Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Gele Kanarie benoemt eerste groep opinieleiders

26 juni 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Kanarie 500, Media
Kanarie 500-lid Ronald Plasterk (foto: Rijksoverheid.nl)

Kanarie 500-lid Ronald Plasterk (foto: Rijksoverheid.nl)

Het social media-experiment Kanarie 500 heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: met het aanwijzen van een eerste groep opinieleiders en decision makers, onder wie Ronald Plasterk, volgt de Gele Kanarie nu precies 100 mensen.

Het prestigieuze Kanarie 500-project is inmiddels een maand aan de gang. Doel van het experiment is het bereiken van 500 volgers op het Twitter-account @Gele_Kanarie. Onze redactie Social Media en Contentbeheersing gaat daartoe 500 mensen volgen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een signifant deel geïnteresseerden de Gele Kanarie vervolgens zullen terugvolgen.

Nadat de Gele Kanarie eerst de early adopters en de not so early adopters is gaan terugvolgen, is het nu tijd voor fase 4: het volgen van een eerste segment opinieleiders en decision makers, aangevuld met een groep geselecteerde twitteraars met specifieke patronen en interesses uit de breed samengestelde main target group.

We spraken onder het genot van een kopje koffie met de interim social media strateeg van de Gele Kanarie Media Group, Angelo van Leemput jr., en stelden hem 9 prangende vragen.

1. Wat is momenteel de actuele stand van zaken op dit moment?

Het aantal volgers van de Gele Kanarie blijft maar toenemen, terwijl we tot deze week nog helemaal niemand hebben gevolgd die ons niet al volgt. Op dit moment staat de teller op 77 volgers. Toen we met de Kanarie 500 begonnen, hadden we er 62. Een toename van bijna 25 procent! Dat is best iets om trots op te zijn, maar daar hebben we natuurlijk geen tijd voor. We staan nog maar aan het begin van dit prachtproject en we zijn hartstikke ambitieus.

2. Welke nieuwe volgers zijn er sinds de vorige update bijgekomen en worden nu actief terug gevolgd?

Het is een interessant gezelschap. Het gaat om kampeerliefhebber Albertoooo!!!, onze eigen Gele Kanarie-correspondent De Pornozwitser, Yvonne Hoksbergen, I Met Lewis Watson (fan van de gelijknamige Britse singer-songwriter) en Martin Knol.

3. Zijn er op de redactie nog leuke reacties binnengekomen naar aanleiding van het follow back-beleid?

Alleen maar. Opnieuw hebben veel volgers – spontaan – via Twitter laten weten dat ze door de Gele Kanarie worden gevolgd, wat weer door onze redactie is geretweet naar alle andere volgers. Je ziet dat je zo een leuk samenspel krijgt met je volgers en potentiële volgers, waar uiteindelijk alle partijen profijt van hebben. Wat we ook hebben gezien is dat volgers zelf met leuke tips en suggesties komen. Zo stuurde de Leidse jazzzangeres Vivienne Aerts ons een fraaie foto van haar oppasvogel. Weliswaar geen gele kanarie, maar het beestje heeft wel duidelijk gele accenten.

(Foto: @vieffertje)

(Foto: @vieffertje)

4. Zijn er ook zaken waarmee het Kanarie 500-team niet tevreden is?

Een nadeel van het terugvolgen van mensen is dat je vervolgens in je zogenoemde timeline ook ziet wat die volgers te melden hebben. En dat valt niet altijd mee. Op onze redactie wordt bijvoorbeeld veel gediscussieerd over Sandra Vermeer, een van onze not so early adopters. Vermeer is – volgens haar profielfoto – een Aziatische vrouw in een doktersjas gespecialiseerd in ‘het laatste nieuws over social media, marketing en meer’. Sandra is zeer betrokken met ons project om meer volgers te krijgen, zo blijkt uit haar tweets.

Een doorsnee Twitter-dag van Sandra Vermeer (@socialnieuwsnl)

Een doorsnee Twitter-dag van Sandra Vermeer (@socialnieuwsnl)

5. Is dat niet een beetje teveel van het goede?

Er is binnen het Kanarie 500-team inderdaad kritiek op de overdaad aan goedbedoelde berichtjes. Er wordt zelfs gesproken over het mogelijke ontvolgen van Sandra Vermeer. Zover is het nu nog niet, maar ze zou – na de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo – zomaar de tweede twitteraar kunnen worden die door de Gele Kanarie aan de kant wordt gezet. Wordt dus – ongetwijfeld – vervolgd.

6. Dan nu weer even de focus naar voren. Wat gaat er deze week gebeuren met de Kanarie 500?

We hebben deze week een nieuwe mijlpaal te pakken, want de Gele Kanarie stoomt door naar de 100! We volgden 70 mensen, maar we maken de 100 deze week vol met een eerste pakket opinieleiders en decision makers. We hebben daarbij bewust gekozen voor prominenten die niet meteen voor de hand liggen. Dus geen Jelle Brandt Corstius, Femke Halsema of Ad van Liempt. Tenminste, zij maken geen deel uit van onze zogeheten premium pilot group.

7. Wie behoren er dan wel tot de premium pilot group?

Het gaat om geselecteerde prominenten met een Positive Sentiment Intensity Rate en een sterk netwerk binnen hun eigen peilers. Mensen met expertise op het gebied van politiek, sport, cultuur, media, dieren, opinie, populaire cultuur en strategische communicatievernieuwing. Dan moet je denken aan Ronald Plasterk, Ruud Gullit, Ronnie Tober, Doutzen Kroes, Neelie Kroes, Erik de Vlieger, Rob Wijnberg, Peter Vandermeersch, Martin Gaus en Klaas Lodewyck. Het zijn er 23 in totaal, want anders zouden we niet precies op 100 uitkomen.

8. Wat verwachten jullie de komende tijd van deze groep?

Op zich verwachten we op de korte termijn geen direct resultaat. De winst die we boeken is dat we met de Gele Kanarie nu in hun netwerk zitten. En dat kan op cruciale momenten op de langere termijn goed van pas komen. Bovendien wordt uit deze groep BN’ers binnenkort de eerste Kanarie 500-ambassadeur gekozen. Vanaf dat moment zal een en ander in een stroomversnelling geraken, zo vermoeden wij.

9. Laatste vraag: wat staat er volgende week nog voor moois te gebeuren?

Onze redactie kijkt al vol energie en enthousiasme uit naar volgende week. Dan gaan we echt beginnen met het volgen van geselecteerde twitteraars met specifieke patronen en interesses uit de breed samengestelde main target group. Mensen die niemand kent, maar waarbij de follow back opportunities tegen de plinten zullen klotsen. We beginnen dan met 44 targetleden, zodat we qua volgers precies op 144 uitkomen: De Kanarie Groslijst.

Bedankt weer voor je tijd en de heldere antwoorden, Angelo. Tot de volgende update!

 

Kanarie 500

De Kanarie 500. Doe je ook mee?

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter