Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Nieuw: heerlijke recepten bij de Gele Kanarie Kookclub!

9 april 2015 | Door | Categorie: Cursus & Training, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

Het Kanarie Kreatief Team heeft weer iets nieuws: de Gele Kanarie Kookclub! Met om de zoveel tijd een smakelijk recept of leuke eettip met je kanarie. Deze week: Kanarie à la Crapaudine.

Kanarie à la Crapaudine

Kanarie à la Crapaudine

Het verlies van een gele kanarie doet altijd pijn. Maar hoe fijn is het als je het afscheid van je gevederde vriend een feestelijk en gepast tintje kunt geven door van het beestje een smakelijk afscheidshapje te maken.

Het ultieme troostvoedsel: verwerk je verdriet door je kanarie te verwerken in dit lekkere bijgerecht!

DISCLAIMER: gebruik voor dit recept alleen kanaries die op natuurlijke wijze zijn gestorven. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat er puur voor de bereiding van dit gerecht kanaries worden geslacht of anderszins leed wordt aangedaan.

Wat heb je nodig voor een Kanarie à la Crapaudine?

Een kanarie, 10 gram boter, een beetje peterselie, bieslook, kruim van 5 sneetjes oudbakken brood, peper, zout, een potje tartaresaus.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten 

Hoe ga je te werk voor dit gerecht, waar je in een restaurant tevergeefs om zult vragen?

1. De eerste stap is altijd de lastigste: het ontvederen van de kanarie. Een precies en pietepeuterig klusje dat toch met respect moet gebeuren. Leg je kanarie op een plankje en gebruik je vingers (bij voorkeur duim en wijsvinger) of een pincet om de veertjes een voor een te verwijderen.

Houd een of twee veertjes apart. Die dienen straks ter decoratie van de Kanarie à la Crapaudine.

KANARIE 500TIP: gooi de veertjes van je kanarie niet weg! Als je handig bent met naald en draad, kun je er bijvoorbeeld een schattig klein kussentje van maken. Een mooie herinnering!

Heb je kinderen? Laat ze dan de veertjes met een pot lijm op een vel papier (A4 à A5) plakken. Vergeet de vleugels niet! Lekker creatief aan de slag met de kids, met een origineel kanarie-kunstwerkje als beloning. Leuk voor aan de muur of in de schuur.


2.
 We hebben nu een ‘blote kanarie’ over. De tweede stap is vaak ook nog even slikken: de voormalige flierefluiter moet nu worden uitgehaald en geschroeid. Verwijder daartoe eerst het kopje (inclusief kraaloogjes) en de pootjes. Snijd vervolgens het lijfje over de hele lengte open en haal de ingewandjes eruit.

TIP: gooi de verwijderde restanten zo snel mogelijk weg. De kanarie is nu echt verleden tijd en we kunnen ons gaan focussen op de heerlijke amuse die daarvoor in de plaats komt.

3. Druk het overgebleven stukje vlees lichtjes plat en smeer in met boter (liefst roomboter). Bestrooi met peper en zout naar smaak.

4. Bedek een en ander met de (gehakte) peterselie en bieslook. Strooi nu het fijn gekruimelde brood erover. Het is nu bijna al gepiept!

5. Hang de kanarie aan het spit, op een zacht vuur, ongeveer 15 minuten. Geen spit in huis? Geen probleem: ook in de grill krijgt de Kanarie à la Crapaudine een lekker knapperig korstje. Leg het pakketje ca. 10 minuten op de grill, één keer keren.

6. Gepiept! Dien de Kanarie à la Crapaudine op met tartaresaus. Maak het helemaal af met één of twee veertjes ter decoratie van je voormalige kanarievriendje.

Smakelijk eten!

LET OP: tel voor oudere kanaries (10-13 jaar) vijf minuten op bij de braadtijd. Een bejaarde kanarie is minder snel gaar dan een jong exempaar.

Diverse Kanaries à la Crapaudine

Diverse Kanaries à la Crapaudine

KLEIN MAAR FIJN: een Kanarie à la Crapaudine is natuurlijk maar een klein hapje. Krijg je meerdere eters of wil je een heuse schaal met versbereide kanaries serveren? Kijk dan ruim op tijd goed rond in je omgeving of er mensen zijn met oude, zieke of anderszins terminale kanaries.

VIDEO: voor een handzame filmpje over de bereiding van de Kanarie à la Crapaudine, inclusief het ontvederen, uithalen en schroeien van het beestje én extra tips over sausjes en houdbaarheid, verwijzen wij u naar de Betaalde Content-pagina

Want nogmaals: het zelfstandig slachten van gele kanaries puur voor consumptie juichen wij nadrukkelijk niet toe.

Volgende keer bij de Gele Kanarie Kookclub: maak je eigen ‘McKanarie’ Kanarie McNuggets met zoetzure zangzaadsaus. Het is zo gepiept!

Wil je andere creatieve dingen doen met je kanarie? Check dan ook Kanarie Kreatief met leuke knutseltips, bijvoorbeeld voor een Kanarie-in-een-fles of een origineel Kanarie Piepdoosje.

Smakelijk eten!

Smakelijk eten!

Tags: , , ,

Laat een reactie achter