Paste your Google Webmaster Tools verification code here

James Best: op z’n best als Rosco P. Coltrane

12 april 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

De strijd om de eretitel Dode van de Week was deze week snel beslecht: de Amerikaanse B-acteur James Best, vooral bekend om zijn rol als sheriff Rosco P. Coltrane, ging er met de postume bloemenkrans vandoor.

De Dode van de Week (rechts), hier in zijn rol als Rosco P. Coltrane. Links zijn hond Flash

De Dode van de Week (rechts), hier in zijn rol als Rosco P. Coltrane. Links zijn hond Flash

James Best overleed deze week op 88-jarige leeftijd. Sommigen zullen hem kennen van zijn rollen in films als The Cain Mutiny en Rolling Thunder, anderen van optredens in tv-shows als Gunsmoke en The Andy Griffith Show, maar volgens de jury was Best op z’n best in de rol waarvan het grote publiek hem kent: die van sheriff Rosco P. Coltrane in de Amerikaanse televisieserie The Dukes of Hazzard.

Sullig
In het weekrapport raakt de jury nauwelijks uitgesproken over het optreden van Best in The Dukes. ‘De serie is mede zo onvergetelijk geworden door de overtuigende manier waarop Best vorm gaf aan de sullige sheriff die maar al te vaak, samen met zijn al even sullige hond Flash, in ‘hot pursuit’ was ‘of them Duke boys, and their piece of shit orange car’.’

Slachtofferrol
De jury: ‘Rosco trok natuurlijk altijd aan het kortste eind, maar dat was helemaal niet erg: de slachtofferrol was Best op zijn lijf geschreven.’ Volgens de jury stelde Best in zijn rol als Rosco P. Coltrane zelfs de hoofdrolspelers Bo en Luke Duke in de schaduw. ‘Dat wij de namen van de Duke-boys moesten googelen, zegt mogelijk niet alles, maar misschien toch wel iets.’ Bo Duke-acteur John Schneider had deze week overigens wel de beste Best-anekdote: ‘When asked to cry on camera, James would say, ‘Sure thing – which eye?’’

Enige kritiek heeft de jury ook: ‘Rosco P. Coltrane is uiteindelijk geen Daisy Duke.’ Hoe dan, ook bekijk hier nog eens wat hoogte- en dieptepunten:

Terecht
James Best is kortom de ‘terechte’ Dode van de Week. Hij is de opvolger van de inmiddels in Beverwijk begraven Jacques Kloes, de verrassende Dode van Vorige Week. Wie werden door James Best verslagen in de allerlaatste eindsprint naar de definitieve meet? Een blik op de rest van de weektopvijf…

Aangever
Ook op de tweede plaats in het weekklassement treffen we een Amerikaanse (B-)acteur, te weten Geoffrey Lewis (79). Lewis werd vooral bekend als vader van Juliette Lewis en als vaste tegenspeler van de grote Clint Eastwood in Eastwoord-classics als High Plains Drifter, Thunderbolt and Lightfoot en Midnight in the Garden of Good and Evil. De jury roemt Lewis als ‘een veelzijdige, expressieve, maar vooral ook dienstbare karakteracteur. Uiteindelijk was hij een soort van ‘aangever’. Wat Van Dusschoten voor Van Duin deed, deed Geoffrey voor Clint, maar dan op een ander niveau.’ Kijk zelf:

Geen doetje
De derde plaats is weggelegd voor de Nederlandese oratoriumzangeres en verzetsstrijdster Diet Kloos-Barendregt (90). Kloos-Barendregt maakte als alt-mezzo in de jaren vijftig en zestig de nodige indruk in met name de Matthäus Passion. De jury: ‘De echte glorietijd van Diet lag echter in de jaren veertig toen ze koerierster was in het verzet. Dat deed Diet donders goed. Diet was zeker geen doetje.’ Een paar jaar geleden maakte RTV Rijnmond een portret van de Dordtse verzetsheldin.

Lijstje
Een zeer verdiende vierde plaats is er voor de Nederlandse platenbaas, producer en impresario John J. Vis (86). De jury noemt Vis de ‘stamvader van de Nederlandse platenindustrie’. Met name in de Jazzvijver voelde hij zich als een vis in het water. Op het hoogtepunt van zijn carrière was Vis verantwoordelijk voor platen van Rita Reys, Ann Burton, Louis van Dijk, Pim Jacobs, Laurens van Rooyen, Chris Hinze, Wim Overgaauw, Jan Akkerman, Fritz Lambrechts, Jules de Corte en Toots Thielemans. Ook zorgde hij voor successen van Thijs van Leer, Rogier van Otterloo en Gerard Cox. De jury: ‘Dat kun je een lijstje noemen.’ Onderstaande clip is een duidelijke ode aan Vis…

Stuipen
Ook de vijfde plaats in het weekklassement wordt opgeëist door een Amerikaanse acteur, Tom Towles (65). Towles is vooral bekend in het horrorgenre. De jury: ‘Hij heeft ons in verscheidene rollen de stuipen op het lijf gejaagd.’ De jury noemt daarbij onder andere de vertolking door Towles van Otis in Henry: Portrait Of A Serial Killer. ‘Ook sterk: het optreden van Towles in The Borrower waarin hij iemand speelt wiens hoofd is gestolen door een alien. Heel overtuigend.’ Hier een interview met Towles:

De jury deelde deze week verder geen eervolle vermeldingen uit, waardoor we snel verder kunnen in de richting van de prognose voor de dode van volgende week. Het dodenkompas wijst dit keer sterk in de richting van Brazilië, waar mogelijk een bekende (ex-)sporter onder verdachte omstandigheden om het leven komt.

De goddelijke Gele Kanarie houdt zijn hartje weer stevig vast!

Tags: , , , ,

één reactie op "James Best: op z’n best als Rosco P. Coltrane"

  1. Gerard Jackson schreef:

    Ik mis in deze lijst toch echt Richard Dysart, de Emmy-winnende acteur die furore maakte als Leland McKenzie in het schitterende advocatendrama L.A. Law uit de jaren negentig. De hoogtijdagen van het Amerikaanse advocatendrama! Normaal gesproken neem ik mijn gleufhoed hoog af voor uw jury, maar dit vind ik wel een gemiste kans. Jammer.

Laat een reactie achter