Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Arabist Jansen verslagen door Hot Chocolate-zanger

10 mei 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
De Dode van de Week: Errol Brown (rechts) (Foto via YouTube)

De Dode van de Week: Errol Brown (rechts) (Foto via YouTube)

Arabist Hans Jansen is bij de verkiezing van de Dode van de Week verslagen door Hot Chocolate-zanger Errol Brown. Volgens de jury miste Jansen net het ‘sexy thing’ dat Brown wél had.

De op Jamaica geboren Errol Brown (71) overleed deze week op 71-jarige leeftijd in zijn huis op de Bahama’s aan de gevolgen van leverkanker. De jury omschrijft Brown als ‘een weliswaar kale maar desalniettemin uitermate charismatische showman’ en prijst zijn ‘prettige, kenmerkend hoge, licht afgeknepen, soulvolle stem’.

Fuif
Daarmee gaf hij Hot Chocolate-hits als You Sexy Thing, Emma, Every 1’s a Winner, So You Win Again en It Started With a Kiss ‘extra glans’. ‘Ze vormen mede de soundtrack van de jeugd van een generatie; Hot Chocolate was een must op iedere fuif.’

Soit
De jury is overigens ook kritisch: ‘Nummers als Emma en Every 1’s a Winner hebben eeuwigheidswaarde, maar een lied als It Started With a Kiss had wat ons betreft absoluut niet geschreven hoeven te worden. Dat lied was feitelijk beneden elke geldende norm voor een acceptabel nummer. Maar soit.’

Het favoriete liedje van de jury is en blijft Emma, ondanks de Joy Division-achtige cover die de Sisters of Mercy en ondanks de tenenkrommende versie van Urge Overkill:

Terecht
Errol Brown is kortom de terechte Dode van de Week. Hij is de opvolger van de inmiddels als weer lang en breed begraven Dode van Vorige Week, de Russische balletlegende Maja Plisetskaja. Wie werden door Brown verslagen in de strijd om de ereplaatsen? Een blik op de rest van de weektopvijf…

Ergeren
Op een terecht tweede plaats treffen we Arabist Hans Jansen (72). Volgens de jury ‘is het woord ‘Arabist’ eigenlijk maar verbonden aan één naam en dat is die van Hans Jansen. Zeg je Arabist, dan zeg je Jansen.’ De jury was vooral fan van de media-optredens van ‘de welbespraakte’ Jansen: ‘Deze man kon zich godsgruwelijk ergeren aan van alles en nog wat. Die ergernis ook maar enigszins verbergen was altijd weer te veel gevraagd. Heerlijk.’ Jansen trad vorig jaar toe tot de PVV-fractie in Brussel. De jury: ‘Daar kun je niks van zeggen. Hans is eerlijk gekozen. Prima dus.’ Stukje film:

Geschiedenisboekjes
Een opvallende derde plaats is weggelegd voor de op 97-jarige leeftijd overleden ex-president van Turkije, Kenan Evren (97). De jury prijst Evren vooral als de grote man achter de staatsgreep van 12 september 1980, een rol die hem vorig jaar overigens nog een volgens de jury ‘op zich terechte’ levenslange gevangenisstraf opleverde. Evren was van mening dat je historische gebeurtenissen niet kunt aanklagen, maar de Turkse rechter dacht daar overduidelijk anders over. De jury: ‘Hoe dan ook: Kenan heeft de Turkse geschiedenisboekjes gehaald. Toch leuk.’ Kijk nog eens naar zijn fijnste moment:

Dood en verval
De Zwitserse kunstenares Eva Aeppli (90) neemt de verrassende vierde plaats in het weekklassement in. Aeppli blonk volgens de jury uit in ‘donkere, duistere en treurige kunst’. Vooral haar manshoge plastieken en beeldengroepen staan bol van symboliek omtrent dood, verval, eenzaamheid en onheil. Andere thema’s: oorlog, geweld, concentratiekampen, massavernietiging en het verlies van menselijkheid. De jury: ‘Je moet ervan houden.’

Kunst van Eva Aeppli

Treurige kunst van Eva Aeppli (Foto: looking4poetry)

Vijfde lid
Een mooie vijfde plaats tot slot is Rutger Gunnarsson (69), de ‘vaste bassist van ABBA’. Gunnarsson begeleidde Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid op alle albums, films en musicals en was ook tijdens de optredens de bassist van de band. De jury: ‘Eigenlijk was Gunnarsson het vijfde ABBA-lid. Hij heeft de typische ABBA-sound mede vorm gegeven. Het is een wreed lot van de geschiedenis dat de andere vier ABBA-leden bij overlijden het vermoedelijk zonder probleem tot Dode van de Week zouden schoppen, terwijl Rutger in zijn handjes mag knijpen met deze, overige welverdiende, vijfde plaats.’

De jury deelde deze week geen eervolle vermeldingen. Voor wat betreft de prognose voor de Dode van de Volgende Week: het dodenkompas wijst maar weer eens naar de bergen boven Los Angeles. Mogelijk komt een acteur uit Charlie’s Angels of The Incredible Hulk om het leven bij een aanval van het één of het ander.

De gele kanarie houdt de komende dagen zijn hartje stevig vast!

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter