Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Ook Majka en Gesink bijten zich stuk op Stybar

17 september 2014 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Sport, Startnummer 34

Rafal Majka: startnummer 34 in de TourMet de Vuelta achter ons en het WK op de weg in het verschiet, is het weer hoog tijd om eens te kijken hoe het er met ons startnummer 34-klassement voor staat. Verrassing: nog altijd is de Tsjech Zdenek Stybar de best geklasseerde nummer 34 van het seizoen.

Waar waren we gebleven? Midden in de Tour de France, waar de talentvolle Pool Rafal Majka zijn startnummer 34 op ongekende wijze deed shinen. Onze huisanalist: ‘Het was een ietwat saaie Tour, maar dankzij de man met het rugnummer 34, viel er voldoende te genieten.’ Na Parijs denderde het wielercircus lekker voort, langs prachtige steden als San Sebastian, Krakow, Terneuzen, Santiago de Compostela, Hamburg, Plouay, Québec en Montréal. Onze wieleranalisten zetten alle renners die met rugnummer 34 die de afgelopen negen UCI-wedstrijden van start gingen voor u op een rijtje, uiteraard mét sterrenwaardering. Conclusie: ‘Het viel over het algemeen niet mee, maar er waren gelukkig uitschieters naar boven.’

Revelatie
Rafal Majka, 44ste in de Tour de France
De huisanalist: ‘Rafal Majka is dé revelatie van het wielerseizoen. Dat deze gast kan fietsen, wisten we sinds de Giro, waarin hij knap zesde werd. Maar dat hij die klasseprestatie in de Tour nog eens zou overtreffen, had helemaal niemand verwacht, ook al omdat Rafal zwaar tegen zijn zin afreisde naar Leeds. Uiteindelijk wint hij twee zware bergetappes en pakt hij de bolletjestrui. Wat een klasbak. En alsof het niks is, wint hij ook nog eens de Ronde van Polen, helaas voor ons overigens met rugnummer 21. Eerlijk is eerlijk: we zijn sinds het begin van deze competitie nog nooit eerder zo onder de indruk geweest van een startnummer 34. Dat Rafal in het tussenklassement momenteel op slechts een achtste plaats staat is zuur. Voor ons is dat reden om de jurywaardering vanaf volgend seizoen zwaarder te laten wegen.’

Beltran-profile-400x400Merci et au revoir
Edward Beltran, 81ste in de Clasica Ciclista San Sebastian

De huisanalist: ‘Edward Beltran is een leuke, talentvolle Colombiaanse gozer van Tinkoff-Saxo. Kan een aardig stukje bergop rijden. Tik, tik, tik, je kent het wel. Maar in de Clasica heeft hij geen potten kunnen breken. Tja, alsof iemand dat ook maar van hem had verwacht? Wat kun je er verder van zeggen? Merci et au revoir, om met Mart Smeets te spreken. Eén ster voor de moeite en één voor het ontegenzeggelijke talent. Als Edward volgend jaar nog eens met startnummer 34 mag rondrijden, dan zal hij zeker een treetje hoger staan.’

IEOcMGP1No luck
Ben Swift, DNF in de Ronde van Polen
De huisanalist: ‘Ben kende geen al te gelukkige Ronde van Polen. ‘A crash, then a puncture, then another crash,’ zo vatte de sprinter zijn optreden zelf samen op twitter. ‘Not having much luck in this race.’ Na etappe vier hing Ben met geschaafde knieën zijn gebutste fiets aan de Poolse wilgen. Jammer. Twee jaar terug won Ben nog twee etappes in Polen. De verwachtingen waren bij ons dan ook tamelijk hoog gespannen. Meer dan twee sterren kunnen we er echt niet van maken. Eentje voor de deelname en eentje uit puur medelijden.’

Schermafbeelding 2014-09-17 om 11.30.33Collins John
Rohan Dennis, 98ste in de Eneco Tour
De huisanalist: ‘Met Rohan Dennis hadden we maar weer eens een jong talent rondrijden met startnummer 34. Dennis debuteerde in Terneuzen voor BMC, de ploeg die hem overnam van Garmin. Eerlijk is eerlijk: veel indruk heeft hij niet op ons gemaakt. De heren analytici waren vooral in de weer met zijn verwarrende Collins John-achtige voor- en achternaam. Maar we gaan van deze Australiër heus nog het een en ander horen. In de tijdrit werd hij bijvoorbeeld knap tiende. In het eindklassement eindigde Dennis – wij mogen inmiddels Rohan zeggen – als twee na laatste. Nou ja, hij heeft zijn werk verricht. Laten we het daar op houden.’

BkX75XKIgAARXwe

Broer van
Dayer Quintana, 98ste in de Vattenfall Cyclassics

De huisanalist: ‘Bij de naam ‘Quintana’ veer je natuurlijk op, maar helaas: Dayer is de jongere en wat minder talentvolle broer van Nairo Quintana, de Colombiaan die dit jaar de Giro won. De voormalige politieagent – want dat is Dayer – kan trouwens ook best een stukje fietsen hoor. Zo won hij dit jaar de bergetappe naar de Kitzbühler Horn in de Ronde van Oostenrijk. Maar de Horn is natuurlijk andere koek dan de Waseberg, het zeventig meter hoge kuitenbijtertje bij Hamburg. Nee, in Hamburg hebben we Dayer niet gezien. Alleen in de eindranglijst, op een anonieme 98ste plaats.’

Schermafbeelding 2014-09-17 om 11.33.59Oude bekende
Enrico Gasparotto, 43ste in de GP Ouest France – Plouay

De huisanalist: ‘En daar stond plots een oude bekende met startnummer 34 aan de start in de winderige GP Ouest France: de Gele Kanarie Wielrenner van het Jaar 2013! Daar gingen we eens goed voor zitten. Zou Gasparotto zijn huzarenstuk van vorig jaar kunnen herhalen? Toen pakte hij met een fraaie vijfde plaats in de Ronde van Lombardije de felbegeerde eretitel. Helaas, het zat er in Plouay geen moment in. De koers werd gedomineerd door enkele kopgroepjes, waar Enrico helaas geen deel van uitmaakte. En in de spint kon hij zijn neus ook niet meer aan het venster drukken. De multi-sympathieke Enrico krijgt uiteraard een sterretje extra voor de grote betekenis die hij heeft gehad – en nog altijd heeft – voor het startnummer 34-gebeuren. Ondertussen staat hij trouwens wel mooi toptien in ons klassement.’

Tegenslagen
Robert Gesink, DNF in de Vuelta a España

1cd089fdcb60114c7b4e884e46799303De huisanalist: ‘Over het seizoen van Robert Gesink kunnen we inmiddels een boek schrijven. Dat Robert in het laatste hoofdstuk van dat boek rugnummer 34 draagt, is natuurlijk mooi. Even leek het een boek een prachtig happy end te krijgen: met een ontketende Gesink die zich – na een jaar van tegenslag met een hoofdletter T – makkelijk handhaaft in de toptien. Daarmee zou Robert zomaar de leiding hebben gepakt in ons tussenklassement. Maar helaas: in het laatste hoofdstuk slaat het noodlot toe en moet Robert zijn startnummer 34 bij de wedstrijdleiding inleveren. Wegens familieomstandigheden. Uitermate tragisch. Er zijn belangrijkere zaken dan wielrennen, zo is het. Maar, als we dat toch op het fietsen focussen, dan moeten we constateren dat Gesink terug is. In de 17 etappes die hij meefietste maakte hij behoorlijk indruk. Hopelijk zien we Robert nog eens terug met startnummer 34.’

xXiYiT4yAchterzak
Jay McCarthy, 61ste in de Grand Prix Cycliste de Québec & DNF in  Grand Prix Cycliste de Montréal

De huisanalist: ‘Het Canadese dubbelnummer in Québec en Montréal wordt in Europa licht ondergewaardeerd. In Nederland worden de wedstrijden vooral geassocieerd met Robert Gesink, die in 2010 won in Montréal en in 2013 in Québec. Toen de jonge Australiër Jay McCarthy (net 22, red.) van de Canadese wedstrijdleiding het startnummer 34 kreeg toebedeeld, nam bij ons de drang om snel door te zappen naar Eurosport niet heel veel toe. Uiteindelijk hebben we het allemaal wel gevolgd natuurlijk. Maar Jay hebben we verder niet gezien, ondanks het verse en vermoedelijk vette Tinkoff-Saxo-contract dat hij in zijn achterzak had.’

Het startnummer 34-klassement na 26 wedstrijden

Zdenek Stybar

Zdenek Stybar (Foto via Twitter)

1. Zdenek Stybar (Tsj, Omega) – Ronde van Vlaanderen – 18
2. Thor Hushovd – Parijs-Roubaix (Noo, BMC) – 19
3. Bauke Mollema (Ned, Belkin) – Tirreno-Adriatico – 22
4. Paul Martens (Dui, Belkin) – Amstel Gold Race – 26
5. Amaël Moinard (Fra, BMC) – Paris-Nice – 37
6. Nicolas Edet (Fra, Cofidis) – Critérium du Dauphiné -42
7. Enrico Gasparotto (Ita, Astana) – GP Ouest France / Plouay – 43
8. Rafal Majka (Pol, Tinkoff-Saxo) – Tour de France – 44
9. Kristijan Durasek (Kro, Lampre) – Vuelta Ciclista al Pais Vasco – 56
10. Francesco Bongiorno (Ita, Bardiani-CSF) – Giro d’Italia – 59
11. Jay McCarthy (Aus, Tinkoff-Saxo) Grand Prix Cycliste de Québec – 61
12. Tom Leezer (Ned, Belkin) – Gent-Wevelgem – 73
13. Edward Beltran (Col, Tinkoff-Saxo) – Clasica Ciclista San Sebastian – 81
14. Rohan Dennis (Aus, BMC) – Eneco Tour – 98
14. Dayer Quintana (Col, Movistar) – Vattenfall Cyclassics – 98
16. Maxime Daniel (Fra, AG2R) – E3 Harelbeke – 99
17. Ben Gastauer (Lux, AG2R) – Liège – Bastogne – Liège – 106
18. Mikhail Ignatyev (Rus, Katusha) – Tour de Romandie – 117
19. Marco Haller (Oos, Katusha) – Tour de Suisse – 118
20. Jesus Hernández Blazquez (Spa, Tinkoff-Saxo) – Volta Ciclista a Catalunya – DNF
Ryder Hesjedal (Can, Garmin) – Waalse Pijl – DNF
Olivier Kaisen (Bel, Lotto Belisol) – Tour Down Under – DNF
Francesco Gavazzi (Ita, Astana) – Milano-Sanremo – DNF
Robert Gesink (Ned, Belkin) – Vuelta a España – DNF
Ben Swift (GB, Sky) – Ronde van Polen – DNF
Jay McCarthy (Aus, Tinkoff-Saxo) – Grand Prix Cycliste de Montréal – DNF

Nog te verrijden:
WK op de weg
Giro di Lombardia
Tour of Beijing

Tags: , , , , , , , , ,

Laat een reactie achter