Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Dode van de Week: Lou Reed klopt Bonfire

1 november 2013 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Lou Reed in Carré, 1971

Lou Reed in Carré, 1971 (Foto: blaque_jacques)

De jury bij de verkiezing van de Dode van de Week was er deze week snel uit. Muzieklegende en tai chi master Lou Reed versloeg een dressuurpaard en een in erotische saus gespecialiseerde Franse thrillerschrijver.

Lou Reed overleed afgelopen week op 71-jarige leeftijd aan leverfalen, kort nadat hij the famous 21 form of tai chi had uitgevoerd. Althans, dat kunnen we opmaken uit de brief die Lou’s weduwe, muzieklegende Laurie Anderson, na zijn overlijden bezorgde bij de buren. De jury: ‘Toen zondag duidelijk werd dat het definitief over en uit was met Lou Reed, dachten we al: nou, er moet wel heel wat gebeuren wil hij niet de Dode van de Week worden.’

Lou Reed, master of rock 'n' roll & tai chi

Lou Reed, master of rock ‘n’ roll & tai chi

Straatlengte
De jury vervolgt in het weekrapport: ‘Uiteindelijk zijn er in de loop van de week wel wat concurrenten in het wiel van de demarrerende Reed gesprongen (waarover later meer), maar ome Lou heeft in een magnifieke sprint naar de definitieve eindsprint iedereen op een straatlengte gefietst (al moet hier eerlijkheidshalve aan worden toegevoegd dat concurrent Bonfire in een zogeheten afgewende zijgang aan het laatste rechte eind begon).’

Beatles en Stones
In het (uitbundige) juryrapport roemt de jury Reed als ‘übercoole songsmid, die vooral met zijn band The Velvet Underground de weg heeft geëffend voor bijna alle bandjes die er toe doen in een zeker genre. Een deel van de jury acht de Velvets (‘en vergeet de Stooges niet’) zelfs van grotere betekenis voor de muziekgeschiedenis dan de Beatles en de Stones, maar die opinie werd uiteindelijk niet unaniem door alle juryleden gedeeld. Desalniettemin staat een handvol Reed-nummers in de ultieme jury-topduizend, waaronder – en we noemen er twee – het schitterende Venus in Furs en het gevoelige The Bed.’

John Cale
Is de doorgaans kritische jury dan alleen maar laaiend over Reed? Niet helemaal. In de conclusie stelt de jury: ‘Maar enige terughoudendheid in enthousiasme is gewenst: uiteindelijk is Lou Reed John Cale niet.’ En zo is het!

Perfekter Tag
In deze rubriek heeft de Gele Kanarie de ietwat vreemde gewoonte opgevat om de weekdode ‘via de band’ (lees: Duitsland) te eren. Dus ook deze week niet de ultieme topdrie van beste Reed-nummers, maar een überragende vertolking van zijn grootste hit Perfect Day in het Duits: Perfekter Tag.

Kortom: Lou Reed is volgens de jury ‘de terechte Dode van de Week’. Hij neemt de postume estafettestok over van Jovanka Bros die vorige week ietwat onverwacht uit de vergetelheid opdook en het schopte tot Dode van Afgelopen Week. Als gezegd: ome Lou liet de concurrentie een postuum poepje ruiken. Nu de lijkdampen langzaam zijn opgetrokken, zien we gelukkig ook weer de rest van de weektopvijf….

Canon
Op een mooie tweede plaats treffen we Bonfire, het succesvolle dressuurpaard waarmee Anky van Grunsven goud won op de Spelen in Sydney (2000). Bonfire overleed deze week op 30-jarige leeftijd. De jury: ‘We komen niet heel vaak dieren tegen in onze weektopvijf, dus áls het een keertje gebeurt, dan wil dat ook wat zeggen. Bonfire behoort tot de canon van de vaderlandse sportgeschiedenis. Het dier heeft ook ons de liefde voor de dressuur bijgebracht en heeft zijn ereplaats naast Lou Reed zeker verdiend.’

Erotische saus
Op een terechte derde plaats in de weektopvijf vinden we Gérard de Villiers (83), de Franse thrillerschrijver. Volgens defensiespecialist en veellezer Hans de Vreij had De Villiers een ‘verbazingwekkende inside kennis over militaire zaken’. Daaroverheen serveerde De Villiers volgens De Vreij ‘een zware erotische saus’. ‘De jury heeft onmiddellijk al het beschikbare werk van De Villiers opgekocht.

SAS met saus

SAS met saus (Foto: signalstation)

Onvermoeibaar
Op een eervolle vierde plaats staat de Poolse schrijver en oud-premier Tadeusz Mazowiecki (86). Hij was de eerste premier in Polen na de ineenstorting van het communisme. Tijdens de oorlog in Bosnië was hij VN-rapporteur voor de mensenrechten. De jury: ‘Mazowiecki was verder vermoedelijk de laatste onvermoeibare pleitbezorger van het Europese ideaal in Polen. Hulde daarvoor.’

Tadeusz Mazowiecki met Lech Walesa

400 pond staatsmanschap: Tadeusz Mazowiecki met Lech Walesa (Foto: PolandMFA)

Geroosterd vlees
Op een prima vijfde plaats – tot slot – vinden we Kadir Nurman (80), de uitvinder van de döner kebab, een pitabroodje met geroosterd vlees, ui, tomaat, sla en saus. De jury: ‘Nurmans naam was afgelopen week behoorlijk trending op twitter, want inderdaad: hoe zagen die lange nachten zónder döner kebab er ook alweer uit?’ Von der Spree bis an die Bospurus kennt jeder der geschmack.

De jury deelde deze week ook twee eervolle vermeldingen uit. Eentje voor de Amerikaanse stemacteur Marcia Wallace (70), vooral bekend als stem van Edna uit de serie The Simpsons. En eentje voor Anca Petrescu (64), de architect van de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu en vooral bekend van het enorme Huis van het Volk waar half Boekarest voor moest worden afgebroken.

Brengt ons tot slot bij de prognose voor volgende week. Ons dodenkompas wijst dit keer op een serieus voedselschandaal, waarvan de enorme omvang in de loop van de week langzaam maar zeker duidelijk wordt. Het overlijden van een ietwat gezette bekende Nederlander aan de gevolgen van het eten van – vermoedelijk – besmet of gemanipuleerd voedsel zet het debat op scherp.

De Gele Kanarie houdt zijn hart stevig vast.

Tags: , , , , , , , ,

Laat een reactie achter