Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Hulpverleners dreigen gele kanaries te worden

12 juli 2013 | Door | Categorie: Geel Nieuws, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Hulpverleners aan het werk

Hulpverleners aan het werk (Foto: Fernando Matias Photography)

DELFT (Geel Nieuws) – De hulpverleners in Nederland dreigen gele kanaries te worden. Die zorg – want zorg is het – wordt uitgesproken door onderzoeker Peter van Hooft van TNO.

Volgens Van Hooft lopen hulpverleners in Nederland ‘onverantwoorde risico’s’ bij een ongeluk of aanslag met de zogeheten CBRN-stoffen. Dat zijn chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen. De dreiging van een ongeluk of aanslag met die stoffen wordt volgens Van Hooft ‘flink onderschat’.

Moderne gele kanaries
In een interview op de site van TNO zegt de onderzoeker dat hulpverleners in Nederland nu gele kanaries dreigen te worden. Van Hooft: ‘Weet je waar gele kanaries vroeger wel voor werden gebruikt? Mijnwerkers namen deze vogeltjes mee de schacht in als vroegtijdig waarschuwingssysteem voor gevaarlijke stoffen. De kanaries legden als eerste het loodje, waarna de mijnwerkers zich als de bliksem uit de voeten maakten. Het is ongelofelijk maar waar. De hulpverleners in Nederland dreigen onze moderne gele kanaries te worden.’

Bacteriologische dreiging
Volgens Van Hoof ‘komen er steeds weer nieuwe chemische en bacteriologische dreigingen.’ Van Hooft zegt het als zijn taak te zien om het werk van hulpverleners veiliger maken. ‘Het kan toch niet zo zijn dat we uit laksheid hun leven in de waagschaal stellen? Daarom zetten we bij TNO onder meer in op het verbinden van relevante partijen en disciplines.’

Officiële verklaring
De directie en hoofdredactie van de Gele Kanarie hebben nog niet officieel gereageerd op het bericht dat hulpverleners gele kanaries dreigen te worden. Volgens een (onofficiële) verklaring van de directie ‘zijn de berichten zorgwekkend. Toch willen we eerst de tijd nemen om deze kwestie rustig te onderzoeken, alvorens met een officiële verklaring te komen’.

Meer nieuws in de categorie ‘geel nieuws’ is hier te vinden.

 

Tags: ,

Laat een reactie achter