Paste your Google Webmaster Tools verification code here

‘Ach’-hype Gele Kanarie bereikt landelijke media

10 oktober 2014 | Door | Categorie: Ach, overleden, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
De bewuste column.

De bewuste column.

AMSTERDAM (Eigen Nieuws) – De populaire rubriek ‘Ach overleden‘ van de Gele Kanarie heeft nu ook de landelijke media bereikt. Het fenomeen is opgepikt door Volkskrant-columniste Aaf Brandt Corstius. De hoofdredactie van de Gele Kanarie reageert.

In de rubriek ‘Ach overleden’ werd door de Gele Kanarie gesignaleerd dat op Twitter bij een bepaald type overleden prominenten op grote schaal wordt gereageerd met ‘ach’. De rubriek werd in april gelanceerd en was meteen een groot succes. Met de dood van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez, een dag na de lancering, kende het gebruik van ‘ach’ meteen al een spectaculaire toename.

Het succes van de rubriek is nu ook door Volkskrant-columniste Aaf Brandt Corstius opgemerkt. Zij wijdde er vrijdagochtend haar column ‘Een respectloos toedeloe voor de doden‘ aan. Toeval? De hoofdredactie van de Gele Kanarie meent van niet.

Keukentafelgeval
‘Onze afdeling Sociale Media en Contentbeheersing heeft meteen onze lijst met volgers op Twitter geanalyseerd. Daar troffen wij niet Aaf Brandt Corstius aan, maar wel haar partner Gijs Groenteman. Dit lijkt daarom wel een beetje een keukentafelgeval van ‘Ach moet je nu eens kijken wat ik bij de Gele Kanarie heb gelezen‘, aldus de hoofdredactie.

De hoofdredactie neem echter niemand iets kwalijk. ‘De Gele Kanarie produceert nu eenmaal onderscheidende en eigenzinnige content. Het staat iedereen vrij die, zonder of met bronvermelding, over te nemen en ermee te pronken in je vriendenkring, de kroeg, of zelfs in een landelijk dagblad. De hoofdredactie vindt dat prima’, stelt de totaal niet verbitterde hoofdredactie.

Einde van rubriek
Het is niet de eerste keer dat de Volkskrant er met een stokpaardje van de Gele Kanarie vandoor gaat. In mei 2013 opende het Volkskrant-katern Vonk doodleuk met een grote foto van een dode gele kanarie. ‘De hoofdredactie heeft daar destijds een verklaring over uitgegeven en daar willen we het voor nu op houden’, zegt de hoofdredactie desgevraagd.

De Gele Kanarie stopt wel met onmiddellijke ingang met de rubriek ‘Ach overleden’. De hoofdredactie: ‘Het was een sterke rubriek, goed opgezet en scherp gesignaleerd, maar door de column van mevrouw Brandt Corstius ligt het nu op straat. Nogmaals: dat is prima, de uitdrukking ‘ach’ is van iedereen. Maar wij gaan nu weer op zoek naar een nieuwe verborgen trend om te signaleren.’

Tags: , ,

één reactie op "‘Ach’-hype Gele Kanarie bereikt landelijke media"

 1. Philip Smet schreef:

  Zou het misschien tijd worden voor de rubriek: Zo…
  Dat kan eventueel met een uitroepteken worden uitgesproken.
  Bijvoorbeeld: Zo, die durft! Of: Zo lust ik er ook nog wel een! Of: Zo, die is echt mesjokke!

  Groet,
  Philip

Laat een reactie achter