Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Philippe Gilbert: wielrenner van het jaar 2014

18 oktober 2014 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Sport, Startnummer 34
Startnummer 34: Philippe Gilbert

Startnummer 34: Philippe Gilbert (Beeld via YouTube)

Philippe Gilbert is de Gele Kanarie Wielrenner van het Jaar 2014. De Waalse ex-wereldkampioen is de beste startnummer 34 van het seizoen en is ‘de meer dan terechte opvolger’ van Enrico Gasparotto, de Gele Kanarie Wielrenner van het Jaar 2013.

Gilbert begon vorige week met het felbegeerde rugnummer 34 aan de overigens niet bijster prestigieuze Tour of Beijing. Na een overwinning in de tweede etappe, pakte hij dinsdag ook nog eens de eindoverwinning. De renner van BMC deed daarmee iets wat geen renner voor hem deed: hij is de eerste renner in de (overigens nog jonge) geschiedenis van het startnummer 34-klassement die de eindoverwinning pakt in een wedstrijd in de UCI World Tour. Onze huisanalist: ‘Gilbert heeft een stukje wielergeschiedenis geschreven.’

Uitroepteken
De overwinning van Gilbert kwam zelfs voor onze wieleranalisten als een volslagen verrassing. De hoofdhuisanalist: ‘Wij gingen er na het voor ons wat tegenvallend verlopen WK volledig vanuit dat Zdenek Stybar de Gele Kanarie Wielrenner van het Jaar zou worden. Ook niet verkeerd, natuurlijk. Stybar zou een prima naam zijn geweest op onze erelijst. Maar Philippe heeft een geweldige punt achter het seizoen gezet. Zeg maar gerust een uitroepteken! Echt een bekroning. Voor hem en voor ons.’

Bekijk hier de zege van Gilbert in de tweede etappe van de Ronde van Peking:

Startnummer-34-uitspattingen
De wieleranalisten zijn overigens ‘uitermate tevreden’ over het tweede seizoen van het startnummer 34-klassement. Als hoogtepunten noemen ze ‘de aanhoudende demarrages zonder punch’ van Thor Hushovd in Parijs-Roubaix, het ‘verrassend frisse’ optreden van Francesco Bongiorno in de Giro en uiteraard  ‘de ongekende startnummer-34-uitspattingen’ van Rafal Majka in de Tour. Ook ‘het solide optreden’ van Robert Gesink in de Vuelta is de jury ‘zeker opgevallen’. ‘Jammer van de anticlimax’.

Wat u nog te goed heeft zijn de sterrenwaardering van de startnummers 34 in de laatste drie wedstrijden van het seizoen die meetelden voor het startnummer-34-klassement…

Foto: @Stefclement

Foto: @Stefclement

Collectors item
Stef Clement, 90ste bij het WK op de weg.
. Onze huisanalist: ‘De sympathieke krullenbol maakte op 31-jarige leeftijd zijn WK-debuut. Wij bij de Gele Kanarie hebben een zwak voor Stef, maar eerlijk is eerlijk: bij een WK hoop je op een andere renner met rugnummer 34. Het spektakel dat we vorig jaar met ons rugnummer 34 op het WK meemaakten, zagen we dit jaar dus helaas niet. Clement deed zijn ding, zoals dat heet, maar potten kon hij niet breken. Wat ‘m siert is dat hij de wedstrijd heeft uitgereden. Wij vermoeden dat de oranje WK-trui van Stef wel eens zijn enige zou kunnen zijn. Dat rugnummer 34 erop maakt ‘m vermoedelijk een echt collectors item.’

