Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Peter O’Toole laat treinrover en voetbalvader kansloos

20 december 2013 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
De Dode van de Week (Foto: Columbia Pictures)

De Dode van de Week (Foto: Columbia Pictures)

Een mer à boire aan prominente doden werd er de afgelopen week over ons heen gestort. ‘Drie, vier potentiële nummers één’, aldus de jury. Uiteindelijk werd de knapste tot Dode van de Week uitgeroepen: Peter O’Toole.

Peter O’Toole overleed zondag op 81-jarige leeftijd. Hij was al langer ziek. ‘Wie Peter O’Toole zegt, zegt Lawrence of Arabia, zijn legendarische rol in de gelijknamige klassieke rolprent uit 1962′, aldus de jury.

O’Toole werd liefst acht keer voor een Oscar genomineerd, maar won nooit een echte, alleen een oeuvre-Oscar. Een gentleman pur sang met goudblonde lokken, dromerige blauwe ogen en een legendarische alcoholverslaving.

Stomdronken
Het zou te makkelijk zijn om O’Toole te eren met een Duitstalige trailer van Lawrence von Arabien, daarom hier een filmpje uit de Johnny Carsons Show uit 1978. Een stomdronken Peter O’Toole legt uit hoe het komt dat hij de vorige keer bij Johnny Carson ook al stomdronken was.

Peter O’Toole is de meer dan terechte Dode van de Week en opvolger van zijn Nederlandse evenknie Kees Brusse.

Het aanbod was afgelopen week overweldigend, sprak de jury, die het al zo druk heeft met de verkiezing van de Dode van het Jaar tijdens het Grand Gala des Grands Disparus de Deux Milles Treize. Toch is de jury er opnieuw in geslaagd een keuze te maken. Check de rest van de topvijf van deze indrukwekkende week.

2. Ronnie Biggs (84)
Legendarische Britse treinovervaller, playboy in Brazilië en gedetineerde-op-leeftijd. Profiteerde tijdens de Great Train Robbery optimaal van de kunde van het grote brein achter de operatie, Bruce Reynolds, die eerder dit jaar overleed en de vierde plaats pakte in een week waarin Atje Keulen-Deelstra het postume goud veroverde.

Links: Ronnie Biggs. Rechts: Bruce Reynolds. Tussenin: hun zonen.

Links: Ronnie Biggs. Rechts: Bruce Reynolds. Tussenin: hun zonen.

3. Martin Koeman (75)
Eenmalig international, tribunenaamgever en vooral voetbalvader van Ronald en Erwin. De NOS maakte een schitterend carrière-overzicht van deze oer-Groninger uit Koog aan de Zaan (sic), met onder meer fraaie beelden uit 1988.

De jury benadrukt: ‘Laten we niet vergeten dat ook een andere eenmalige international afgelopen week de eeuwige voetbalvelden opzocht: Excelsior-legende Arie Vermeer. Vanwege het matige presteren van zijn kinderen rest Arie slechts een eervolle vermelding’. Waarvan akte.

4. Conny van Rietschoten (87)
We ronden het sportblokje af met een legendarische Nederlandse zeiler. Conny van Rietschoten zeilde de zeven zeeën af en zegevierde in de Whitbread Round the World Race in 1978 en 1981. We schakelen weer even over naar het NOS-archief.

5. Harold Camping (92)
Bekende voorspeller van het einde der tijden. De Amerikaanse predikant voorzag drie keer de apocalypse (7 september 1994, 21 mei 2011 en 21 oktober 2011) maar kwam telkens van een koude kermis thuis. Eind november maakte Camping een onverwachte val in zijn huis. Hij herstelde daar niet meer van.

Check hier hoe Harold Camping inhoudelijk blundert op 19 mei 2011, twee dagen voor het vermeende Einde der Tijden.

De jury vraagt tenslotte nog de aandacht voor twee eervolle vermeldingen en een bizar voorval. De eerste vermelding gaat uit Paul Bäumer (37), de helft van het dj-duo Bingo Players die met Get Up (Rattle) een nummer-1 hit hadden in Engeland.

De tweede eervolle vermelding is voor de Amerikaanse countryzanger Ray Price (88), vooral bekend van het schitterende For the good times. Fun fact: Price werd aanvankelijk zondag al dood gemeld, maar dat bleek niet te kloppen. Een dag later overleed de zanger alsnog.

Hardbop
Nog bonter was het geval rond de vermaarde Amerikaanse jazzpianist Horace Silver. De 85-jarige hardbop-pionier zou dinsdag zijn overleden. Maar een dag later werd zijn dood alweer ontkend, nota bene door zijn zoon. Deze week dus geen Horace Silver bij de Gele Kanarie.

Tenslotte: de prognoses voor komende week. Het wordt een magere kerstweek, waarin we het moeten doen met het overlijden van de uitvinder van een apparaat dat in veel keukens onmisbaar is geworden. Ook de componist van een jazznummer dat enige bekendheid geniet als tune van een populair tv-programma, geeft rond kerst de pijp aan Maarten.

De Gele Kanarie is benieuwd en houdt zijn hartje vast.

Tags: , , , , , , , , , ,

één reactie op "Peter O’Toole laat treinrover en voetbalvader kansloos"

  1. Jerphaas schreef:

    Wat denken jullie. Gaat Michael Schumacher nog dode van het jaar 2013 worden?

Laat een reactie achter