Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Gele Kanarie volgt: Louise Mushikiwabo

28 november 2012 | Door | Categorie: Buitenland, De Gele Kanarie Volgt, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Louise Mushikiwabo

Louise Mushikiwabo (Foto: @LMushikiwabo)

Een bloedig conflict. Twintig strijdende partijen. Etnisch geweld. Verkrachting. Smokkel van goud, coltan en cassiteriet. Duizenden doden, honderdduizenden vluchtelingen. Een toekijkende internationale vredesmacht. En een vrouw die daar iets van vindt en zoekt naar een oplossing. Tenminste, dat vermoeden wij.

De Gele Kanarie volgt deze week Louise Mushikiwabo.

Het is de afgelopen weken goed hommeles in het oosten van Congo. Herstel: het is de afgelopen jaren goed hommeles in het oosten van Congo. Pardon: het is de afgelopen decennia enorm hommeles in het oosten van Congo. Om preciezer te zijn: in het zuiden van de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu, een gebied dat ook wel bekend staat als le Petit Nord. Rebellenbewegingen met eindeloze acroniemen strijden voor… Ja, waarvoor eigenlijk? In elk geval tegen elkaar. En tegen afsplitsingen van zichzelf (met nog langere acroniemen).

Eindeloze burgeroorlog
Vorige week was er vredesoverleg in de Ugandese hoofdstad Kampala met leiders van elf Afrikaanse landen. Doel: een oplossing vinden voor de eindeloze burgeroorlog. De president van Rwanda, Paul Kagame, ontbrak op de top. Hij had zijn minister van Buitenlandse Zaken gestuurd. Enter onze hoofdpersoon: Louise Mushikiwabo.

Wat weten we van Mushikiwabo? Nou, wat Wikipedia ons vertelt (er zijn pagina’s over haar beschikbaar in het Engels, Duits en Fins): dat ze is geboren in 1957 in Jabana, een voorstad van de Rwandese hoofdstad Kigali. Dat ze sinds december 2009 minister van Buitenlandse Zaken is en dat ze heeft gestudeerd aan de Nationale Universiteit van Rwanda en aan de University of Delaware in, vermoedelijk, Delaware.

Broer
Verder gaat het Wikipedia-lemma vooral over Louises broer: Landoald ‘Lando’ Ndasingwa. Lando was de enige Tutsi-minister in de regering van Juvénal Habyarimana (ja sorry, wij van de Gele Kanarie gaan niet over de Rwandese  naamgeving), de Rwandese (Hutu-)premier die in 1994 werd vermoord. En die moord vormde het begin van de Rwandese genocide, waarbij ook Lando om het leven kwam.

Enfin, de komende dagen hopen we dus de zus van Lando wat beter te leren kennen. En wie weet, krijgen we daarmee wel wat inzicht in de situatie in Oost-Congo. We volgen Louise via twitter (ze heeft een eigen account, @LMushikiwabo), via de officiële regeringskanalen en via de internationale media.

Passies
Wie is Louise Mushikiwabo? Wat wil ze met Oost-Congo? Moeten rebellen met bloed aan hun handen naar het internationaal strafhof in Den Haag? Wat drijft haar? Wat zijn haar passies? Door wie is ze geïnspireerd? Heeft ze een leven naast haar drukke baan? We proberen er achter te komen!

Om in de stemming te komen alvast haar allerlaatste tweet:

Oef, die valt al meteen niet mee! Mushikiwabo zegt hier, in het Nederlands vertaald: ‘We zullen niet toestaan dat door de FDLR-aanval het conflict escaleert richting Rwanda, noch dat deze aanval het ICGLR-vredesproces traineert’. Klinkt ferm.

Voor uw informatie: de FDLR zijn de Forces démocratiques pour la libération du Rwanda (de democratische strijdgroepen voor de bevrijding van Rwanda; ja sorry, wij van de Gele Kanarie gaan niet over de naamgeving van Congolese rebellengroepen), een al dan niet voormalige strijdgroep van naar Congo gevluchte Hutu’s uit Rwanda. En de ICGLR is Conférence Internationale sur la Région des Grands Lacs, ofwel: de internationale (vredes)conferentie van landen rond het Grote Merengebied in Afrika.

Vindt u deze rubriek nog leuk? Wij wel! Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.

Tags: , , ,

één reactie op "Gele Kanarie volgt: Louise Mushikiwabo"

  1. Peter schreef:

    Zal mij benieuwen. Haar broer Lando was vroeger altijd erg adrem, maar over Louise twijfel ik een beetje.

Laat een reactie achter