Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Optimisme in Ljubljana ondanks IMF-doem

5 november 2013 | Door | Categorie: Economie, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Ljubljana Stock Exchange
Markt van Ljublijana houdt vertrouwen

Markt van Ljublijana houdt vertrouwen (foto: loungerie)

In Slovenië heerst gematigd optimisme over de kans om uit de grootste financiële crisis uit de geschiedenis te komen. Vorige week schetste het IMF een gitzwart toekomstscenario, maar de Slovenen hebben nog altijd ‘vertrouwen’ in een goede afloop. ‘Het is een dubbeltje op z’n kant.’

Onze beursanalisten van de beursrubriek Ljubljana Stock Exchange volgen de berichtgeving uit en over Slovenië op de voet. Onze senior eastern European markets-analist: ‘Het wordt steeds duidelijk dat het erop of eronder wordt voor de Slovenen. Het is echt een dubbeltje op z’n kant. Als de wind even verkeerd staat, valt-ie op de verkeerde kant. Dat kan betekenen dat het de Europese belastingbetaler opnieuw miljarden gaat kosten.’

Tikkende tijdbom
Volgens het IMF zijn er zeer dringend maatregelen nodig om met name de broze Sloveense bankensector te redden. Het fonds dringt aan op een grootschalige rekapitalisatie. Gebeurt dat niet, dan dreigt het land bankroet te gaan, aldus de IMF-economen. De noodklok werd geluid vanwege de 7,9 miljard euro aan zogeheten bad loans waarmee de Sloveense bankensector te maken heeft. ‘En die bankensector is voor het grootste gedeelte state owned, dus in handen van de Sloveense overheid,’ aldus ons senior-marktanalist. ‘Het is een tikkende tijdbom.’

Rand van de afgrond
De analist vervolgt: ‘Wij hebben er nota bene in maart al op gewezen dat dit een heel heikel dossier aan het worden is, dat Slovenië het nieuwe Cyprus dreigde te worden. Wat is er sinds die tijd gebeurd? Het antwoord is even simpel als ontluisterend: de Slovenen hebben de problemen voor zich uit geschoven. Nee, er was geen actie nodig, nee, ze waren op de goede weg. En nu staan ze toch echt aan de rand van de afgrond.’

Bostjan Jazbec: 'Vertrouwen'

Bostjan Jazbec: ‘Vertrouwen’ (Beeld via YouTube)

Spelen met vuur
Haast hebben de Slovenen echter nog niet echt. Centrale Bank-president Bostjan Jazbec zegt al maanden ‘vertrouwen’ te hebben in een positieve afloop. Dat herhaalde hij ook na publicatie van het explosieve IMF-rapport. Jazbec wil de resultaten van een Europese stresstest onder de Sloveense banken afwachten. De resultaten daarvan worden eind deze maand verwacht. Een eventuele rekapitalisatie van de bankensector kan dan ook op zijn vroegst volgende maand, en in het slechtste geval volgend jaar, plaatshebben. De Slovenen hebben 1,2 miljard euro klaarstaan voor een eventuele reddingsactie. Onze analisten houden er echter rekening mee dat dit bedrag bij lange na niet toereikend zal zijn. ‘Op zich is 1,2 miljard een hoop geld, maar als je het afzet tegen die 7,9 miljard aan bad loans, dan is het een schijntje. Veels en veels te weinig. De Slovenen spelen met vuur,’ aldus onze marktanalist. ‘Voor je het weet heb je een uitslaande brand in Europa.’

Rapen gaar
Behalve een rekapitalisatie van de bankensector dringt het IMF er bij Ljubljana op aan om het pensioenstelsel te hervormen en om vaart te maken met de privatisering van staatsbedrijven. Onze hoofdanalist: ‘Dat is helemaal terecht natuurlijk. Als je wilt dat de markt vertrouwen in in je houdt, en dat zullen die Slovenen toch willen, dan moet je nu laten zien wat je bedoelingen zijn. Doe je dat niet, dan zullen de rapen heel snel gaar zijn.’

Bietenbrug
De regering van Slovenië denkt de druk weg te kunnen nemen door middel van belastingverhoging, kostenbesparingen en privatisering. Zo is er een begin gemaakt met de verzelfstandiging van telecombedrijf Telekom Slovenia. Onze analist: ‘Belastingen verhogen, uitgaven verlagen, het is natuurlijk logisch, maar het is ook weinig origineel. Ik ben benieuwd of dit genoeg zal zijn. Zo niet, dan gaat Europa wederom de bietenbrug op.

Rumoer

SBI TOP op 4 november

SBI TOP: goedgemutst (Beeld: ljse.sl)

De Ljubljana Stock Exchange reageert overigens redelijk  rustig op al het financieel economische rumoer in de voormalige Joegoslavische republiek. De toonaangevende SBI TOP-index staat momenteel rond de 622 punten. Dat is zo’n tien punten hoger in vergelijking met een maand geleden en ook zo’n zes punten hoger in vergelijking met de vorige keer – in juli – dat we op deze plaats de thermometer staken in de Sloveense beursbarometer.

Meer analyses over de economische toestand van Slovenië en over de Ljubljana Stock Exchange vindt u hier.

Tags: , ,

Laat een reactie achter