Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Eén van de Twee Pinten verkozen tot Dode van de Week

8 maart 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
De Twee Pinten in 1970, met links Dode van de Week Joep Peeters en rechts voormalig Dode van de Week Wim Kersten.

De Twee Pinten in 1970, met links Dode van de Week Joep Peeters en rechts voormalig Dode van de Week Wim Kersten (Foto: Spaarnestad / Harry Pot)

Joep Peeters, de helft van het duo De Twee Pinten, is door de jury van de de Dode van de Week uitgeroepen tot Dode van de Week. Volgens de jury bracht Pint Peeters ‘leven in de brouwerij’.

Het was een betrekkelijk armoedige week op het gebied van de prominente doden. De jury was dan ook behoorlijk snel klaar met zijn taak: ‘Er is weinig over gediscussieerd. Joepke stak er ‘met ene vinger’ bovenuit. Hij is natuurlijk geen werelddode, maar misstaan in deze rubriek doet hij zeker niet.’

Erfgoed
Joep Peeters, die deze week op 88-jarige leeftijd overleed, is bijna een leven lang de ene helft geweest van het legendarische carnavalsduo De Twee Pinten, een duo dat volgens de jury ‘de nodige waardering hoort te krijgen voor het klassieke lied Bij ons staat op de keukendeur.’ Volgens de jury is het lied ‘Nederlands erfgoed’: ‘Bij ons staat op de keukendeur: het is niet altijd rozengeur. En mijn vader schreef op het behang: Lekker is maar ene vinger lang. Wie kan deze heerlijke zinnen niet uit het hoofd opdreunen?’

Gezellig en stabiel
De jury noemt Joep ‘een gezellige en creatieve man die tot op hoge leeftijd als één van de Twee Pinten op de bühne stond.’ De jury roemt Peeters verder als het ‘stabiele deel van de Pinten’: ‘De andere helft van de Pinten varieerde nog al eens: aanvankelijk was voormalige Dode van de Week Wim Kersten de andere pint, later Rein Matrona en nog later Theo van Veghel. Op Joepke kon je altijd rekenen. ‘

Andere orde
Maar de jury is ook licht kritisch over de laureaat van deze week: ‘Eerlijk is eerlijk: Joep Peeters is geen Wim Kersten, de man die hij veel verschuldigd is. Wimmeke is van een andere orde. Hij schreef uiteindelijk alle krakers van de Pinten, niet alleen Bij ons staat op de keukendeur, maar ook De liefde en de gein en Bloemetjesgordijn. ‘

De Twee Pinten op hun best:

Terecht
Joep Peeters is kortom de ‘terechte’ Dode van de Week. Hij is daarmee de opvolger van de inmiddels begraven Leonard ‘Mr. Spock’ Nimoy, de terechte Dode van de Vorige Week. Wie werden door Peeters verslagen in de strijd om de weekprijzen? Een blik op de rest van de weektopvijf…

Huub huub
Op een keurige tweede plaats treffen we de Amerikaan Talus Taylor, de op 82-jarige leeftijd overleden bedenker van de wereldberoemde kinderserie Barbapapa. Taylor bedacht de figuurtjes, die – ‘huub huub’ – iedere gewenste vorm konden aannemen, samen met zijn vrouw Annette Tison. De jury: ‘Het mooist van alles natuurlijk was dat het niet bij Barbapapa ophield. Er was een Barbapapa, Barbamama, Barbabenno, Barbabella, Barbabella, Barabientje, Barbaborre, Barbabob, Barbabee, Barbalala…’

Gezellige havenkroeg
Voor de derde plaats in het weekklassement reizen we af naar een gezellige havenkroeg in het Noord-Duitse Cuxhaven: de natuurlijke habitat van Fiete Münzner (68), vertolker van Duitse zeemansliederen. Fiete stond bekend als ‘der Kapitän der guten Laune’ en bracht liederen in de traditie van zijn grote voorbeelden Hans Albers en Freddy Quinn. De jury: ‘De dood van Fiete is een serieuze klap voor het toch al noodlijdende genre.’

Vinger
Een mooie vierde plaats is weggelegd voor de Vlaamse televisiepresentator Emiel Goelen (65). De jury: ‘Iedere Nederlanders is wel eens op het licht uit het lood geslagen gezicht van Emiel gestuit bij het zappen.’ Goelen werd bekend met onder meer de De Steek-Er-Wat-Van-Op-Show, het muzikale praatprogramma Op De Afspraak en het Consumentenprogramma Op de koop toe. Het bekendst in België werd ‘Miel’ vanwege de uitspraak ‘U kijkt toch ook?’ waarbij het met een priemende vinger in de camera wees. De jury: ‘Vlaamse mediageschiedenis’. Kijk hier nog eens hoe Emiel de Vlaamse kappersbranche de maat neemt.

Broertje dood
De vijfde plaats tot slot is voor de Amerikaanse documentairemaker Albert Maysles (88). Maysles is – samen met zijn broer David – verantwoordelijk voor de legendarische Rolling Stones-documentaire Gimme Shelter. Daarin is onder meer te zien hoe een fan wordt doodgestoken door Hells Angels die waren ingehuurd als bewakers. De jury roemt vooral de stijl van Maysles: ‘Hij cijferde zich grotendeels weg. Aan voice-overs had bij een broertje dood.’

De jury deelde deze week ook nog één eervolle vermelding uit: aan Marianna Hilarides (81), ‘de eerste echte Nederlandse prima ballerina. De jury prijs vooral haar ‘virtuoze, stijlzuivere techniek en legendarische interpretaties van klassieke stukken.’

Tot slot krijgt u nog de Prognose voor de Dode van Volgende Week. Ons dodenkompas wijst dit keer sterk in de richting van de wijsbegeerte. Vermoedelijk komt een toonaangevende filosoof komende week te overlijden, mogelijk eentje die vooral naam maakte op het gebied van het sensualisme en de systeemtheorie.

De gele kanarie houdt zijn hart vast!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Laat een reactie achter