Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Stervende Zwaan Plitsetskaja is Dode van de Week

3 mei 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Dode van de Week Maja Plisetskaja

Maja Plisetskaja, de Dode van de Week, laat twee eieren zien (Foto: Grigoy Mumrikov)

Voor het eerst sinds Margot Fonteyn in 1991 is weer een prima ballerina verkozen tot Dode van de Week. De Russische danseres Maja Plisetskaja (89) legde volgens de jury ‘deze week iedereen erop’. Ze werd verkozen boven een ‘illustere thrillerschrijfster’ en een ‘eersteklas soulman’.

De jury spreekt in het weekrapport van ‘een interessante week, zónder echte klappers, maar mét een handvol serieuze kanshebbers op de felbegeerde titel Dode van de Week’. De jury koos uiteindelijk zonder al te veel discussie voor Maja Plisetskaja, de ballerina die afgelopen week op 89-jarige leeftijd overleed in Duitsland.

Lyrisch
In het weekrapport wordt Plisetskaja omschreven als ‘misschien wel de grootste ballerina van de moderne tijd’. De jury is lyrisch over Plisetskaja, wier dansstijl opmerkelijk genoeg ook als ‘lyrisch’ wordt omschreven. Verder vallen in het juryrapport kernwoorden als ‘ongerept’, ‘monumentaal’ en ‘onaantastbaar’. Volgens de jury bracht de prima ballerina het ballet ‘naar een volgend level, onder meer door een vleugje mystiek en erotiek toe te voegen; wat vaak weer tot reuring leidde in de niet altijd even moderne balletwereld.’

Zwaan
Volgens de jury is het lastig om een hoogtepunt te kiezen uit het rijke oeuvre van Plisetskaja, maar uiteindelijk leek de Stervende Zwaan hier het meest gepast:

Terecht
Maja Plisetskaja is kortom de ‘terechte’ Dode van de Week. Wie had ooit kunnen pronostikeren dat zij de postume estafettestok zou overnemen van Tinkerbell, de chihuahua die vorige week de titel in de wacht sleepte? Vermoedelijk niemand. Wie werden door Maja Plisetskaja verwezen naar de overige ereplaatsen? Een blik op de rest van de weektopvijf…

Waarom
Op een pico bello tweede plaats vinden we de Britse ‘Queen of Crime’ Ruth Rendell (85), bij het grote publiek vooral bekend van de mysterieuze Ruth Rendell Mysteries. Rendell schreef meer dan zeventig boeken die volgens de jury ‘altijd ietsjes meer boden dan de oplossing van een moordmysterie. Het ‘wie’ was bij Ruth bijna aan ondergeschikt belang aan het ‘waarom’. Het werk waarin dat het meest geslaagd naar voren kwam was volgens de jury The Crocodile Bird waarin een moeder-dochter-relatie op fascinerende wijze wordt ontleed. Hier is Ruth zelf nog eens aan het woord:

Gesofisticeerd
Een voorbeeldige derde plaats in de weektopvijf is weggelegd voor de Amerikaanse soulzanger
Ben E. King (76). De jury omschrijft Kings als de ‘bravere broer van Otis Redding en Wilson Pickett’. De jury: ‘Als Otis en Wilson de propjes gooiden, raapte Ben ze op.’ In het juryrapport vallen verder worden als ‘gesofisticeerd’ en ‘zoetgevooisd’. King werd natuurlijk wereldberoemd met het vaakgecoverde Stand by Me. Hier de versie van Tanny:

Stropdassen
Een nette vierde plaats is er voor Patachou (96), de Franse zangeres en actrice die ooit begon als patissier en die zich vernoemde naar de pâtes à choux in de vitrines. Later opende ze in Parijs een theater waar ze regelmatige de stropdassen van de mannelijke bezoekers afknipte en waar grootheden als Brassens en Brel op de planken stonden. ‘Sterker nog: zonder Patachou geen Brassens’, aldus de stellige jury.

Vork
Op een magere vijfde plaats staat Jean Nidetch (91), de oprichtster en bedenkster van het afvalprogramma Weight Watchers. Nidetch woog op haar 38ste bijna honderd kilo en gooide drastisch het roer om. ‘Laat die vork liggen!’ werd haar adagium; ‘afvallen is een keuze’ haar uiteindelijke motto. Nidetch bleek tot het bittere einde, in een bejaardenhuis in Florida, slank. Hier legt Jean het allemaal nog eens uit:

De jury deelde deze week ook nog twee eervolle vermeldingen uit: eentje voor de Amerikaanse zanger Jack Ely (71), schrijver van het legendarische Louie Louie, én eentje voor de Franse bandenmaker François Michelin (88).

Voor wat betreft de Prognose voor de Dode van Volgende Week: het Gele Kanarie Dodenkompas naar een zanger die altijd nogal moeite had met de hoge tonen, maar uitblonk is bronstig parlando.

We houden de hele week ons wild bonkend kanariehartje grondig vast.

Tags: , , , , , , ,

Laat een reactie achter