Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Nigeriaanse partijleider gaat op recorddiepte door stof

9 oktober 2014 | Door | Categorie: Buitenland, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Hot in Nigeria
Olusegun 'Baba' Obasanjo

Olusegun ‘Baba’ Obasanjo

Hoe nederig kunnen excuses zijn en hoe diep door het stof kun je als politicus gaan? Het antwoord op deze vraag is deze week te vinden in onze matig gewaardeerde rubriek Hot in Nigeria.

Iedere week analyseert ons Hot in Nigeria-team het op één na populairste artikel in de Nigeriaanse krant The Punch, in een poging om op objectieve wijze kennis te nemen van de waan van de dag in Nigeria. ‘Ook deze week is dat weer prima gelukt’, aldus onze senior analist.

Dit keer gaat het om het opmerkelijke artikel Mark, Mu’Azu, Daniel beg Obasanjo. De man om wie het daarbij draait is Olusegun Obasanjo, de 77-jarige gematigd democratische voormalige president van Nigeria (van 1999 tot 2007) en tevens born again christian van Yoruba-huize, wiens vrouw Stella in 2005 overleed tijdens een schoonheidsoperatie in het Spaanse Marbella.

Uitgekotst
Obasanjo komt van dezelfde Democratische Volkspartij (PDP) als de huidige president Goodluck Jonathan, maar om nu te zeggen dat het botert tussen beiden? ‘Nee’, stelt onze analist. ‘Obasanjo was heel kritisch op Jonathan en de partijleiding. Maar die waren daar niet van gediend en hebben de oud-president – zoals dat zo mooi heet – de partij uitgekotst.’

Maar nu hebben ze spijt.

Een illuster politiek trio heeft alle partijleden opgeroepen om te bidden en te smeken dat de oud-president weer terugkeert in de partij, om de PDP uit het slop te trekken. Het gaat om senator David Mark, oud-gouverneur Chief Gbenga Daniel en partijvoorzitter Alhaji Adamu Mu’Azu.

Historisch
Vooral de verklaring van Mu’Azu kan nu al gerust als historisch worden beschouwd. Lees de mooie woorden van Mu’Azu aan het adres van Obasanjo hieronder.

 

“I want very sincerely apologise to our leader, to our baba, my baba, General, President, Chief Olusegun Obasanjo to forgive us.

We cannot continue. I know he has been very prayerful. In the Villa, I know he used to pray every morning. Very early, 5:30 to 6am, he is praying.

And I know he keeps on praying all the time. As we say in our Lord’s Prayer: ‘Forgive us our sins, as we forgive those who trespass against us’; Baba, you have to forgive us. I beg you in the name of the Almighty God, so that you too can be forgiven. We are your children. We are making mistakes, we have made mistakes, we have apologised.

We will not agree even if you want to throw the baby away with the bath water, the baby will not go without you.

So, please baba, we apologise. Come and lead us. Even the President (Goodluck Jonathan, red.) is waiting for you. Come and lead us. You are our leader, we appreciate you, we thank you for your leadership.

We thank you for your courage. And we assure you that by the grace of God, we are all good boys and girls.”

 

De topvijf
‘Een prima speech waar weinig aan is toe te voegen’, concludeert onze analist. We sluiten daarom af met de complete topvijf van populairste artikelen in The Punch. Tot volgende week!

De topvijf van The Punch

De topvijf van The Punch

 

Meer lezen over de waan van de dag in Nigeria? Check ons Hot in Nigeria-dossier.

Meer geïnteresseerd in Singapore? Check ons inmiddels afgesloten Hot in Singapore-dossier.

Tags: , , , , , , ,

Laat een reactie achter