Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Louise Mushikiwabo is klaar met de Britten

3 december 2012 | Door | Categorie: Buitenland, De Gele Kanarie Volgt, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Media
Britse queen met Rwandese president

Paul Kagame (rechts) vertelt een mop (Foto: Commonwealth Secretariat)

Louise Mushikiwabo – u weet wel – heeft het even helemaal gehad met de Britten. Eerst was er een vervelende twitter-fittie met een Britse journalist en daarna draaide de Britse regering ook nog eens de geldkraan dicht.

De Rwandese minister Louise Mushikiwabo – die we tot grote spijt van onze redacteuren een week lang volgen in de rubriek De Gele Kanarie Volgt – zit overduidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Vorige week wist ze de aandacht van de internationale gemeenschap even af te leiden door een (weinig vurig) pleidooi te houden voor de Afrikaanse journalistiek; de afgelopen dagen was het weer business as usual: ze werd van alle kanten gewezen op de dubieuze rol die Rwanda speelt in het gewapend conflict in Oost-Congo. In dat buurland van Rwanda hebben rebellen van M23 de wapens opgepakt om te strijden tegen Congolese regeringstroepen.

Terminator
Voor de meeschrijvers: de M23 is voortgekomen uit de CDNP, die op haar beurt voorkwam uit de SNPC. Andere namen die handig zijn om te noemen, mocht het Congolese conflict ter sprake komen op een verjaardag: Laurent Nkunda (rebellenleider die onder huisarrest in Rwanda verblijft) en Bosco Ntaganda (zijn partner in crime, bijnaam: de Terminator).

Volgens de kenners zit Rwanda vuistdiep in de M23. BBC-journalist Gabriel Gatehouse schreef er vrijdag een stukkie over. Gatehouse: ‘The BBC has heard evidence that suggests Rwanda’s support for the growing rebellion in the eastern DR Congo may be more widespread than previously thought’.

Wat heeft de BBC? Bewijzen! Harde bewijzen? Nou eh nee, ze hebben suggesties gehoord dat de Rwandese betrokkenheid mogelijk wel es wijdverspreider zou kunnen zijn dan eerder gedacht. Hoe kun je je nog beter indekken?

Buik vol
Mushikiwabo had haar buik al een beetje vol van die vervelende Gatehouse met z’n vervelende vragen – we schreven er eerder al over. Ze was er dan ook als de kippen bij om alle ietwat vage beschuldigingen tegen te spreken.

Helaas voor Mushikiwabo was toen de worst nog yet to come. De Britse regering vond het nodig om alle hulp aan Rwanda te bevriezen. Vanwege ‘de rol die het land speelt in het conflict’.

Mushikiwabo over de zeik natuurlijk:

Kortom: een hoop gechagrijn en een boel wederzijdse verwijten. En dat terwijl de Britten en de Rwandezen tot voor kort prima door één deur konden; zie ook de foto bovenaan waarin de Rwandese president Paul Kagame net een Congolezenmop heeft verteld aan de Britse Queen Elizabeth.

Feit is intussen – en we voelen hier geen enkele neiging om grappig en cynisch te doen – feit is intussen dat de strijd in Congo nog altijd doorgaat.

Woensdag het laatste deel van De Gele Kanarie Volgt Louise Mushikiwabo. We zijn erg benieuwd hoe dit afloopt!

Tags: , ,

Laat een reactie achter