Paste your Google Webmaster Tools verification code here

De Gele Kanarie fluit Robbie Williams

19 oktober 2013 | Door | Categorie: De Gele Kanarie Fluit, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Muziek
Robbie fluit

Robbie fluit (Still uit video)

Het is alweer enige tijd geleden dat de Gele Kanarie in de stemming was voor een partijtje meefluiten met een fluitplaat. De nieuwe single van Robbie Williams brengt daar verandering in. Fluit u mee?

De Gele Kanarie is over het algemeen – we zeggen het maar meteen eerlijk – geen al te groot bewonderaar van de verder razend populaire en o zo olijke Robbie Williams. Toegegeven: Williams heeft hier en daar een klassiekertje geschreven en aan elkaar gezongen, maar tot enig bewonderend commentaar aan onze koffieautomaat heeft dat niet vaak geleid. ‘In het genre is het best te pruimen,’ zo luidde deze week de conclusie, waarbij in het midden werd gelaten welk ‘genre’ precies werd bedoeld en hoe breed dat ‘genre’ dan wel niet is.

Herhaling van zetten
Ook de nieuwe single van Robbie, het vorige week gepresenteerde Go Gentle, werd op de burelen van de Gele Kanarie aanvankelijk lauwtjes ontvangen: ‘slappe melodie’, ‘herhaling van zetten’, ‘gaan we weer’, ‘zet maar uit’, was kort gezegd al snel de conclusie. Tótdat Robbie, vlak voor het einde van de song, zijn joker inzet. Inderdaad: een gefloten stukje. Na een aantal keren op repeat is ons fluitanalyseteam het eens: dit stukje fluitmuziek vraagt om een serieuze analyse. De Gele Kanarie Fluit dit keer daarom ‘Go Gentle’ van Robbie Williams.

Luister hieronder naar Williams’ fluithit in spé (of bekijk helemaal onderaan de in LA geschoten clip met Williams op een Brits schip) en lees de fluitanalyse!

Analyse
In het lied Go Gentle, de eerste single van het nog te verschijnen swing-album met de subtiele titel Swings Both Ways, staat de fluit verre van centraal. Het lied wordt tamelijk smaakvol en redelijk rijk georkestreerd opgebouwd zoals we dat we eerder hebben gehoord van Williams. We horen piano, blazers, strijkers en een zuigend orgeltje. Toch is het voor onze analisten moeilijk om enige gaapgevoelens te onderdrukken. De melodielijn van het lied is volgens hen ‘eenvoudig, té eenvoudig eigenlijk, en feitelijk dodelijk saai, zeker in de eerste veertig seconden.’ Het lied moet het, naast de eerder genoemde orkestratie, hebben van het niet heel bijzondere, maar toch wel karakteristieke en sympathieke stemgeluid van Williams.

Robbie fluit (still uit video)

Robbie fluit (still uit video)

Ingehuurd
Een minuut voor het einde breekt het lied uiteindelijk letterlijk en figuurlijk open dankzij een stukje kunstfluiterij. Het is onduidelijk of dit kunststukje daadwerkelijk over de lippen van Williams zelf komt, of dat hij voor deze twaalf seconden – want zo lang duurt het stuk – een professionele kunstfluiter heeft ingehuurd. De clip bij het lied (zie hieronder) doet vermoeden dat we Williams zelf horen. Onze analisten: ‘We sluiten het niet uit.’

Getuned
Hoe het ook zij: het fluitstuk wordt wel zwaar ondersteund door computers en synthesizers. De analisten: ‘We geloven nog wel dat het stuk daadwerkelijk is ingefloten, het is niet een honderd procent synthesizergeluid. Maar feit is wel dat de melodie volledig ‘getuned’ is, zoals dat heet.’

Valseluchtfluiter
Is dat erg? Onze analisten: ‘Dat is natuurlijk niet erg. Go Gentle is een ietwat overgeproduceerde single, van de hand van Williams’ vaste producer Guy Chambers, waarbij wederom weinig aan het toeval is overgelaten. Het zou dan ook raar zijn als we plots een valseluchtfluiter, zoals dat in het jargon heet, zouden horen. Tegelijkertijd is dat ook wel een beetje ons probleem met dit fluitje: het rafelrandje ontbreekt. Het is, net als de rest van de song, zo glad als diarree.’

Pluspunten
Desalniettemin zijn onze fluitanalisten te spreken over de fluit van Williams: ‘De fluit brengt dit lied naar een aanzienlijk hoger niveau. Sterker nog: als je dit lied een paar keer hebt gehoord, wat overigens helemaal geen hele grote straf is, dan hoor je de fluitmelodie eigenlijk de hele song door. Al meteen bij het intro kun je ‘los gaan’ en al fluitend mee-inmproviseren. Het fluitstukje zelf is net als de hele melodielijn van de song eenvoudig, het zijn slechts een paar tonen. Geinig: de fluitmelodie wordt deels op de xylofoon (of is het een glockenspiel?) meegespeeld. Het fluitje laat zich dan ook prima nafluiten op de fiets of in het bos. En altijd voel je bij thuiskomst de behoefte om de cd nog eens op te zetten. Wij sluiten niet uit de Robbie straks een complete Ziggo- of Gelre Dome aan het fluiten krijgt. Dat zijn allemaal pluspunten.’

Analyse in sterren
Kwaliteit van de song:
Fluitmelodielijn:
Belang van de fluit in relatie tot de rest van de song:
Kwaliteit van de fluit:
Meefluitfactor:
Iconisch fluitgehalte:

Robbie Williams – Go Gentle
(Robbie Williams, Guy Chambers, Chris Heath)
2013 – Island / Universal

Tags: , ,

Laat een reactie achter