Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Jaruzelski trekt lange neus naar Ockels

25 mei 2014 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Dode van de week Wojciech Jaruzelski (rechts) wordt in 1982 in Moskou ontvangen door Sovjetleider Leonid Brezjnev

Dode van de week Wojciech Jaruzelski (rechts) wordt in 1982 in Moskou ontvangen door Sovjetleider Leonid Brezjnev (Foto: Nationaal Archief)

In een extra lange week leek Wubbo Ockels met groot gemak de ‘Dode van de Week’ te worden. Maar in extremis gooide vanuit Polen plots een internationale topkandidaat roet in het astronautenvoer. Wojciech Jaruzelski is onze Dode van de Week.

Week 21 stond in de agenda van de jury van de Dode van de Week al lange tijd in geel omcirkeld. Vanwege de Gele Kanarie Bosdagen kon de jury pas aan het einde van een lange week samenkomen om de Dode van de Week bekend te maken. Er is één man die van de uitgestelde deadline profiteerde: de Poolse generaal Wojciech Jarzuzelski. Hij overleed zondag op 90-jarige leeftijd overleed en trekt daarmee een lange neus naar de gedoodverfde Dode van de Week: Wubbo Ockels.

Zuur
De jury: ‘Als we gewoon op vrijdag of zaterdag onze Dode van de Week hadden kunnen bekendmaken, dan had Ockels natuurlijk een uitstekende kans gemaakt. Nu we noodgedwongen meer dan een etmaal later zijn, moet je constateren dat Wojciech roet in het eten heeft gegooid van de Nederlandse astronaut. Dat is natuurlijk zuur voor Wubbo en voor Nederland, maar het is niet anders.’

Zonnebril
Wojciech Jaruzelski, onze Dode van deze Week, was de laatste communistische president van Polen. Hij heeft zijn uitverkiezing ‘naast zijn opvallende zonnebril’ volgens de jury vooral te danken aan zijn ‘legendarische onbuigzaamheid’. De jury: ‘Wojciech heeft Polen in de jaren tachtig een gezicht gegeven. Helaas was dat vooral de tirannieke tronie van een regime op haar laatste benen. Nog altijd is Wojciech symbool van de communistische repressie.’

Tegenpool
Hoewel de jury overwegend negatief oordeelt over de zogeheten legacy van Jaruzelski, klinkt er ook bewondering door in het juryrapport: ‘Als ons wordt gevraagd een lijstje prominente Polen op te noemen, dan staat Jaruzelski zeker in de topvijf, samen met zijn grote tegenpool Lech Walesa en natuurlijk met Wlodi Smolarek, Zbigniew Boniek en Karol Wojtyla.’

Kijk hier hoe Jaruzelski in 1981 ‘op indrukwekkende wijze’ de noodtoestand uitroept…

Wojciech Jaruzelski is kortom de ‘terechte’ Dode van de Week. Hij neemt de postume estafettestok over van collega-regeringsleider Jean-Luc Dehaene, de karakteristieke dode van vorige week. Wie werden door Jaruzelski verslagen in de sprint naar de definitieve eindstreep? Een blik op de rest van de weektopvijf…

Tekort
Op een licht teleurstellende tweede plaats vinden we de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels, die deze week op 68-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van niercelkanker. De jury: ‘Wubbo is een begrip in Nederland. Met een tweede plaats doen we hem hoe dan ook tekort. Maar let’s face the facts: internationaal is Wubbo natuurlijk just a face in the crowd. Hij was één van de vele astronauten in de spaceshuttle en zeker niet de meest opzienbarende. Niettemin heeft Wubbo zijn rol gespeeld. En dat mogen we natuurlijk niet vergeten.’

Wubbo Ockels (liggend) maakt pret vanuit zijn bed met prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

Wubbo Ockels (liggend) maakt pret vanuit zijn ESA-bed met prinses Margriet en meester Pieter van Vollenhoven (Foto: Nationaal Archief / Rob C. Croes)

Eigen auto
Op een mooie derde plaats vinden we de Australische autocoureur Jack Brabham (88). Brabham veroverde in 1959, 1960 en 1966 de wereldtitel in de Formule 1. De titel van ’66 behaalde Brabham in een Brabham en daarmee is hij de enige coureur die het voor elkaar kreeg om in een ‘eigen’ auto wereldkampioen te worden. De jury: ‘Een ongekende prestatie natuurlijk.’ De jury looft verder vooral de ‘pioniersgeest’ van Brabham, die daarmee ‘een voorbeeld was voor alle Australiërs.’
Kijk hier Brabham in zijn Brabham winnen op Zandvoort…

Geen liefhebber
Op een knappe vierde plaats in het weekklassement staat de flamboyante Duitse bankier ‘prins’ Rupert Loewenstein (80), die vooral bekend werd als de financieel adviseur van de Rolling Stones. De jury: ‘Rupert Louis Ferdinand Frederick Constantine Lofredo Leopold Herbert Maximilian Hubert John Henry du Loewenstein, zoals prins Rupert voluit heet, wist van de Stones een van de rijkste bands van de wereld te maken. Dat is natuurlijk een ongelooflijk knappe prestatie voor een band van een dergelijk allooi.’ De jury noemt het verder ‘kostelijk’ dat ‘Rupy the groupie’ eigenlijk helemaal geen liefhebber van hun muziek was. De jury: ‘Dat geloof je toch niet?’.

Bikini
Op een eervolle vijfde plaats treffen we de Amerikaanse pin-upfotografe Bunny Yeager (85), die vooral bekend werd vanwege haar iconische foto’s van Bettie Page. De jury: ‘Bunny Yeager heeft een ongekende rol gespeeld in de carrière van Bettie Page. Daarnaast heeft haar werk de bikini populair gemaakt en was het werk van Yeager van grote invloed op kunstenaars als Cindy Sherman.’ De jury: ‘De wereld had er zonder Yeager mogelijk een stuk minder aantrekkelijk uitgezien.’

De jury deelde in deze week ook nog eens twee eervolle vermeldingen uit. De eerste is voor Bé Ruys (96), de eerste vrouwelijke predikant in de Nederlands Hervormde Kerk, de tweede gaat naar topcrimineel Gwenette Martha (39), die deze week in Amstelveen werd omgelegd.

Brengt ons bij de prognose voor de Dode van Volgende Week. Ons kompas wijst deze week in de richting van de SPD. Mogelijk komt een (voormalige?) topper van de Duitse sociaal-democraten te overlijden. Over de omstandigheden waaronder, is op dit moment nog veel onduidelijk.

De Gele Kanarie houdt zijn hart stevig vast.

Tags: , , , , , ,

Laat een reactie achter