Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Maya Angelou in rijtje Vroman en Márquez

1 juni 2014 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

Voor de vierde keer dit jaar is een schrijver verkozen tot Dode van de Week. Na Leo Vroman, Hugo Brandt Corstius en Gabriel García Márquez is het dit keer de Amerikaanse schrijfster Maya Angelou die met de postume eer gaat lopen.

Dode van de Week, Maya Angelou, tijdens een lezing in Boston

Dode van de Week, Maya Angelou, tijdens een lezing in Boston, in 1984 (Foto: Burns Library, Boston College)

 

Alpine cinema
Volgens de jury is vooral de overeenkomst tussen Maya Angelou en Leo Vroman ‘frappant’. De jury in het weekrapport: ‘Beiden overleden – op hoge leeftijd! – in de VS, beiden hadden een onverbloemde liefde voor de natuur én beiden moesten het in hun overlijdensweek opnemen tegen een kanon uit de Alpine cinema: Vroman kreeg te maken met Maria von Trapp (bekend van de Sound of Music-film); Maya Angelou kreeg Karlheinz Böhm (bekend van de Sissi-films) tegenover zich als postume concurrent. Heel opvallend.’

Fonkelend fenomeen
De schrijfster, dichteres, regisseur, danseres en activiste Maya Angelou overleed deze week op 86-jarige leeftijd in haar woonplaats Winston-Salem in North-Carolina. In het weekrapport noemt de jury Angelou onder andere ‘een fonkelend fenomeen’. Ze wordt naast haar ‘overtuigende schrijfwerk’ door de jury geroemd voor haar strijd voor gelijke rechten, tolerantie en vrede.
Maya Angelou werd vooral bekend met haar uit 1969 stammende werk I Know Why the Caged Birds Sings (Ik weet waarom gekooide vogels zingen). Een fragment:

The caged bird sings with a fearful trill
of things unknown but longed for still
and his tune is heard on the distant hill
for the caged bird sings of freedom

De jury: ‘Dit spreekt de Gele Kanarie natuurlijk enorm aan. Altijd als de redactiekanarie zingt, moeten we aan Maya denken.’ Maar, zo zegt de jury ‘liever nog dan de redactiekanarie horen we Maya zélf zingen.’ Zoals hier in een vertederend lied voor Sesamstraat, waarin we horen wat Maya van haar eigen naam denkt…

Knotsgekke gedachte
Maya Angelou is kortom de ‘terechte’ Dode van de Week. Vermoedelijk had ze nooit kunnen bevroeden dat ze daarmee de opvolger zou worden van Wojciech Jaruzelski, de Dode van Vorige Week, ‘al is die knotsgekke gedachte mogelijk de afgelopen week wel voorzichtigjes bij Maya opgekomen’. Wie werden door Angelou verslagen in de laatste rechte lijn naar de meet? Een blik op de rest van de weektopvijf….

Sprookjeskeizer
Op de tweede plaats treffen we Karlheinz Böhm (86) aan, de Oostenrijkse acteur die de rol speelde van sprookjeskeizer Franz Jozef in de Sissi-filmcyclus. Volgens de jury ‘overtuigde Böhm zeer als de knappe, trouwe en nobele echtgenoot’ aan de zijde van de legendarische Sissy-vertolkster Romy Schneider. De jury: ‘Zoals Boris Karloff uiteindelijk Frankenstein werd, zo werd Karlheinz Böhm keizer Franz Jozef. Dat had grote gevolgen voor de rest van zijn carrière: hij kwam nauwelijks meer aan de bak. Een groot onrecht.’

Vleesgeworden droom
Op de derde plaats in de weektopvijf staat de Amerikaanse multimiljonair Malcolm Glazer (86), eigenaar van de Amerikaanse footballclub Tampa Bay Buccanneers en de Engelse voetbalclub Manchester United. De jury: ‘Glazer was de vleesgeworden Amerikaanse droom. Als zoon van een immigrant uit Litouwen bouwde hij met 300 dollar uit een sigarendoosje een miljardenimperium op. Dat is toch knap.’ De jury roemt verder het werk dat Glazer verrichte voor kinderen in achterstandswijken: ‘Glazer zou daarmee een voorbeeld voor alle vermogenden moeten zijn.’ Glazer was overigens niet bij iedereen even geliefd…

Accoredeonvibrato
Op een eervolle vierde plaats staat de Maastrichtse accordeonist Pie Bex, die deze week op liefst 96-jarige leeftijd overleed. Bex maakte deel uit van Accordeonduo Bex/Menten dat onder contract stond bij het legendarische Telstar-label van Johnny Hoes. De grootste hit van Accordeonduo Bex/Menten was de Kermiswals, waarmee het duo een gouden plaat verdiende. De jury: ‘Zo worden ze niet meer gemaakt: accordeonmuziek met een vibrato zoals alleen een kanarie dat kan!’

Gezondheidsproblemen
De vijfde plaats in het weekklassement is voor een zwaargewicht: Manuel Uribe (48). De Mexicaan was ooit de zwaarste mens ter wereld, met een gewicht van 560 kilo. Uribe was inmiddels een slordige 200 kilo afgevallen, maar juist dat forse gewichtsverlies leidde bij hem tot gezondheidsproblemen. De jury: ‘Een hard gelag voor Manuel natuurlijk.’

De jury deelde deze week geen eervolle vermeldingen uit, waardoor we snel kunnen doorstomen naar de prognose voor de Dode van Volgende Week. Het dodenkompas wijst dit keer sterk in de richting van de modewereld. Mogelijk komt een icoon van het modewezen komende week te overlijden, al dan niet op of langs de catwalk.

De gele kanarie houdt zijn bonkend hartje stevig vast!

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter