Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Nelson Mandela is Dode van het Jaar 2013

5 januari 2014 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal

Nelson Mandela is tijdens een feestelijk maar ingetogen Grand Gala des Grands Disparus de Deux Mille Treize uitgeroepen tot Dode van het Jaar 2013. De topfavoriet werd in de nieuwjaarsnacht postuum onderscheiden met de Gouden Graftak.

 

Nelson Mandela: Dode van het Jaar 2013

Nelson Mandela: Dode van het Jaar 2013 (Foto: Debris2008)

Vakjury en het publiek waren opvallend eensgezind bij de verkiezing van de Dode der Doden. De juryvoorzitter: ‘Voor ons was het eigenlijk al sinds 5 december – de sterfdag van Mandela – een uitgemaakte zaak. Met alle respect natuurlijk voor alle andere prominenten die ons afgelopen jaar zijn ontvallen.’

Jan Zwartkruis: podiumplaats

Jan Zwartkruis: podiumplaats (Foto: Bert Verhoeff)

Verrassend
Groot was echter de verrassing toen bij de publieksstemming Nelson Mandela aanvankelijk enigszins achterbleef  in de race om de eindzege. Met name oud-bondscoach Jan Zwartkruis kon aanvankelijk rekenen op veel sympathie bij ‘het publiek’. De juryvoorzitter: ‘Heel verrassend inderdaad. Zwartkruis stond natuurlijk ook prominent op onze lijst, maar eerlijk is eerlijk: hij stond minder hoog op ons lijstje dan op dat van het publiek. Sterker nog: in de week van zijn overlijden moest Jan Zwartkruis nog Rik de Saedeleer en Hugo Chávez voor laten gaan bij de verkiezingen van de Dode van die Week. Mooi dat Nederland Jan Zwartkruis niet is vergeten.’

Erepodium
Uiteindelijk haalde Zwartkruis met een derde plaats nog nét het erepodium, ten koste van bijvoorbeeld Lou Reed. De jury met een trainerscliché: ‘Aan het eind van de rit staat iedereen op de plek waar die hoort te staan.

James Gandolfini: punt uit.

James Gandolfini: punt uit (Foto: gdcgraphics)

Punt uit
Ook opvallend is de uiteindelijke nummer twee in de verkiezingen van de Dode van het Jaar. Want de vice-dode van afgelopen jaar is James Gandolfini geworden. De Soprano-acteur haalde vrijwel evenveel stemmen als Mandela. Uiteindelijk was het de vakjury die de doorslag gaf. De voorzitter: ‘Gandolfini is een schitterend acteur en Tony Soprano zullen we niet licht vergeten. Een tweede stek lijkt ons een prachtig eerbetoon. Punt uit.’

Potsierlijk
Opvallend bij het Grand Gala des Grands Disparus de Deux Mille Treize was dat de jury inhoudelijk niet inging op de uiteindelijke keuze. De voorzitter: ‘Alles over deze doden is al gezegd. Het zou potsierlijk zijn om nu weer alle verdiensten van Mandela of Bonfire te benoemen. Mensen die daarin geïnteresseerd zijn verwijzen we graag door naar onze 52 weekrapporten.’

Brengt ons bij de topdrie van 2013:

Muziekdode van het jaar: Lou Reed (Foto: Kokosnoot)

Muziekdode van het jaar: Lou Reed (Foto: Kokosnoot)

1. Nelson Mandela (11% van de publieksstemmen)
2. James Gandolfini (10%)
3. Jan Zwartkruis (9%)

En de rest van de toptien:

4. Lou Reed 
5. Gerrie Mühren 
6. Bonfire
7. Cory Monteith 
8. Paul Walker 
9. Herman Emmink 
10. Hugo Chávez

Mogelijk opvallende afwezigen in de toptien zijn Doors-organist Ray Manzarek, acteur Kees Brusse, topsurfer Montgomery Kaluhiokalani, prins Friso, Margareth Thatcher en Atje Keulen Deelstra. Voor hen – en voor alle andere genomineerden – had de jury een verrassing in petto: zij kregen allen een eervolle jaarvermelding en een gedeelde elfde plaats. ‘Zij hebben 2013 en de jaren ervoor mede kleur gegeven.’

Tot slot de laureaten van het Grand Gala des Grands Disparus de Deux Mille Treize op een rij:

Dode van het Jaar 2013: Nelson Mandela.
Nederlandse Dode van het Jaar 2013: Jan Zwartkruis.
Belgische Dode van het Jaar: Rik de Saedeleer.
Voetbaldode van het Jaar: Gerrie Mühren.
De in de knop gebroken-award 2013 (meest talentvolle dode): Cory Monteith.
Pechprijs 2013: Paul Walker.
Muzikale Dode van het Jaar 2013: Lou Reed.
Hollywooddode van het jaar: James Gandolfini.
Dierendode van het Jaar 2013: Bonfire.
Meest onterechte Dode van het Jaar: Reeva Steenkamp.
Meest terechte Dode van het Jaar: Jorge Videla.
Kankerdode van het Jaar: Hugo Chávez.
Cultdode van het Jaar: Montgomery Kaluhiokalani.
Toegepast design-dode van het Jaar: Michail Kalasjnikov.
Meest omstreden Dode van het Jaar: Margareth Thatcher.

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter