Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Griekse kolos Roussos zet concurrentie in schaduw

30 januari 2015 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
De Dode van de Week (l)

De Dode van de Week (l)

Is de Dode van het Jaar 2015 soms al 46 weken voor het einde van de competitie bekend? Demis Roussos is met overmacht uitgeroepen tot Dode van de Week. De concurrentie heeft het nakijken.

Nee, lang nadenken over wie de Dode van de Week zou moeten worden hoefde de jury niet. ‘Ons overleg was al binnen tien minuten afgerond. Het was een klassiek hamerstuk’, staat in een toelichting op het juryrapport te lezen. Demis Roussos (68) is de meer dan terechte Dode van de Week.

‘Zwaarlijvig, zwaarbehaard en goed voor meer dan 60 miljoen verkochte platen. Een karakteristiek hoog en hees stemgeluid met een kenmerkende trilling in zijn zang en nummer 1-hits als Schönes Mädchen aus Arcadia, My Friend the Wind en Forever And Ever. Moeten we nog meer zeggen?’, aldus het retorische juryrapport.

Grote Drie
‘Demis Roussos maakte, samen met Vicky Leandros en Nana Mouskouri, deel uit van de Grote Drie van Griekenland. Wat er nu overblijft van Demis, is dust in his friend the wind, forever and ever‘, besluit de jury op poëtische wijze.

We luisteren nog één keer naar de kolossale Griek, in zijn verschijning als Aphrodite’s Child, met het zo toepasselijke ‘I want to live’ (1969).

Demis Roussos is de opvolger van Peter Pontiac, de Dode van de Week van vorige week. Maar welke prominenten gingen er afgelopen week nog meer het hoekje om? Een postume blik op de rest van de topvijf:

2. Charles Hard Townes (99)

Amerikaanse natuurkundige die vooral bekend is als uitvinder van de laserstraal. Tenminste, hij vond de maser uit, de onderschatte voorloper van de laser. De maser versterkte licht door orde te scheppen in de weerbarstige manier waarop licht wordt geproduceerd in de natuur. Inderdaad: dat noemen we gestimuleerde emissie.

Samen met zijn zwager Arthur Schawlow ontwikkelde hij de maser door tot de laser. Laserstralen worden tegenwoordig gebruikt bij onder meer het afspelen van cd’s, bij grote dance-feesten en door fans in voetbalstadions. En natuurlijk in een sterrenstelsel ver ver weg:

3. Rod McKuen (81)

Amerikaanse zanger, dichter en songwriter, bijgenaamd de King of Kitsch. Hij maakte furore met zijn Engelse vertaling van Jacques Brels Ne me quitte pas en met zijn twee nummer-1-hits in Nederland: Without a worry in the world en Soldiers who want to be heroes.

Bij dat laatste nummer, uit 1971, werd onderstaande onvergetelijke videoclip gemaakt. We zien McKuen zijn anti-oorlogslied zingen terwijl hij verschillende speeltoestellen in een speeltuin uitprobeert.

4. Colleen McCullough (77)

Schrijfster van de epische familieroman De Doornvogels. Een aardig boek, dat legendarisch werd door de mini-serie die daar in 1983 van werd gemaakt met Richard Chamberlain en Rachel Ward in de hoofdrollen. De serie werd uitgezonden door de TROS en kluisterde menig gezin achter het televisiescherm met een fles Raak-cola en een zak Golden Wonder-chips binnen handbereik.

Ook in het Duits bleven ‘Die Dornenvögel’ prima overeind. ‘Warum rührst Du so an mein Herz? Warum nimmst Du den Platz ein und nicht Gott?’ Schitterende televisie, aldus het juryrapport.

5. Henk Faanhof (92)

Ook deze week streek weer een befaamde oud-wielrenner het vaantje. De Amsterdammer Henk Faanhof werd in 1949 wereldkampioen op de weg bij de amateurs en vierde zijn grootste succes door in 1954 een rit te winnen in de Tour de France. Na een etappe van 350 kilometer was hij de snelste op de wielerbaan van Bordeaux.

Faanhof was ook ieder jaar eregast op het wielergala, dat hij traditioneel afsloot met een vertolking van Frank Sinatra’s ‘My Way’. In 2012 deed hij dat onder begeleiding van oud-Tourbaas Jean-Marie LeBlanc op klarinet.

De jury vond het deze week niet nodig om eervolle vermeldingen uit te delen. Wel is er weer een prognose voor komende week: gevreesd wordt dat er opnieuw een grote Griekse legende naar de eeuwige jachtvelden zal vertrekken. Ook wordt er gesproken over een tamelijk prominente Zwitserse (winter)sporter.

De Gele Kanarie wacht af, zijn hartje vasthoudend.

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter