Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Enrico ‘Haribo’ Gasparotto: onze wielrenner van ’t jaar

20 oktober 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Sport, Startnummer 34

De Italiaan Enrico Gasparotto is de eerste winnaar van het Gele Kanarie Startnummer 34-klassement. Van alle coureurs die afgelopen wielerseizoen het startnummer 34 opgespeld kregen, was Haribo-fan Gasparotto de allerbeste.

Enrico Gasparotto

Enrico Gasparotto (Foto: @enrigasparotto)

Gasparotto heeft zijn verdiende zege te danken aan zijn uitstekende optreden, begin deze maand, in de Ronde van Lombardije. In de verregende straten van Lecco eindigde hij als vijfde. Een prestatie dit wielerseizoen door geen enkel ander startnummer 34 werd overtroffen.

Podium
Gasparotto snoepte daarmee in één van de laatste wedstrijden van het seizoen toch nog de eindzege af van Mikel Landa, de sympathieke Bask, die eerder in het wielerseizoen knap zesde werd in de Clásica San Sebastián. Een derde plaats op het Gele Kanarie-wielerpodium is weggelegd voor de Zwitser Steve Morabito, die met startnummer 34 op de rug twaalfde werd in de Ronde van Catalonië.

Puike prestatie
Eén man had Gasparotto nog van de zege kunnen houden en dat was Wilco Kelderman. Hij moest in de laatste UCI-wedstrijd van het seizoen topvier rijden in de Ronde van Peking, maar strandde uiteindelijk op een niet onverdienstelijke 18de plaats. Daardoor eindige Kelderman overigens wél topvier Startnummer-34-klassement; een puike prestatie voor de talentvolle Nederlander.

Regenjasje
Eerst maar eens even de beelden bekijken van de vijfde plaats van Gasparotto in de Ronde van Lombardije, de schitterende najaarsklassieker aan de boorden van het Lago di Como. In het onderstaande verslag – van de dit keer niet ongeestige Cosmo Catalano – komt Gasparotto een aantal keer voor. Zo wordt hij op 1-minuut-30 zelfs gehighlight omdat-ie in de finale van de koers zijn regenjasje (met inhoud?) tegen een muurtje gooit.

Peer
Op de wielerburelen van de Gele Kanarie is met instemming gereageerd op de winst van Gasparotto in het Gele Kanarie-klassement: ‘Enrico is een sympathieke peer,’ zegt onze senioranalist. ‘Hij heeft bovendien een mooi uitroepteken gezet achter een spannend Gele Kanarie Wielerenseizoen, dat al voor ons al vroeg begon, namelijk toen Mathew Hayman in de Tour Down Under het eerste startnummer 34 kreeg opgespeld.’

Hooggespannen
‘De verwachtingen waren toen natuurlijk hooggespannen. We hadden eerlijk gezegd verwacht dat één van onze nummers 34 wel een World Tour-wedstrijd zou winnen. Dat is jammer genoeg niet gebeurd, maar dat betekent dat er wat te wensen overblijft in de toekomst.’

Het startnummer 34-nagenietpakket

Startnummer-34-kloffie (Foto: @UranRigoberto)

Onuitwisbaar
‘In totaal hebben 25 coureurs het startnummer 34 gedragen in een UCI World Tour Wedstrijden. En een aantal van hen heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. We noemen hier Klaas Lodewyck die serieus vermist raakte met startnummer 34, we noemen de geestige Taylor Phinney die met zijn prestatie in Parijs-Roubaix knap zesde in ons klassement is geworden en niet te vergeten onze Colombiaanse vriend Rigobero Uran die met rugnummer 34 zo’n onvergetelijk en onfortuinlijk WK reed.’

Wanprestatie

Jesus Hernandez (Foto: Montgomery)

Jesus Hernandez (Foto: Montgomery)

‘Natuurlijk waren er ook dieptepunten. Zo’n Jesus Hernandez Blazquez, die twee keer met 34 van start gaat en twee keer niet over de finish komt, dat is natuurlijk ergerniswekkend, een totale wanprestatie. Ook de drie grote ronden hebben niet helemaal aan de verwachtingen voldaan. We hebben in totaal toch negen weken zitten kijken naar startnummers 34 die geen potten konden breken. Philippe Gilbert was hopeloos uit vorm in de Tour, en met de Astana’s Andrej Grivko en Dmitri Groezdev in respectievelijk Vuelta en Giro hadden we twee weinig charismatische wegcijferaars met nummer 34 rondrijden. Maar uiteindelijk mogen we toch tevreden zijn.’

Eigen gang
Terug naar onze winnaar.  Want waar  kennen we die Enrico Gasparotto verder van? Onze analist: ‘Nou, Enrico is zeker geen krabbelaar. Hij is bijvoorbeeld de Italiaans kampioen van 2005. Tegenwoordig is hij één van de Italiaanse secondanten van Vicenzo Nibali in de Astana-ploeg. In met name de heuvelachtige klassiekers mag hij zijn eigen gang gaan. Dat leidde vorig jaar nog tot een verrassende zege in de Amstel Gold Race. Dit jaar werd Gasparotto, naast vijfde in Lombardije, onder meer zesde in Luik-Bastenaken-Luik. Helemaal niet slecht!’

Lizzy
En de mensch Enrico Gasparotto? Onze analist: ‘Van Enrico is bekend dat bij van katten en Haribo-snoepjes houdt. Regelmatig post Enrico een foto van zijn poes Lizzy, een langharig mormel dat ’t klaarblijkelijk vooral leuk vindt om in de weg te zitten’.

De kat van Enrico Gasparotto

Lizzy zit in de weg: ‘Trasferta partita male e raddrizzata leggermente alla fine.’ (Foto: @enrigasparotto)

Gummibeertjes

Haribo Gasparotto

(Foto: @enrigasparotto)

En die Haribo-liefhebberij van hem? Onze hoofdanalist: ‘Dat is inderdaad opvallend. Volgens onze analyse deelt hij deze liefhebberij met collega-fietser Luca Paolini. Op 1 juni verspreidde Enrico bijvoorbeeld via zijn Twitter-account @enrigasparotto een foto (rechts) van een zakje suikervrije Haribo-gummibeertjes. Volgens Paolini was dat overduidelijk niet the real thing. Hij merkte schamper op dat ‘suikervrije Haribo zoiets is als wijn zonder druiven’. Nu ja, afgelopen week postte Enrico ietwat geschokt een Facebook-bericht over het overlijden van Haribo-bobo Hans Riegel, de man die door de Gele Kanarie overigens werd verkozen tot Dode van de Week en die door Gasparotto ‘il papà dei mitici orsetti gommosi’ (de vader van de mythische gummiberen) wordt genoemd. Daaruit kunnen we wel concluderen dat Enrico wel iets heeft met Haribo. Dat maakt Enrico extra menselijk.’

Enrico Gasparotto op Facebook

Enrico Gasparotto treurt op Facebook

Het Startnummer 34-eindklassement:

Enrico Gasparotto

Enrico Gasparotto (foto: Gianluca Gozzoli)

1. Enrico Gasparotto – Giro di Lombardia – 5
2. Mikel Landa Meana – Clasica San Sebastian – 6
3. Steve Morabito – Volta Ciclista a Catalunya – 12
4. Wilco Kelderman – Tour of Beijing – 18
5. Maxime Monfort – Tour de Suisse – 20
6. Taylor Phinney – Paris-Roubaix – 23
7. Rigoberto Urán – WK Toscana 2013 – 41
8. Mathew Hayman – Tour Down Under – 43
9. Aleksandr Kolobnev – GP Ouest France – 44
10. Jonathan Cantwell – Eneco Tour – 48
11. Andrey Grivko – Critérium Du Dauphiné – 48
12. Maarten Tjallingii – Ronde van Vlaanderen – 52
13. Carlos Verona – Vuelta al País Vasco – 56
14. Philippe Gilbert – Tour de France – 62
15. David Lopez Garcia – Liège Bastogne Liège – 66
16. Jens Debusschere – E3 Harelbeke – 81
17. Imanol Erviti Ollo – Tour de Romandie – 92
18. Gabriel Rasch – Vattenfall Cyclassics – 100
19. Andrej Grivko – La Vuelta Ciclista a Españe – 101
20. Vasili Kiryienka – La Flèche Wallonne – 145
21. Dmitri Groezdev – Giro d’Italia – 146
22. Wilco Kelderman – Paris-Nice – DNF
23. Ben Swift – Tour de Pologne – DNF
24. Taylor Phinney – Tirreno Adriatico – DNF
25. Francesco Gavazzi – Milano-Sanremo – DNF
26. Steve Chainel – Gent-Wevelgem -DNF
27. Klaas Lodewyck – Amstel Gold Race – DNF
28. Jesus Hernandez Blazquez – GP de Quebec – DNF
29. Jesus Hernandez Blazquez – GP de Montreal – DNF

Tags: , ,

Laat een reactie achter