Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Philippe Gilbert krijgt toch nog zes plus

21 juli 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Sport, Startnummer 34
Gilbert staat de Vlaamse media te woord

Gilbert staat de Vlaamse media te woord (Foto: BMC Racing Team)

De Tour de France is uitgelopen op een teleurstelling voor startnummer 34. Wereldkampioen Philippe Gilbert eindigde op een tamelijk kleurloze 62ste plaats. Ook zijn ploeg, BMC, kon geen potten breken.

Voorafgaand aan de honderdste Tour de France waren onze analisten nog vol goede hoop op een mooi klassement voor Philippe Gilbert. De kansen op een top-34-plaats voor Gilbert in het Tour-eindklassement werden door onze analisten geschat op 40 procent. De kans dat Gilbert ‘een rol van betekenis’ zou spelen in deze Tour, lag volgens onze Tourvolgers zelfs op 83 procent.

Zes plus
Onze hoofdanalist: ‘Achteraf moeten we concluderen dat we de kansen van Gilbert iets te veel door een gele bril hebben bekeken. Het is niet helemaal geworden wat we ervan verwacht hadden. Philippe heeft géén etappe gewonnen en zijn kopmannen Evans en Van Garderen hebben zwaar teleurgesteld. Ook in onze Tourpoule leverde Philippe weinig punten op. Te weinig.’ Op de vraag welk rapportcijfer Gilbert deze Tour verdient, denkt onze hoofdanalist lang na: ‘Veel meer dan een zes, of vooruit een zes plus, kunnen we er niet van maken.’

Momentjes
Toch heeft Gilbert wel degelijk ‘zijn momentjes’ gehad, vinden onze analytici. ‘In de derde etappe werd hij vijfde, in de zestiende etappe werd hij achtste. Dan fiets je niet helemaal voor Jan Doedel mee.’

Pakje boter

Toch nog iets te vieren voor Philippe Gilbert

Toch nog iets te vieren (Foto: BMC Racing Team(

Onze hoofdanalist gaat verder: ‘Critici die stelden dat ‘Gilbert geen deuk in een pakje boter‘ reed, of dat-hij ‘de regenboogtrui onwaardig’ zou zijn, zaten wat ons betreft toch mis. Juist mede door de opvallende regenboogtrui hebben we Gilbert toch een aantal keren opvallend in beeld gezien. Hij was één van de eerste lekrijders in de Tour, hij heeft in een kopgroep gereden, we hebben hem een taart zien aansnijden (foto rechts) voor zijn 31ste verjaardag, hij heeft knechtenwerk verricht voor zijn kopmannen. Hij heeft voor ons daardoor toch op een bescheiden manier de Tour mede gekleurd. Voor hetzelfde geld start Rein Taaramae met rugnummer 34… Dan hadden we misschien een cultnummer-34 gehad, maar dan was het nu helemaal huilen met de pet op. Kortom: we zijn ondanks alle kritische noten – die we móeten kraken, we moeten objectief blijven – toch nog wel redelijk tevreden met de Tourverrichtingen van Phil.’

Klap
Hoe gaan we Philippe Gilberts Tour van 2013 later herinneren? Onze hoofdanalist: ‘Eerlijk is eerlijk. Dat zal niet zijn vanwege zijn resultaten. Al heeft hij zich in de kopgroep tijdens de zestiende etappe aardig in de kijker getrapt. Nee, we zullen Philippe Gilbert vooral herinneren om de klap die hij uitdeelde op de Mont Ventoux aan een opdringerige supporter. Uitstekende actie was dat trouwens van Philippe. Misschien wel zijn beste actie van de hele Tour….’

Bescheiden
Met zijn bescheiden 62ste plaats neemt Philippe Gilbert nu de bescheiden achtste plaats in in het Startnummer-34 jaarklassement. BMC-teamgenoot Steve Morabito blijft de trotse leider van het klassement. De volgende wedstrijd die meetelt voor dit klassement is de Clásica San Sebastián. Het is nog onduidelijk wie daar start met rugnummer 34.

De ranglijst:

1. Steve Morabito – Volta Ciclista a Catalunya – 12
2. Maxime Monfort – Tour de Suisse – 20
3. Taylor Phinney – Paris-Roubaix – 23
4. Mathew Hayman – Tour Down Under – 43
5. Andriy Grivko – Critérium Du Dauphiné – 48
6. Maarten Tjallingii – Ronde van Vlaanderen – 52
7. Carlos Verona – Vuelta al País Vasco – 56
8. Philippe Gilbert – Tour de France – 62
9. David Lopez Garcia – Liège Bastogne Liège – 66
10. Jens Debusschere – E3 Harelbeke – 81
11. Imanol Erviti Ollo – Tour de Romandie – 92
12. Vasili Kiryienka – La Flèche Wallonne – 145
13. Dmitri Groezdev – Giro d’Italia – 146
14. Wilco Kelderman – Paris-Nice – DNF
15. Taylor Phinney – Tirreno Adriatico – DNF
16. Francesco Gavazzi – Milano-Sanremo – DNF
17. Steve Chainel – Gent-Wevelgem -DNF
Klaas Lodewyck – Amstel Gold Race – DNF

Tags: , ,

Laat een reactie achter