Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Integrale aanpak met focus opvallend vaak succesvol

5 mei 2013 | Door | Categorie: Aanpakken!, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Opinie & Analyse
Integrale aanpak met focus werkt

Integrale aanpak met focus werkt (Foto: Trypode)

Een integrale aanpak met focus blijkt doorgaans heel succesvol bij het oplossen van problemen. Dat komt naar voren uit een exclusieve Gele Kanarie Mediawatch. ‘Als er problemen zijn, kunnen die het beste met een integrale aanpak met focus worden opgelost.’

De Gele Kanarie Mediawatchers deden een exclusieve mediawatch op het gebied van de integrale aanpak. Onze hoofdwatcher legt uit waarom: ‘Het is in het openbaar bestuur en in het bedrijfsleven heel gebruikelijk om bij de minste of geringste tegenslag meteen om een integrale aanpak te vragen. Hondenpoepoverlast? Integrale aanpak! Tegenvallende jaarcijfers? Integrale aanpak! Obesitas? Integrale aanpak! Economische crisis? Integrale aanpak!’

Hele dikke mits
Onze watcher gaat verder: ‘Het is allemaal mooi en aardig met die integrale aanpak, maar wij van de Gele Kanarie vroegen ons af: werkt het ook? En omdat het onze zelfopgelegde taak is om de ontwikkelingen in de maatschappij kritisch te volgen en te controleren, hebben we er een exclusieve mediawatch op losgelaten. En wat blijkt? Een integrale aanpak is inderdaad een wondermiddel! Maar er is wel een hele dikke mits en dat is de focus. Een duidelijke focus is een voorwaarde voor een succesvolle integrale aanpak. Sterker nog: een integrale aanpak zonder focus is kansloos.’

Ontiegelijk veel
De Gele Kanarie Mediawatchers troffen enorme hoeveelheden van integrale aanpak aan. ‘Er wordt ontiegelijk veel integraal aangepakt in Nederland,’ aldus onze watchers. ‘Zowel op landelijk als op lokaal niveau is er een een mer à boire aan integrale aanpak.’ Speciaal voor deze website staan onze watchers kort stil bij drie bijzondere en actuele vormen van integrale aanpak:

1 Het aanpakken van een ongezonde levensstijl. Wordt as we speak integraal door het ministerie van VWS aangepakt ‘tussen de domeinen wonen, werk, zorg en school’. De focus ontbreekt gelukkig niet: ‘Het preventieprogramma focust op een meer prominente plaats voor preventie in de gezondheidszorg’. Onze mediawatchers: ‘Dit is goed: er is een duidelijk probleem, er is een duidelijk integraal speelveld en er is een gefocuste doelstelling.’

2 Het nieuwe werken 2.0. Wordt integraal ingevoerd in het bedrijfsleven, op het snijvlak van HRM, ICT en FM, zo meldt Facility Management Magazine: ‘Van een periode waarin de bricks en de bytes centraal stonden in het veranderingsproces, naar een periode waarin het veranderen van behaviour leidend is.’ Onze watchers: ‘Dit is, hoewel voor de leek mogelijk abracadabra, uitstekend. Het integrale speelveld is duidelijk, de focus is aanwezig…. Helemaal goed.’

3 Geïntegreerde mediawijsheidsaanpak. Moet integraal ingevoerd worden op scholen, onder andere dankzij inzet van Innofun, een adviesbureau voor ‘fundamentele innovatie in het onderwijs’. Innofun heeft een zesstappendidactiek ontwikkeld waarbij social media stapsgewijs wordt omarmd met een integrale blik. De focus ligt op ‘samen verwerken van informatie, naast het ontvangen van informatie’. Onze watchers: ‘Dit klinkt goed, maar wij vinden het integrale speelveld hier niet duidelijk gedefinieerd. En als je niet weet op welk bord je speelt, kun je je ook niet focussen. Dit is een serieuze valkuil voor Innofun en als ik schooldirecteur was, zou ik er zeker op doorvragen.’

Succesfactor
Onze senior mediawatcher sluit af: ‘We zullen de komende tijd daar waar nodig geregeld aandacht besteden aan succesvolle en minder succesvolle vormen van integrale aanpak. Je moet daar als organisatie gewoon bovenop gaan zitten. We willen dat als redactie integraal gaan aanpakken en onze focus zal daarbij liggen op de afrekenbaarheid van de succesfactor.’

Wordt kortom – ongetwijfeld – vervolgd.

Meer weten over integrale aanpak met focus?
De Gele Kanarie heeft naar aanleiding van de exclusieve mediawatch een training samengesteld, speciaal voor het bedrijfsleven en het openbaar bestuur. De tweedaagse training ‘Integrale aanpak met focus’ wordt gegeven door Gele Kanarie CEO Marco von der Hochgemuth. Via een door hem ontwikkeld stappenplan wordt een concreet probleem omgezet in een geïntegreerd en gefocust plan van aanpak dat direct uitvoerbaar is. De kosten bedragen 2500 euro per deelnemer per dag. Ben u geïnteresseerd in deze grensverleggende training? Neemt u dan gerust contact met ons op via onze contactpagina.

Tags: , ,

2 Reacties op "Integrale aanpak met focus opvallend vaak succesvol"

  1. Marcel Kesselring (innofun) schreef:

    @angelo dank voor aandacht besteden aan onze aanpak vwbt “sociale media voor scholen”. In onze trajecten met scholen beginnen we juist eerst met het speelveld te definiëren, of zoals jij schrijft op welk bord spelen we. dit is onze tweede stap: “waar hebben we het eigenlijk over bij sociale media voor scholen” om vervolgens ze te helpen bij het maken van keuzes en het uitwerken hiervan (via blended learning). De eerste stap is ophalen leervragen “wat kom je hier doen?”, we zijn nl. vraaggestuurd en maken deelnemers bewust van het feit dat ze zelf verantwoordelijk zijn van hun eigen leerproces. Om je een idee te geven van zo’n FIT traject, lees het verhaal http://storify.com/Innofun/samsung-onderwijsinnovatie en stuur schooldirecteuren gerust langs! En laat ze kritische vragen stellen!

    • Gele Kanarie schreef:

      Beste Marcel, dank voor de verdere uitleg. Kennelijk wordt er dus wel degelijk goed nagedacht over de definiëring van het integrale speelveld. Dat is uitstekend en geruststellend nieuws en wat ons betreft inderdaad een voorwaarde voor een succesvol vervolg van een integrale aanpak met focus. Jullie innovatiesessie en daaruit voortvloeiende ‘realiteits sessie’ roept bij ons nog wel wat vragen op. Misschien dat we daar t.z.t. nog eens induiken, maar eerst verleggen we de focus even naar andere terreinen. Nogmaals dank en veel succes met jullie aanpak!

Laat een reactie achter