij op school. ‘Daarmee verschilt hij dus niet zoveel met Hans Nijman’, aldus de jury.

3. Manitas de Plata (93)

We blijven even in de muzikale hoek met flamencogitarist Ricardo Baliardo, beter bekend onder zijn artiestennaam Manitas de Plata, oftewel Zilveren Handjes. ‘Dat werd van Hans Nijman ook wel eens gezegd’, stelt de jury.

Manitas verkocht zo’n 93 miljoen platen (per levensjaar dus een miljoen platen, red.). Tot zijn vriendenkring behoorden voormalige Doden van de Week als Pablo Picasso en Salvador Dalí.

Hier zijn we onze flamencotijger in actie in 1968, met de tamelijk legendarische en niet onknappe Brigitte Bardot aan zijn voeten.

4. Alexei Devotsjenko (49)

Prominente Russische acteur, die evenals winnaar Hans Nijman op gewelddadige wijze om het leven kwam. Hij werd dood in een poel van bloed aangetroffen in zijn Moskouse appartement. Dat had vermoedelijk niet zozeer met zijn acteerprestaties te maken, als wel met het feit dat hij regelmatig felle kritiek had op het beleid van de Russische president Vladimir Poetin, de pro-Russische rebellen in Oekraïne en het anti-homobeleid van Poetin.

‘In de media ging het allemaal weer vooral over politiek, maar laten we ook niet vergeten dat Devotsjenko een fijne acteur was. Zoals in het onvervalste heldenepos Posledniy Poezd uit 2003.’, stelt de jury.

5. Nina Timofejeva (79)

Ook de hekkensluitster van deze week komt uit Rusland: ballerina Nina Vladimirovna Timofejeva. Ze was onder meer soloiste bij het Mariinskiballet in Sint-Petersburg en bij het roemruchte Bolsjoj Ballet in Moskou. ‘Een prima ballerina’, aldus de jury.

We kijken even naar een prachtig pas-de-deux uit Don Quichote, samen met Alexander Godunov in 1976.

De jury had nog ruimte voor twee eervolle vermeldingen. De eerste is voor de 29-jarige Brittany Maynard, Amerikaans voorvechtster van euthanasie, die overleed door euthanasie.

Ook een speciale vermelding krijgt de Amerikaanse uitvinder Stanley Stookey (99). Hij vond onder meer de zogeheten CorningWare uit, ‘een soort Amerikaanse variant op de in de jaren tachtig zo populaire Römertopf’, aldus de jury. Daarmee is eindelijk de prognose van december 2013 uitgekomen dat de uitvinder zou overlijden van een voorwerp dat onmisbaar is geworden in de keuken.

De prognose van komende week:  de kans wordt groot geacht dat er een acteur komt te overlijden die een rol speelde in Flipper of Lassie. Ook wordt het heengaan voorspeld van een prominente oppositiepoliticus uit het voormalige oostblok, maar niet Slowakije of Rusland.

De Gele Kanarie, een beetje van slag van al het dodengeweld, rest niets anders dan zijn hartje vast te houden.

Tags: , , , , , ,

één reactie op "Geliquideerde freefighter pakt toch nog de weekprijs"

 1. Chloe schreef:

  independent property valuation northern melbourne (Chloe) will be the fair rate of an particular fascination with a
  home at a point in time to get a specific purpose.
  The appraiser may have a data collection procedure that includes serial and model number
  verification, examination and documentation of the physical
  and condition in the items and photographing them, so make an effort to
  make visible impression constructive. Once a price range is purchased from a house valuation, it’s left to you just as one owner to choose whether or not
  to take your chances and then sell to get a high price or maybe take action fast and list your
  home for the low price.

Laat een reactie achter