Paste your Google Webmaster Tools verification code here

B.B. King maatje te groot voor concurrentie

17 mei 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
B.B. King met zijn gitaar Lucille, in 1974 (Foto: AKN)

B.B. King met zijn gitaar Lucille, in 1974 (Foto: AKN)

De Amerikaanse bluesmuzikant B.B. King is op overtuigende wijze verkozen tot Dode van de Week. King was volgens de jury ‘duidelijk een maatje te groot voor de concurrentie’, die eigenlijk vooral bestond uit de Belgische schrijver Jef Geeraerts.

B.B. King, deze week op 89-jarige leeftijd in Las Vegas overleden, doet dus wat zijn bijna-naamgenoot Ben E. King twee weken geleden naliet: Dode van de Week worden. De jury: ‘Dit onderschrijft maar weer eens ons aloude adagium: timing bij overlijden is belangrijk. Ben stierf in dezelfde week als Maja Plisetskaja en Ruth Rendell. Dat is natuurlijk vragen om problemen.’

Eigen kracht
De jury vervolgt: ‘Wat dat betreft heeft B.B. net iets beter getimed, al moeten we natuurlijk direct aantekenen dat B.B. onder alle omstandigheden ook op eigen kracht een eind was gekomen. We hebben het hier namelijk over een potentiële toptienkandidaat bij de Dode van het Jaar-verkiezing.’ In het weekrapport geeft de jury overigens ruiterlijk toe ‘niet zo van de blues te zijn’, maar ‘buiten kijf staat natuurlijk dat King zijn verkiezing niet heeft gestolen’. De bluesmuzikant wordt door de jury dan ook meermaals ‘de tot voor kort laatste levende blueslegende’ genoemd.

Sonoriteit
De jury prijst King vooral om zijn ‘stem die klonk als een zwoele zomerbries’. Ook is de jury onder de indruk van de ‘subtiele sonoriteit’ die King ten gehore bracht op zijn oude vertrouwde Gibson-gitaar met de naam Lucille. De jury: ‘B.B. was altijd in gesprek met zijn gitaar. Dat leverde een uniek geluid op, een geluid waarvan je op een gegeven ook wel weer zei: ‘Ja, B.B., nu weten we het wel’.’

Hier een ode van B.B. aan zijn Lucille, de gitaar die door zijn overlijden verweesd achterblijft:

Terecht
B.B. King is kortom de terechte Dode van de Week. Hij neemt de postume estafettestok over van collega-muzikant Errol Brown, de Hot Chocolate-zanger die vorige week nog werd verkozen tot Dode van de Week. Wie werden door B.B. King deze week in de (slag)schaduw gezet? Een blik op de rest van de weektopvijf…

Geestdriftig
Op een keurige tweede plaats vinden we de Vlaamse schrijver Jef Geeraerts (85). De jury omschrijft Geeraerts als een ‘behoorlijk geestdriftige schrijver, die ten strijde trok tegen de huichelachtigheid en name indruk maakte met zijn debuut Ik ben maar een neger en de daaropvolgende Gangreen-reeks’. De jury is echter het meest onder de indruk van zijn werk Zand, mede vanwege een sleutelrol voor een ingekakte kanarie:

Kanarie in de sleutelrol (Bron: scholieren.com)

Duttende kanarie vervult de sleutelrol in ‘Zand’ (Bron: scholieren.com)

Saillant
Een trieste derde plaats is weggelegd voor een landgenoot van Geeraerts: voetballer Tim Nicot (23). De linksback van de vierdeklasser Beerschot werd afgelopen week getroffen door een hartstilstand tijdens een potje voetbal met vrienden. De jury noemt het vooral ‘saillant’ dat Nicot de tweede Vlaamse voetballer in korte tijd is die definitief het hoekje omgaat. Onlangs overleed Lokeren-voetballer Grégory Mertens (24). Mertens schopte het overigens niet tot een topvijfnotering, ‘terwijl hij eigenlijk de betere voetballer was van de twee’. De jury: ‘Zo zie je maar.’ Tim Nicot in actie:

Geen knopje te veel
Een mooie vierde plaats in de weektopvijf is er voor de Deense industrieel ontwerper Jacob Jensen (89). De jury omschrijft Jensen als ‘de voorman van het Deens design’ en prijst met name zijn ‘minimalistische ontwerpstijl’. De ontwerper werd vooral bekend om zijn baanbrekende ontwerpen voor de luxe stereo-installaties en televisietoestellen van de Deense fabrikant Bang & Olufsen. De jury: ‘Gladde oppervlakten, geen knopje te veel, Deens design op zijn best.’ Zoals bij de door Jensen ontworpen Bang & Olufsen Beomaster 6000 Type 2702:

Bang & Olufsen - Beomaster 6000 Type 2702

Bang & Olufsen – Beomaster 6000 Type 2702

Narrativiteit
Een prachtige vijfde plaats is er voor de Nederlandse filosoof Samuel IJsseling (82). IJsseling was emeritus hoogleraar in de moderne en hedendaagse wijsbegeerte aan de universiteit van Leuven. De jury prijst IJsseling met name om de ‘centrale rol die hij speelde in het Nederlandstalige filosofische leven’. De jury: ‘Hoewel IJsseling duidelijk de mosterd haalde bij Nietsche, Heidegger en vooral Derrida én geïntrigeerd was door narrativiteit, trad hij de wijsbegeerte met open vizier tegemoet. Samuel heeft eigenlijk persoonlijk het postmodernisme naar Nederland gehaald. Stel je voor dat dat niet was gebeurd!’ Samuel IJsseling in actie (na een minuutje of vijf):

De jury deelde in een verder ‘matige week’ geen eervolle vermeldingen uit. Voor wat betreft de Prognose van de Dode van Volgende Week: het Gele Kanarie Dodenkompas wijst stevig in de richting van Portugal en naar het langeafstandslopen, mogelijk in combinatie met elkaar.

De Gele Kanarie houdt zijn hart de komende week maar weer stevig vast!

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter