Paste your Google Webmaster Tools verification code here

IJshockeykoning eenoog in land der blinde doden

1 december 2014 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

Ook afgelopen week zijn weer vele honderdduizenden mensen overleden. Maar er kan er maar één de Dode van de Week zijn. De jury ging dit keer voor de legendarische Sovjet-ijshockeycoach Viktor Tichonov.

De Dode van de Week (Beeld: Патриот России)

De Dode van de Week (Beeld: Патриот России)

Op het gebied van de prominente doden was het volgens de kritische jury ‘een week van vlees noch lood om oude vis’. Uit het juryrappport: ‘Waren de winnaars van deze week niet overleden, dan had niemand dat waarschijnlijk gemerkt. Dit geeft tegelijk aan waarom de verkiezing van de Dode van de Week zo belangrijk is.’

De Russische ijshockeylegende Viktor Tichonov won op 84-jarige leeftijd dan toch nog één laatste grote prijs. Tichonov was van 1978 tot 1992 bondscoach van het nationale team van de Sovjet-Unie, waarmee hij acht keer wereldkampioen werd en drie olympische titels veroverde. De titel ‘Dode van de Week’ ontbrak nog op zijn palmares.

CCCP-roodhemden
‘Iedereen die de jaren tachtig bewust heeft meegemaakt, kent de markante verschijning van de stoïcijnse ijshockeydictator Tichonov tussen zijn CCCP-roodhemden. De legendarische leider van de Sbornaja’, stelt de jury.

Bekijk hoe onze collega’s van de doorgaans betrouwbare Russische televisie melding maakten van de dood van Tichonov, met ook aandacht voor zijn vaak onderschatte militaire loopbaan.

De tragiek is ook nog eens dat Tichonov ondanks al zijn prijzen vooral zal worden herinnerd door zijn grootste nederlaag: de 3-4 tegen de VS tijdens de Olympische Spelen van Lake Placid. ‘Al met al dus de terechte Dode van de Week’, aldus de jury.

Viktor Tichonov is de postume opvolger van de al even legendarische Cayetana Fitz-James Stuart, de Dode van Vorige Week.

Welke bekende wereldburgers gingen er afgelopen week nog meer het definitieve hoekje om? De rest van de topvijf:

2. Luc De Vos (52)

De zanger van de Vlaamse band Gorki, altijd goed voor een stevige portie gepassioneerde, rauwe, Nederlandstalige rock. Met name in Vlaanderen, maar ook in Nederlandse kwaliteitspopkringen is de dood van De Vos luidkeels beweend. De jury vond zijn artistieke prestaties echter niet groot genoeg voor de eerste plaats.

‘Wij kunnen niet zoveel met zijn liedjes’, zo meldt de jury, die het zelfs waagt over ‘een pretentieuze kwast’ te spreken. ‘Maar eerlijk is eerlijk: zijn liedteksten zijn in pretentie zelfs nog overstegen door alle ronkende odes die er na zijn dood in allerhande media over hem zijn geschreven. De tweede plaats is daarom dikverdiend.’

De Vlaamse kwaliteitspopzender Studio Brussel maakte bekend dat het nummer ‘Mia’ van Gorki als eerbetoon de eerste plaats zal bezetten in de roemruchte hitlijst ‘De Tijdloze’, ten koste van Stairway to Heaven van Led Zeppelin. ‘Veel gekker moet het toch niet worden’, besluit de opvallende kritische jury.

3. Will Spoor (86)

Mimespeler, acteur en theatermaker. Spoor was als mimespeler heel goed in het uitbeelden van een onzichtbare glazen ruit, maar werd vooral bekend als Snuitje van het bandietenduo Snuf & Snuitje in de tv-serie Pipo de Clown.

‘De jury is altijd enorm gecharmeerd geweest van Snuf, die werd gespeeld door Rudi Falkenhagen, de Dode van het Jaar in 2005. Maar wat is Laurel zonder Hardy? André van Duin zonder Frans van Dusschoten? Dennis Bergkamp zonder Wim Jonk? Sonny Crocket zonder Rico Tubbs? Juist.’, aldus de jury.

4. Sabah (87)

De Libanese Sabah was een van de grootste zangeressen van de Arabische wereld, bracht meer dan vijftig albums uit en speelde in bijna honderd films. De diva van de Arabische muziek was een stijlicoon en een van de eerste Bekende Arabieren die plastische chirurgie onderging. ‘Daar hoort een fraaie vierde plaats bij’, aldus de jury.

Luister naar een van de grootste hits van Sabah, ‘Yana Yana’, hier in een verfrissend nieuwe duoproductie met aanstormend talent Rola.

5. Chespirito (85)

Hilarische Mexicaanse komiek, wiens echte naam Roberto Gómez Bolaños luidde. De acteur, schrijver en regisseur bedacht onder meer de legendarisch kinderserie El Chavo del Ocho en, nog grappiger, El Chapulín Colorado.

De jury had nog ruimte over voor vier eervolle vermeldingen. Die gaan uit naar Phil Hughes (25), de Australische cricketinternational die op tragische wijze om het leven kwam doordat hij een bal tegen zijn hoofd kreeg, de Britse krimi-auteur Phyllis Dorothy James (94), olympisch kleiduivenschutter Bean van Limbeek (70) en natuurlijk Pim Reintjes (95), nieuwslezer van het eerste uur van de Nederlandse omroep en het laatste uur van de Wereldomroep.

De prognose voor komende week: alles wijst erop dat er een internationale beroemdheid zal komen te overlijden met de initialen M.H en/of een vooraanstaand acteur die in jaren tachtig of negentig een belangrijke bijrol speelde in een middelmatige sitcom.

De Gele Kanarie houdt zijn hartje maar weer vast.

Tags: , , , , ,

2 Reacties op "IJshockeykoning eenoog in land der blinde doden"

  1. Astrid Millekweer schreef:

    Wat een smerig artikel over Vos.

  2. Astrid Millekweer schreef:

    Weet jullie jury ook dat Mia al drie keer de eerste plaats van de top 100 gehaald heeft?

Laat een reactie achter