Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Gele Kanarie zet Louise Mushikiwabo aan de kant

29 mei 2013 | Door | Categorie: De Gele Kanarie Volgt, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Kanarie 500, Media
Louise Mushikiwabo, vlak voordat ze werd ontvolgd (Foto: Africa Renewal)

Louise Mushikiwabo, vlak voordat ze werd ontvolgd (Foto: Africa Renewal)

De Gele Kanarie heeft besloten om Louise Mushikiwabo niet langer te volgen op Twitter. De Rwandese minister past niet in de main target group die in het kader van het Kanarie 500-project is samengesteld, zo meldt de hoofdredactie.

Louise Mushikiwabo was sinds de soft launch van de Gele Kanarie, een half jaar geleden, de enige persoon die door @gele_kanarie werd gevolgd. De lancering van de Kanarie 500 heeft echter geleid tot een noodgedwongen ontvolging van de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking, zo meldt de hoofdredactie in een verklaring:

‘We willen benadrukken dat we Louise Mushikiwabo maandenlang met buitengewoon veel belangstelling hebben gevolgd. De keuze voor deze populaire minister was destijds weloverwogen en heeft ons ook veel opgeleverd. Zoals de rubriek De Gele Kanarie Volgt, waarin de lotgevallen van Mushikiwabo op Twitter werden gevolgd en geanalyseerd.’

Nieuwe keuzes
De hoofdredactie vervolgt: ‘De rubriek voorzag in een niche en werd volgens onderzoek redelijk ontvangen. Hoe hield Mushikiwabo als Rwandese minister het hoofd koel bij zo’n bloedig conflict met twintig strijdende partijen en al het etnische geweld van dien? Wat dreef haar? Wat inspireerde haar? We zijn het allemaal te weten gekomen dankzij de persoonlijke manier waarop ze invulling gaf aan haar rubriek.’

Toch is er een maar, stelt de hoofdredactie: ‘We staan in het kader van de Kanarie 500 nu voor nieuwe keuzes. Keuzes die gemaakt moeten worden. In het kader van de Kanarie 500 willen we – nee moeten we – met een schone lei beginnen. We beginnen op nul, letterlijk en figuurlijk. Daarom hebben wij – met pijn in het kanariehart en ondanks onze passie voor Rwanda – moeten besluiten om afscheid te nemen van Mushikiwabo.’

Vredesproces
Louise Mushikiwabo heeft nog niet gereageerd op het besluit van de Gele Kanarie. De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken heeft recent veel te stellen gehad met het vredesproces in het Grote Merengebied in Afrika . Ook de laatste tweet van Mushikiwabo die bij de Gele Kanarie is binnengekomen, gaat daarover.

 

The Last Tweet

 

Inderdaad: om de oorzaken van het conflict in de Democratische Republiek Congo bij de wortels aan te pakken, is een politieke dialoog hartstikke belangrijk. Een indrukwekkend laatste citaat van Louise Mushikiwabo.

Opvallende namen
Met het unfollowen van Louise Mushikiwabo volgt de Gele Kanarie nu helemaal niemand meer. Dat gaat natuurlijk veranderen met de lancering van de Kanarie 500. Hoe staat het met dit prestigieuze project? Social media interim strateeg Angelo van Leemput jr. is enthousiast: ‘Het gaat uitstekend. Sinds de aankondiging van het project vorige week is het aantal volgers gestegen van 62 naar 69, een toename van ruim 11 procent! Terwijl de Kanarie 500 eigenlijk nog moet beginnen en we er in de media nog weinig ruchtbaarheid aan hebben gegeven.’

Onder de nieuwe volgelingen van de Gele Kanarie zijn opvallende namen, zoals Sandra Vermeer (die tweet over ‘social media en marketing’), United Civilians (met nieuws over Israël en de bezette Palestijnse gebieden) en de Leidse jazzzangeres Vivienne Aerts, onder meer bekend van dit bericht.

Fase twee
En nu? Van Leemput jr.: ‘Volgende week gaan we onze early adopters in het zonnetje zetten door ze als Gele Kanarie actief te gaan volgen. Dat is fase twee van de Kanarie 500. Daarna gaan we met de opinieleiders, decisionmakers en de rest van onze main target group aan de slag. Ook gaan we een ambassadeur voor de Kanarie 500 benoemen, maar daar kan ik nu nog niet teveel over zeggen.’

 

Kanaaaaariiiiiiiiiiiiiie

De Kanarie 500. Doe je ook mee?

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter