Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Dode van de Week: De Saedeleer klopt Chávez

8 maart 2013 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Rik De Saedeleer

Rik De Saedeleer (Foto: Filip Naudts)

‘De prominenten stierven deze week als vliegen en gingen als witjes,’ aldus de jury in het weekrapport. De allerhardste noten uit de geschiedenis van deze rubriek moesten dan ook worden gekraakt. De terechte Dode van de Week is Rik De Saedeleer.

Rik De Saedeleer stierf afgelopen week op 89-jarige leeftijd. De Vlaamse voetbalcommentator is een legende, ‘zeker voor mensen van een bepaalde leeftijd uit het zuiden des lands die zijn opgegroeid met de BRT onder knopje 3 en 4 van de tv’, aldus de jury. Gelukkig voor de mensen boven de grote rivieren, was De Saedeleer ook regelmatig op de Nederlandse tv te volgen, bijvoorbeeld tijdens toernooien waarbij de NOS en de BRT de commentatoren deelden. ‘De Saedeleer is de stem die als een soort van soundtrack hoort bij een gouden periode van het Belgisch elftal, culminerend in een vierde plaats op het WK van Mexico.’

Oubollig
De jury kraakt ook een kritisch noot: ‘Eerlijk is eerlijk: De Saedeleer kon ook geweldig inhoudsloos en oeverloos ouwehoeren. Bovendien heeft hij altijd – ook in zijn jonge jaren – iets ouderwets en oubolligs gehad. Tikkeltje zelfingenomen ook. Toch danken we De Saedeleer voor een aantal legendarische commentaarmomenten, zoals die hier in deze compilatievideo te zien zijn:’

http://youtu.be/M1SM06TpubY

(En let tegelijkertijd even op één van de mooiste doelpunten allertijden: die van Alex Czerniatynski in de wedstrijd tegen Hongarije op het WK van 1982 na een weergaloze rush van de geweldige Jan Ceulemans)

De Saedeleer is – ook gezien de zware weekconcurrentie – de meer dan terechte Dode van de Week. Hij neemt de postume estafettestok over van Atje Keulen-Deelstra, de dode van vorige week. Een blik op de rest van de deze week ontzielde topvijf:

2. Hugo Chávez (58)
President van Venezuela. Gedoodverfde favoriet van deze week. Zijn dood zorgde voor een volstrekt onduidelijke situatie in zijn land. Verloor in deze weekcompetitie uiteindelijk nipt op punten van De Saedeleer. Zijn laatste woorden waren, volgens de overlevering: ‘Ik wil niet dood. Laat me alsjeblieft niet doodgaan’. Chávez werd onder meer bekend vanwege zijn toespraken, die in de Latijns-Amerikaanse pers altijd ‘Rik De Saedeleer-esque’ werden genoemd. Voor de liefhebbers:

http://youtu.be/CTXPojAHuzM

3. Jan Zwartkruis (87)
Oud-bondscoach. Stond van van 1976 to 1981 aan het roer bij Oranje, maar werd uitgerekend bij het zilveren WK van 1978 gedegradeerd tot assistent-bondscoach onder Ernst Happel. Zwartkruis: ‘Met Happel viel niet samen te werken. Hij was een hork.’

4. Alvin Lee (68)
Gitarist en medeoprichter van de bluesband Ten Years After. Stierf aan ‘onvoorziene complicaties na een routinematige chirurgische ingreep’. Het is nog onduidelijk wat de dood van Lee betekent voor de geplande optredens van Ten Years After, waaronder dat op het Highlands Festival in Amersfoort, een festival dat in 2011 ook al één van zijn headliners zag overlijden.

5. Luis Cubilla (72)
Uruguayaanse voetballegende. Was international van 1958 tot en met 1974 en speelde op drie WK’s. Heeft zijn uitverkiezing mede te danken aan deze prachtige vintage voetbalfoto:

Luis Cubilla in het shirt van River Plate

Luis Cubilla in het shirt van River Plate

De jury deelde deze week één eervolle vermelding uit, voor Tony Ronald (71), de Nederlandse zanger die vooral in Spanje bekendheid genoot met liedjes als Help, ayudame.

Tot slot de prognose voor volgende week: ons kompas wijst sterk in de richting van een onverwacht sterfgeval van een (voormalige) zelfverrijker annex (oud-)topman, al dan niet als gevolg van zelfmoord.

We houden ons kanariehart stevig vast!

Tags: , , , , , ,

Laat een reactie achter