Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Rwandese minister spoorloos

9 december 2012 | Door | Categorie: Buitenland, De Gele Kanarie Volgt, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Media
Vermist: Louise Mushikiwabo (links)

Archiefbeeld: Louise Mushikiwabo (links) (Foto: francediplomatie)

De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Louise Mushikiwabo, wordt vermist. Haar laatste teken van openbaar leven dateert alweer van 2 december. De Gele Kanarie zet de feiten op een rij.

In onze lievelingsrubriek De Gele Kanarie Volgt volgde onze redactie de Rwandese minister Louise Mushikiwabo ruim een week intensief in haar (social) media-optredens. Doel: een stukje inzage krijgen in de essentie van effectief leiderschap en antwoord krijgen op de vraag wat Louise Mushikiwabo drijft, triggert, inspireert en ook movet.

Lans brak
Dat lukte aardig. Zo waren we er al getuige van dat de Rwandese minister gepassioneerd een lans brak voor de geplaagde Afrikaanse journalistiek en dat ze tot het uiterste getergd een BBC-journalist de waarheid zei. Of in elk geval dan toch háár waarheid.

In haar laatste openbare optredens wond de minister zich ongekend op over het besluit van Groot-Brittannië om de hulptegoeden aan Rwanda te bevriezen. (Voor mensen die later zijn ingeschakeld: heeft allemaal te maken met de dubieuze rol die Rwanda volgens velen speelt in een gewapend conflict, net over de grens in buurland Congo). Mushikiwabo noemde het Britse besluit ‘jammer’ en ook ‘schadelijk voor Rwanda’. En daar was geen woord Frans bij (of trouwens: vermoedelijk ook wel, maar u snapt wat we bedoelen).

Gemoedstoestand
De (vooralsnog?) allerlaatste tweet van Mushikiwabo zegt mogelijk iets over de gemoedstoestand waarin de geplaagde minister zich bevond. Ze reageerde tamelijk pinnig en chagrijnig op een tweet van de Congolese ‘facilitator en aspirant-politicus’ Tresor Chovu. Die twitterde ietwat cynisch dat hij alweer een rechtvaardiging van een Rwandese invasie in Congo kon ruiken. Mushikiwabo: ik ben niet verantwoordelijk voor wat u ruikt.


Daarna loopt het mediaspoor dood.

Mokerslag
Feit is nog wel dat de Rwandese politiek (en de Gele Kanarie-redactie) afgelopen week als een mokerslag werd getroffen door een sterfgeval. De Rwandese minister voor Gender- en Familiezaken, Aloisea Inyumba, overleed op 48- dan wel 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. We gingen er al uitgebreid op in bij onze verkiezing van de Dode van de Week. Mushikiwabo heeft niet in het openbaar gereageerd op het overlijden van haar directe collega, maar aangenomen mag worden dat dit sterfgeval impact heeft gehad.

En dus – en het spijt ons dat te moeten zeggen – loopt deze eerste reeks van ons killer format De Gele Kanarie Volgt af met een vermissing. Volgende keer volgt De Gele Kanarie Volgt Volkert van der G., Volker Wessel, Berti Vogts of Jens Voigt.
Of Jan Ykema.

Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.

Tags: , ,

Laat een reactie achter