Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Vloek van Ronse levert Criquielion postume prijs op

21 februari 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
De Dode van de Week was een garantie voor respect.

De Dode van de Week was een garantie voor respect.

De Vloek van Ronse heeft Claude Criquielion 27 jaar na dato toch nog iets goeds gebracht: de Waalse wethouder en wereldkampioen is uitgeroepen tot Dode van de Week. Daar ging wel een ferme inhoudelijke discussie aan vooraf.

Oud-wielrenner Claude Criquielion overleed afgelopen week op 58-jarige leeftijd in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst aan de gevolgen van een hersenbloeding.

De Belgische klassiekerheld boekte in zijn wielerloopbaan ruim zestig overwinningen, waaronder in 1984 de wereldtitel op de weg, de Ronde van Vlaanderen, Clásica San Sebastian, Waalse Pijl, Brabantse Pijl, Ronde van Romandië en GP Eddy Merckx, om maar wat te noemen.

Legendarisch
Zijn uitverkiezing tot Dode van de Week heeft hij echter te danken aan zijn legendarische valpartij tijdens de eindsprint van de strijd om de wereldtitel van 1988 in Ronse. Uit het juryrapport: ‘Zelden waren de discussies binnen de jury zo verhit, maar Criquielions dramatique heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.’

Voor de zekerheid toch nog maar eens de beelden bekijken:

Fun fact: Criquielion was tot zijn dood actief als schepen (wethouder) van sportzaken in zijn geboorteplaats Lessines voor de Franstalige centrumrechtse Mouvement Réformateur. Nog een fun fact: Steve Bauer won dit jaar goud op de achtervolging en de scratch tijdens de Canadese baanwielrenkampioenschappen in de categorie 50-59 jaar.

Claude Criquielion is als Dode van de Week de opvolger van een andere sportgigant: Wim Ruska, de dode van vorige week. Maar er werden afgelopen week natuurlijk meer prominenten afgelegd. De rest van de topvijf:

2.Lesley Gore (68)

De concurrentie voor Criquielion was groot en een deel van de jury had ook veel liever deze Amerikaanse singer-songwriter annex feministe de postume eretitel van deze week gegund. ‘Gore was zo veel meer dan de zangeres van It’s my party’, hoewel dat eigenlijk niet nodig was’, aldus de jury.

3. Louis Jordan (93)

Franse acteur die vaak opdook als ‘french lover’ in Hollywoodfilms, maar vooral ook furore maakte als James Bond-schurk in de film Octopussy uit 1983. ‘De schurken uit James Bond-films vallen als witjes’, constateert de jury. ‘Maar niemand was zo charmant als Kamal.’

4. Maria ‘Movita’ Castaneda (98)

Amerikaanse actrice die vaak exotische zangeressen speelde in films uit de jaren dertig, maar ze kreeg vooral bekendheid als tweede vrouw van Marlon Brando.

Luister toch eens naar Movita op haar best in een duet met Richard Kennedy.

5. Cathy Ubels-Veen (86)

De wereldvreemde oud-fractievoorzitter van de Evangelische Volkspartij (EVP) in de Tweede Kamer, Cathy Ubels-Veen, bezet de vijfde plaats van deze week. Ze was een grote fan van vraagstukken als armoede, ontwikkelingssamenwerking en vrede en veiligheid en als enige EVP-Kamerlid in de jaren tachtig tegen de plaatsing van kruisraketten in Nederland.

De jury kende deze week geen eervolle vermeldingen toe. Wel is er weer een Prognose voor Komende Week: verwacht wordt dat er iets staat te gebeuren met een Israëlische oud-minister van Buitenlandse Zaken en met de bedenker van een hele bekende reclameslogan uit de jaren zeventig.

De Gele Kanarie wacht in gespannen rust af, met zijn hand op zijn hartje.

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter