Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Ooit laat de pauw zijn ware kleuren zien

29 november 2012 | Door | Categorie: Buitenland, De Gele Kanarie Volgt, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Pauw

Rare, aanstellerige vogel (Foto: ozgurmulazimoglu)

Gisteren maakten we hier op de Gele Kanarie kennis met Louise Mushikiwabo, de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken. Dat was toen al even doorbijten. Vandaag, op de tweede dag dat we haar intensief volgen, wordt het nog zwaarder.

De minister breekt een lans voor de Afrikaanse journalistiek en ze verschuilt zich achter een spreekwoord over pauwen.


Een bescheiden aantal Afrikaanse media deed vandaag verslag van het bezoek van Mushikiwabo aan de jaarlijkse conferentie van Afrikaanse journalisten in de Rwandese hoofdstad Kigali. Het was daar een dolle boel; zo werd Cheriff Sy uit Burkina Faso herkozen als de voorzitter van de Afrikaanse journalistenclub (Cheriff, onze felicitaties zijn onderweg!)

Geruststelling
Mushikiwabo had wat aardige woorden over voor de aanwezige persmuskieten. ‘Het Afrikaanse continent moet niet de plaats zijn waar journalisten worden gemuilkorfd en slecht behandeld,’ zei ze. Een hele geruststelling, maar wel eentje uit de categorie ‘geen nieuws’ (het zou natuurlijk meer nieuws zijn geweest als ze had gezegd: muilkorven en mishandelen, die hap).

Wat de minister daarna zei was net iets interessanter. Ze betrapt Afrikaanse politici er naar eigen zeggen vaak op dat ze kiezen voor interviews met gevestigde Wésterse media. De regionale Afrikaanse media kunnen vervolgens naar hun interviewtjes met de regionale hotemetoten fluiten. ‘Een situatie die de productie van geloofwaardig nieuws door Afrikaanse nieuwsagentschappen ondermijnt,’ aldus Mushikiwabo. ‘Dit moet veranderen om goede Afrikaanse berichtgeving te waarborgen.’

In het filmpje hieronder – beslist geen aanrader overigens – houdt de minister op de conferentie een ietwat warrig betoog over het belang van volwassen Afrikaanse journalistiek. Althans, die indruk krijgen we.

O ja, de oorlog
Allemaal razend interessant natuurlijk, die Afrikaanse journalistiek, maar was er niet – kleinigheidje – ook een oorlog aan de gang net over de Rwandese grens, in Oost-Congo? Eerlijk is eerlijk: ja, dat is het geval. En zou Mushikiwabo daar niet razend druk mee moeten zijn? Rwanda krijgt inmiddels van alle kanten de zwartepiet toegeschoven omdat ze de M23-rebellen in hun strijd tegen de Congolese regering zouden steunen.

In haar laatste mededeling op twitter zegt Mushikiwabo dat de buurlanden van Congo hun stinkende best doen om de crisis op te lossen:

En, zegt ze na de puntkomma, de landen die de in Kampala gemaakte afspraken niet nakomen, die ondermijnen de overeenkomst. Doemt natuurlijk de vraag op: welke landen zijn dat dan wel niet? Goede vraag derhalve van BBC-correspondent Gabriel Gatehouse:

De minister blijft vaag: ‘Landen die denken dat ze zich niet voor hun daden hoeven te verantwoorden voor Afrika’.

Vraagteken.

Wat zijn dat dan voor landen probeert Gatehouse nog maar een keer. En dan besluit Mushikiwabo met de wijsheid ‘Uiteindelijk laat een pauw zijn echte kleuren zien’.

Tsja. We hopen dat ook Louise Mushikiwabo uiteindelijk ook haar echte kleuren laat zien. Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.

* Lees ook deel 1: Gele Kanarie volgt Louise Mushikiwabo

Tags: , , ,

Laat een reactie achter