Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Goldreyer versjteerde ook het ‘yellow’ van Barnett Newman

19 september 2013 | Door | Categorie: Geel Nieuws, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Analyse van de restauratie van Barnett Newmans Who's Afraid of Red, Yellow and Blue

Analyse van de restauratie van Barnett Newmans Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue, met rechts het relatief kleine gele deel (Beeld: Stedelijk Museum / Volkskrant)

AMSTERDAM (Geel Nieuws) – De omstreden restaurateur Daniel Goldreyer heeft ruim twintig jaar geleden ook het relatief kleine gele deel versjteerd van het kunstwerk Who’s afraid of Red, Yellow and Blue III van Barnett Newman.

Dat komt naar voren uit een analyse van een analyse door de Volkskrant. De krant heeft de hand weten te leggen op een onderzoeksrapport over de omstreden restauratie van het kunstwerk, dat in 1986 door vandaal Gerard Jan van B. in het Stedelijk Museum van Amsterdam met een stanleymes werd bewerkt. Restaurateur Daniel Goldreyer kreeg de opdracht het schilderij te herstellen. Hij koos voor de makkelijke weg: de verfroller.

Gele strook
In het rapport wordt bevestigd dat het enorme rode vlak op het beschadigde schilderij door Goldreyer in zijn geheel is overgeverfd met een nieuwe laag rode acrylverf, die ‘qua pigmentsamenstelling en qua bindmiddel’ verschilde van de verf die schilder Barnett Newman heeft gebruikt. Maar naar nu pas bekend is geworden heeft Goldreyer ook een deel van de gele strook, rechts op het schilderij, weinig subtiel overgeverfd met een andere verfsoort. Volgens kunstkenners kreeg het schilderij door Goldreyers ‘restauratie’ een levenloze indruk.

Subtiel
De in 2009 overleden Goldreyer heeft altijd ontkend het rode vlak in zijn geheel te hebben voorzien van een nieuwe rode verflaag. Over de subtiele gele streep aan de rechterkant van het doek heeft hij zich – voor zover bekend – nooit uitgelaten.

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter