Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Dode van de Week: Cola-kerstman klopt ‘klasse Klas’

2 november 2014 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

In een speciale Allerzielen-editie van de Dode van de Week is Cola-kerstman John Moore verrassend verkozen tot Dode van de Week. De rondbuikige Moore versloeg onder meer een Zweedse oud-voetballer van PSV: ‘Klasse’ Klas Ingesson.

In het weekrapport spreekt de jury over een ‘matige week’ op het gebied van de prominente doden. ‘Waar vorige week liefst tien á vijftien overledenen serieus aanspraak maakten op de titel, daar was het deze week huilen met de pet op,’ aldus de jury. ‘Na lang vergaderen hebben we de lastige knoop doorgehakt en gekozen voor wat uiteindelijk met enige fantasie best een iconische dode genoemd mag worden.’

De Dode van de Week: John Moore, hier in zijn legendarische rol als Kerstman

De Dode van de Week: John Moore, hier in zijn legendarische rol als Kerstman

Bolle buik
John Moore gaat er deze week dus met het Gele Kanarie-rouwboeket vandoor. Moore overleed deze week op 86-jarige leeftijd. Hij was zijn leven lang barman en taxichauffeur in Burgess Hill, maar in de Kerstperiode kluste Moore bij als Kerstman. De jury: ‘Dat is niet onopgemerkt gebleven: met zijn karakteristieke witte baard, zijn volle glimlach en zijn omvangrijke bolle buik wás Moore eigenlijk de Kerstman’.

Pervers
John Moore figureerde dan ook als Kerstman in tal van commercials en televisieshows in Groot-Brittannië. De echte internationale doorbraak kwam uiteindelijk pas in 2007 toen Moore model stond voor de computeranimatie die frisdrankgigant Coca-Cola maakte van de Kerstman. De jury: ‘In een paar jaar tijd is deze Kerstman iconisch geworden. Dat is natuurlijk vooral het gevolg van de enorme, perverse smak geld die Coca-Cola er tegenaan heeft gegooid, maar we mogen de rol van Moore zelf natuurlijk niet onderschatten. Hij was mythisch en magisch.’ Of zoals Moore zelf ooit zei over zijn rol als Kerstman: ‘You have to be the embodiment of love and all the best about human nature.’ De jury: ‘En zo is het natuurlijk maar net.’

Kijk hier hoe dat vorm kreeg:

Terecht
John Moore is kortom de terechte Dode van de Week. Hij neemt de postume estafettestok over van Seth Gaaikema, de inmiddels in een blauwe kist begraven Dode van Vorige Week. Wie werden door John Moore verslagen in de sprint naar de definitieve eindstreep? Een blik op de rest van de weektopvijf…

Klasse Klabbe
Op de tweede plaats staat 57-voudig Zweeds international en oud-PSV’er Klas Ingesson, die deze week op 46-jarige leeftijd overleed – volgens  bronnen aan de gevolgen van leukemie en een hardnekkige verkoudheid. ‘Klasse Klas’, die in Zweden vreemd genoeg de bijnaam ‘Klabbe’ kreeg, speelde in de jaren negentig slechts 12 wedstrijden in het eerste van PSV, maar wist volgens de jury toch ‘een bepaalde indruk’ te maken. ‘En niet alleen vanwege zijn witte koppie’. De jury: ‘Klas gaf niet snel op. Klasse.’ Kijk hier hoe Klas een boom velt:

Reach
Ook op de derde plaats staat een voetballer wiens leven voortijdig ten einde kwam: de Zuid-Afrikaanse doelman Senzo Meyiwa (27). Meyiwa werd slachtoffer van een roofmoord. Volgens de jury was Meyiwa ‘een enthousiaste, leergierige doelman met een prima reach’. De jury zegt zich verder aan te sluiten bij de woorden van FIFA-voorzitter Sepp Blatter die Senzo’s dood ‘a terrible loss of a young life’ noemde. Kijk hier Senzo zingen in zijn auto…

Meedogenloos
Ook de vierde plaats is voor een Afrikaan: Michael Sata, de president van Zambia, die deze week op 77-jarige leeftijd zijn laatste hoekje om ging. Volgens de jury was Sata – bijgenaamd King Cobra – een ‘krachtige en medogenloze president’, maar schoot zijn internationale roem ‘net tekort voor een topdrienotering’. De jury prijst de economische vooruitgang die Zambia onder Sata heeft doorgemaakt, maar is ook uiterst kritisch over de manier waarop Sata met zijn tegenstanders omging. ‘Dat was niet altijd om over naar huis te schrijven.’ Bekijk hier – ietwat tegenvallende – beelden van hoe Sata met zijn tegenstanders omging…

Genietbaar
De vijfde plaats in de weektopvijf is voor de frontman van de Amerikaanse industrial metalformatie Static-X, de imposante Wayne Richard Welles, beter bekend als Wayne Static. Static overleed deze week op 48-jarige leeftijd, vermoedelijk aan de gevolgen van een overdosis van het één of het ander. Static bracht zes albums uit met Static X en eentje onder zijn eigen naam. Het meest ‘genietbare’ nummer is volgens de jury Push It van het debuutalbum Wisconsin Death Trip.

Apeldoorn
De jury had tot slot nog één eervolle vermelding. Die is bestemd voor reclamemaker Aad Muntz (77), de man achter de slogun ‘Even Apeldoorn bellen’ en tevens vader van Rob Muntz.

Tot slot de prognose voor de Dode van Volgende Week. Het Gele Kanarie Dodenkompas wijst dit keer sterk in de richting van de talkshowwereld. Mogelijk komt een (voormalig?) talkshowhost of een bekende talkshowgast deze week op gruwelijke wijze om het leven.

De Gele Kanarie houdt zijn hartje maar weer eens extra stevig vast.

Tags: , , , , , ,

Laat een reactie achter