Foto: @gavazzif

Foto: @gavazzif

Wanhopig
Francesco Gavazzi, reed de Ronde van Lombardije niet uit.
Onze huisanalist: ‘Francesco is een oude bekende van ons, een vriend van de Gele Kanarie. De multisympatieke Gavazzi reed voor de derde keer in de geschiedenis van deze rubriek met rugnummer 34 rond (dit én vorig jaar in Milaan-Sanremo) en nog nooit wist hij het nummer over de finish te krijgen. Normaal zou je daar lichtelijk wanhopig van worden, maar voor Francesco hebben we een zwak. In de laatste Ronde van Lombarbije heeft Gazvazzi een prima koers gereden: hij maakte ruim tweehonderd kilometer deel uit van de kopgroep. Als je dan teruggepakt wordt, mag je best in de remmen knijpen. Maar het moge duidelijk zijn wat de opdracht voor Francesco wordt bij de vierde keer dat hij nummer 34 opgespeld krijgt: finishen.’

Foto @PhillippeGilbertPieken
Philippe Gilbert, eerste in de Ronde van Peking.
. Onze huisanalist: ‘Is het woord historisch hier al gevallen? Want historisch is de zege van Gilbert in Peking. Wat kan die man toch pieken. Dat Gilbert ‘iets’ heeft met startnummer 34 zagen we vorig jaar al. Niet alleen startte hij met rugnummer 34 in de Tour, ook verspreidde hij een foto zijn wereldkampioenstrui mét rugnummer 34. Toen kon Philippe bij ons al niet meer kapot, al moet je als analist natuurlijk objectief blijven. Maar objectief gezien kun er weinig anders van maken dan zes sterren hoor.’

Het startnummer 34-eindklassement van 2014

1. Philippe Gilbert (Bel, BMC) – Ronde van Peking – 1
2. Zdenek Stybar (Tsj, Omega) – Ronde van Vlaanderen – 18

3. Thor Hushovd (Noo, BMC)  – Parijs-Roubaix – 19
4. Bauke Mollema (Ned, Belkin) – Tirreno-Adriatico – 22
5. Paul Martens (Dui, Belkin) – Amstel Gold Race – 26
6. Amaël Moinard (Fra, BMC) – Paris-Nice – 37
7. Nicolas Edet (Fra, Cofidis) – Critérium du Dauphiné -42
8. Enrico Gasparotto (Ita, Astana) – GP Ouest France / Plouay – 43
9. Rafal Majka (Pol, Tinkoff-Saxo) – Tour de France – 44
10. Kristijan Durasek (Kro, Lampre) – Vuelta Ciclista al Pais Vasco – 56
11. Francesco Bongiorno (Ita, Bardiani-CSF) – Giro d’Italia – 59
12. Jay McCarthy (Aus, Tinkoff-Saxo) – Grand Prix Cycliste de Québec – 61
13. Tom Leezer (Ned, Belkin) – Gent-Wevelgem – 73
14. Edward Beltran (Col, Tinkoff-Saxo) – Clasica Ciclista San Sebastian – 81
15. Stef Clement (Ned) – Wereldkampioenschap op de weg – 90
16. Rohan Dennis (Aus, BMC) – Eneco Tour – 98
17. Dayer Quintana (Col, Movistar) – Vattenfall Cyclassics – 98
18. Maxime Daniel (Fra, AG2R) – E3 Harelbeke – 99
19. Ben Gastauer (Lux, AG2R) – Liège – Bastogne – Liège – 106
20. Mikhail Ignatyev (Rus, Katusha) – Tour de Romandie – 117
21. Marco Haller (Oos, Katusha) – Tour de Suisse – 118
22. Jesus Hernández Blazquez (Spa, Tinkoff-Saxo) – Volta Ciclista a Catalunya – DNF
Ryder Hesjedal (Can, Garmin) – Waalse Pijl – DNF
Olivier Kaisen (Bel, Lotto Belisol) – Tour Down Under – DNF
Francesco Gavazzi (Ita, Astana) – Milano-Sanremo – DNF
Robert Gesink (Ned, Belkin) – Vuelta a España – DNF
Ben Swift (GB, Sky) – Ronde van Polen – DNF
Jay McCarthy (Aus, Tinkoff-Saxo) – Grand Prix Cycliste de Montréal – DNF
Francesco Gavazzi (Ita,  Astana) – Giro di Lombardia – DNF

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter