Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Menigte slaat rituele moordenares tot pulp

17 april 2014 | Door | Categorie: Buitenland, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Hot in Nigeria
Mad Woman and The Mob

Mad Woman and The Mob (Foto: The Punch / Resident)

Na een aantal tegenvallende weken, heeft de betrekkelijk nieuwe rubriek Hot in Nigeria eindelijk een sappige kwestie bij de hand: een verstandelijk gehandicapte vrouw is tot pulp geslagen omdat ze ervan werd verdacht een rituele moordenares te zijn.

Iedere donderdag analyseert de Gele Kanarie voor de rubriek Hot in Nigeria het op één na populairste artikel in het Nigeriaanse dagblad The Punch. Dat leverde tot nu toe een reeks weliswaar lezenswaardige, maar verder matig gewaardeerde artikelen op, onder andere over de Sultan van Sokoto die meer moslims eiste op de Nationale Conferentie, en over de megabedragen die de deelnemers van diezelfde conferentie opstreken.

Drie v’s
Ons Hot in Nigeria-team: ‘De nationale conferentie is gelukkig achter de rug, zodat we ons nu eindelijk kunnen richten op de drie v’s die onze lezers – volgens lezersonderzoek – zo weten te waarderen: voodoo, verkrachting en vulgariteit.’

Het op één na populairste artikel in The Punch van deze donderdag is het artikel met de aansprekende titel Residents allegedly catch mentally-challenged woman with N100,000, BlackBerry. Het vertelt het schokkende verhaal van een verstandelijke gehandicapte Nigeriaanse vrouw, die ernstig is mishandeld door een groep jongeren. Het incident gebeurde in de omgeving van Onabanjo Street in Oworonshoki.

Rituele moordenaar
De jongeren verdachten de warrige en onverzorgde vrouw ervan een rituele moordenaar te zijn. Toen ze ontdekten dat de vrouw 100.000 naira (omgerekend zo’n 450 euro), twee pinpassen, twee blackberry-telefoons én een android-telefoon bij zich had, gingen de jongeren door het lint. ‘The youths pounced on her and beat her to a pulp.’ Uiteindelijk moest de politie eraan te pas komen om de vrouw uit haar netelige situatie te bevrijden. Er werd één arrestatie verricht: de mishandelde vrouw werd meegenomen naar het bureau. Van de bezittingen van de vrouw is niets teruggevonden.

Veinzen
Getuigen vertellen The Punch dat de lynchpartij kon ontstaan omdat de jongeren ervan overtuigd waren dat de vrouw zich slechts voordeed als een verstandelijk gehandicapte. ‘Ze veinsde dat ze ‘mad woman’ was, terwijl ze naar verluidt eerder een normale conversatie met een man voerde.’ Behoorlijk verdacht gedrag dus.

Huilen
De politie heeft geprobeerd te achterhalen of de vrouw inderdaad verstandelijk gehandicapt is, maar daar bleek geen beginnen aan. Een politieman: ‘Ik heb de vrouw de hele dag proberen te ondervragen, maar ze weigerde zelfs haar naam te noemen. Op een gegeven moment begon ze te huilen, dus nu laat ik haar maar slapen. Ik heb geen idee of het een ‘mad woman’ is.’ De verslaggever van The Punch trof de vrouw bloedend aan op een bankje.

De topvijf van donderdag 17 april

De topvijf van donderdag 17 april

Kannibaal
Volgens de Nigeriaanse autoriteiten is de lynchpartij niet goed te praten, maar wel te begrijpen. De gespannen situatie zou toe te schrijven zijn aan de recente arrestatie van een aantal vermeende rituele moordenaars in het zuidwesten van het land, met name in de staten Oyo en Ogun. Ook wordt verwezen naar de beruchte kannibaal Clifford Oji die zich ook altijd voordeed als een verstandelijk gehandicapte. Er gaan nu geluiden op in Nigeria om een commissie op te zetten om de algehele ‘evacuatie van verstandelijk gehandicapten’ te begeleiden.

Potentie
Het Hot in Nigeria-team is blij met het op één na populairste artikel in The Punch van deze week: ‘Eerlijk is eerlijk: hier zijn we voor gekomen. Het was voor ons ook lastig om enthousiast te blijven na wéér een verhaal over de nationale conferentie. Maar we zijn altijd blijven geloven in de potentie van deze rubriek. En als je een blik werpt op de complete dagtopvijf van vandaag, dan zie je dat er nog heel veel in het vat zit.’

Meer lezen over de waan van de dag in Nigeria? Check ons Hot in Nigeria-dossier.

Meer geïnteresseerd in Singapore? Check ons inmiddels afgesloten Hot in Singapore-dossier.

Tags: , ,

Laat een reactie achter