Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Brandt Corstius klopt kunstpaus en gitaarlegende

1 maart 2014 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Hugo Brandt Corstius wint de prijs en wordt gefeliciteerd door de juryvoorzitter

Hugo Brandt Corstius wint de prijs en wordt gefeliciteerd door de juryvoorzitter (Foto: Croes, Rob C. / Anefo / 1988)

De strijd om de titel Dode van de Week was dit keer een culturele aangelegenheid van de bovenste plank. Hugo Brandt Corstius werd door de jury verkozen tot Dode van de Week. Ten koste van een kunstpaus en een gitaarlegende.

Volgens de jury van de Dode van de Week was het afgelopen week ‘een mooie week, al moet men wel een beetje van de hogere cultuur houden om de week écht op waarde te kunnen schatten.’ De jury gaat verder: ‘Liefhebbers van showbizz en televisiedoden kwamen deze week nauwelijks aan hun trekken.’ En met een verwijzing naar de prognose van vorige week: ‘En ook bewonderaars van Duitse jazz en Oostenrijks slalomskiën kwamen deze week enigszins van de koude kermis thuis.’

Illusionist
De vrijdag overleden Hugo Brandt Corstius (78) gaat dus deze week met de eretitel lopen. De jury looft ‘HBC’, in ietwat gezochte bewoordingen, als ‘ideeënrijke, illustere illusionist van het inlandse idioom.’ Verder kiest de jury opvallende doorsneekwalificaties voor Brandt Corstius die wordt neergezet als ‘de meester van de gepeperde column’, ‘de bezitter van een scherpe pen’ en als ‘zeker geen allemansvriend’. De jury: ‘De man die volgens oud-minister Brinkman ‘het kwetsen tot een instrument had gemaakt’ was in staat om in een onberispelijke stijl iedereen die hem niet bekoorde op een onderhoudende manier uit te foeteren. En ja, daarmee vloog hij geregeld op een heerlijke wijze uit de bocht.’

Luister hier wat Hugo Brandt Corstius zoal at:

Hugo Brandt Corstius is dus de ‘terechte’ Dode van de Week. Welke culturele grootheden werden deze week door HBC verslagen in de laatste sprint naar de definitieve eindstreep? Een blik op de rest van de kassiewijlenweektopvijf…

Temperamentvol
Op de tweede plaats vinden we de Spaanse gitaarlegende Paco de Luciá. De Luciá overleed deze week op 66-jarige leeftijd op het strand van het Mexicaanse Cancún aan de gevolgen van een hartaanval. De Spanjaard werd door sommigen gezien als de beste flamencogitarist allertijden, maar de jury tekent daarbij aan: ‘De flamencomuziek is natuurlijk geen wedstrijd.’ Desalniettemin omschrijft de jury De Luciá als een ‘onwaarschijnlijke temperamentvolle topper in het hallucinante flamencogenre’.
Kijk hier de nog jonge Paco – voor een decor van… ja van? zijn dat sherryvaten? – zijn nylon (!) snaren beroeren:

Fameuze aviditeit
Op een verdiende derde plaats in het weekklassement treffen we de Vlaamse kunstpaus Jan Hoet. De kunstcriticus en curator overleed op 77-jarige leeftijd. Hoet was volgens de jury ‘een van de kleurrijkste figuren uit de kunstscene van de lage landen’. De vaak bespotte Hoet wist met ‘fameuze aviditeit het publiek te begeesteren en te betoveren,’ aldus de jury. Kijk hier hoe Hoet in ‘Pfaffiaans Belgoduits’ zijn waardering uitspreekt voor een kunstwerk met de prachtige naam Weinachtsskugeln-Farbe-Wechsler: ‘Allez, dattis faszinierend um das zu zien, hein?’ En dat is het!

Planeet
Op een mooie vierde plaats staat acteur, regisseur en scenarioschrijver Harold Ramis. Hij overleed op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-immuunziekte.Ramis werd vooral bekend van zijn rol als Egon Spengler in de inmiddels klassieke film Ghostbusters en vanwege zijn regie van het nog veel klassiekere Groundhog Day. Volgens Bill Muray verdient Ramis met zijn werk ‘een planeet’. De jury: ‘Ramis heeft het ietwat belegen genre van de Amerikaanse komische film naar een iets acceptabeler niveau getild’.

Oudste
Op een eervolle vijfde plaats staat de Tsjechische pianiste Alice Herz-Sommer (110), die tot haar overlijden zowel ’s werelds oudste pianiste als ’s werelds oudste Holocaust-overlevende was. Herz-Sommer overleefde het concentratiekamp Theresienstadt, naar eigen zeggen mede dankzij de muziek. De jury: ‘Een opmerkelijke prestatie.’ Een documentaire over haar leven The Lady In Number 6 is genomineerd voor een Oscar. Kijk hier de – zwaar pathetische – trailer:

De jury deelde tot slot twee eervolle vermeldingen uit. De eerste gaat naar de Zwitserse jazzmuzikant Lukas Lindenmaier (67) die vooral in eigen land furore maakte in de improvisatiescene op zijn zelfgemaakte Hubkaphon en Kontrabasmarimba. Een tweede eervolle vermelding is voor de Duitse historica en schrijfster Ursel Hochmuth (83), die vooral uitblonk in interessante publicaties over de laatste oorlogsjaren in Hamburg.

Brengt ons bij de prognose voor de Dode van Volgende Week. Het dodenkompas van onze watchers wijst sterk in de richting van het restaurantwezen. Een culinaire topper komt op opvallende wijze te overlijden, mogelijk door een visgraat of bananenschil.

De gele kanarie houdt zijn wild rommelend hart grondig vast.

Tags: , , , , , ,

Laat een reactie achter