Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Dode van de Week: Dicky Boltini zet wereldtop hak

19 april 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

De jury van de Dode van de Week heeft de voormalige circusvrouw Dicky Boltini (83) uitermate verrassend uitgeroepen tot Dode van de Week. De ‘koningin van het circus’ zette de complete wereldtop een hak.

Schermafbeelding 2015-04-19 om 22.21.04

De verkiezing van Dicky Boltini tot Dode van de Week wordt door waarnemers ‘misschien wel het meest omstreden besluit van de jury aller tijden’ genoemd. Boltini klopte deze week onder andere topfavorieten als Günter Grass, Eduardo Galeano én Percy Sledge. Waarnemers noemen de uitverkiezing ‘gedurfd’ en ‘dapper’, maar er is ook openlijke kritiek: ‘Dit is natuurlijk een gotspe. Ik moet nog zien of de jury hiermee weg komt.’

Schermafbeelding 2015-04-19 om 22.29.16Opmerkelijk
De jury zelf maakt geen woorden vuil aan de opmerkelijke uitverkiezing. De volgorde van de topvijf is zonder verdere duiding gepubliceerd in het weekrapport. Over Dicky Boltini is de jury zeer lovend. Boltini (83), die donderdag overleed, wordt in het juryrapport afwisselend ‘de grande dame’ en ‘de koningin van het Nederlandse circus’ genoemd.

Rechterhand
Dicky was de eerste grote liefde én rechterhand van circuslegende Toni Boltini, de Dode van het Jaar 2003. Maar volgens de jury doe je Dicky ‘met de kwalificatie ‘rechterhand’ feitelijk te kort.’ De jury: ‘Ze bestierde het complete Circus Toni Boltini en was in alle geledingen van het circusbedrijf te vinden, zowel voor als achter de schermen. Haar betekenis voor het Nederlandse circus mag door niemand worden onderschat.’

Paardendressuur
In de piste trad Dicky op met een paardendressuur en een fietsnummer. ‘Maar ze voelde zich ook niet te groot om achter de kassa plaats te nemen,’ aldus de jury. In 1980 kwam het tot een scheiding: Toni had een ander gevonden. De jury: ‘Gottemetee, dat was pijnlijk.’ Volgens dochter Antoinette Boltini is ‘in de afgelopen weken iedereen die wat voorstelde in de Europese circuswereld afscheid komen nemen van Dicky’. De jury: ‘Een terecht eerbetoon’.

Terecht
Dicky Boltini is volgens de jury dan ook de ‘terechte’ Dode van de Week. Ze is daarmee de opvolger van James Best, de alweer bijna vergeten Dode van Vorige Week. De uitverkiezing moet voor de Boltini’s welhaast extra zoet smaken, gezien de grote namen in de rest van de weektopvijf…

Vinger
Op een tegenvallende tweede plaats in het weekklassement staat het Duitse literatuurkanon Günter Grass (87). De jury omschrijft Grass ‘zeker na het overlijden van Heinrich Böll’ als ‘geweten van de natie’. Uit het juryrapport: ‘Günter vond het heerlijk om in de beerput van Duits schuldgevoel en slachtofferschap te roeren en vervolgens met zijn stinkende vinger het morele noorden aan te wijzen.’ Dat dat niet altijd tot juichende reacties leidde noemt de jury ‘niet meer dan logisch’. Als must read raadt de jury Ach Butt, dein Märchen geht böse aus aan.

Draak
Een eveneens tegenvallende notering is er voor de Amerikaanse soulzanger Percy Sledge (73): de derde plaats in het Dode van de Week-weekklassement. Slegde is de man achter de wereldhit When a Man Loves a Woman, dat het in Nederland overigens nooit verder schopte dan de twaalfde plaats in de topveertig. Het lied My Special Prayer werd wel nummer 1 in Nederland. De jury: ‘Curieus natuurlijk’. De jury is vooral enthousiast over When a Man…, ‘weliswaar een draak van een nummer, maar het is werkelijk nooit iemand gelukt er een bétere versie van uit te brengen…’

Verdedigend voetbal
Op een licht tegenvallende vierde plaats staat het Uruguyaanse literatuurkanon Eduardo Galeano. De jury omschrijft Galeano ‘zeker na het overlijden van Gabriel Garcia Marquez’ als het ‘geweten van een compleet continent’. Ook zijn ‘prachtig verwoorde kritiek op het imperialisme, kapitalisme en verdedigend voetbal’ liet de jury ‘vrijwel nooit onberoerd’. ‘Schitterend natuurlijk.’ Als must read raadt de jury Conversaciones con Raimón aan.

Stem
Op de vijfde plaats vinden we maar weer eens een onvervalste Bondschurk. Dit keer gaat het om de Italiaanse acteur Robert Rietti. Hij speelde bijrollen in meerdere 007-films, al was hij vooral vaak als ‘stem’ te horen. Zo was hij onder meer te horen als oerschurk Ernst Stavro Blofeld in de legendarische proloog van For Your Eyes Only uit 1981. Rietti trad in totaal in zeven James Bond-films op, waaronder de allereerste Bond-film Dr No. Rietti is de zoveelste Bondschurk die het hoekje omgaat. Eerder was in deze rubriek als aandacht voor voormalige Bondschurken als Richard Kiel, Gottfried John en Geoffrey Holder.

De jury deelde ook nog één eervolle vermelding uit: aan Earth & Fire-drummer Ton van der Kleij (66).

Tot slot de Prognose voor de Dode van Volgende Week: ons dodenkompas wijst dit keer sterk in de richting van de tafeltennissport of de pingpongdiplomatie. Een bijna vergeten grootheid uit deze wereld komt mogelijk op lugubere wijze aan zijn of haar einde.

De Gele Kanarie houdt zijn hartje de hele week extra stevig vast.

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter