Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Drukte op Duits matje

25 juni 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Op het matje, Opinie & Analyse

In de rubriek Op het matje brengt de Gele Kanarie in kaart wie er allemaal op het matje worden geroepen. Deze keer: drukte op de Duitse Fußmatte!

Duits matje

Duits matje

Deze keer zijn ontboden: de Turkse ambassadeur in Duitsland, Jan Ullrich, én Microsoft en Google. Allemaal in Duitsland! De Gele Kanarie legt de matjes op een rij…

Matje 1. Wie is erop geroepen?

Hüseyin Avni Karslıoğlu, de Turkse ambassadeur in Duitsland.

Hüseyin Avni Karslıoğlu

(Beeld: Turkse ambassade Berlijn)

Op wiens matje?
Op het matje van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarom is er op het matje geroepen?
Gevalletje ‘oplopende gemoederen’ in de nasleep van de recente protesten in Turkije. De Duitse bondskanselier Merkel toonde zich geschokt en kritisch over het optreden van de Turkse autoriteiten. ‘Wat er op dit ogenblik in Turkije gebeurt, heeft weinig te maken met ons idee van vrije meningsuiting of het recht om te betogen’, vindt Merkel. Maar volgens de Turkse minister voor Europese Zaken Egemen Bagis zei Merkel dat alleen ‘uit electorale overwegingen’. En dat pikte Berlijn niet.

Terecht of onterecht op het matje?
Tikkeltje overdreven komt ons deze matjes-affaire wel voor. Kennelijk moesten er even spierballen worden getoond, vooral met het oog op de nieuwe besprekingen over de eventuele Turkse toetreding tot de Europese Unie. Die bespreking zouden woensdag beginnen, maar zijn inmiddels uitgesteld. ONS OORDEEL: onterecht op het matje.

Sisser of escalatie?
Er leek hier even sprake van een serieuze escalatie. Direct nadat Duitsland de Turkse ambassadeur op het matje riep, riep Turkije namelijk de Duitse ambassadeur in Ankara, ene Eberhard Pohl, op het matje. Een klassiek gevalletje van tit-for-tat. Inmiddels lijkt de escalatie met een sisser af te lopen: de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, heeft namelijk gesproken met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu. Dat verliep in ‘konstruktiver und freundschaftlicher Atmosphäre. Es gab einen intensiven Meinungsaustausch im Geiste von Partnern und Freunden.’

 

Matje 2. Wie zijn erop geroepen?

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger

(Foto: Akries)

De Amerikaanse concerns Microsoft en Google

Op wiens matje?
Op het matje van ‘de Duitse regering’, of preciezer gezegd: het matje van onze Duitse lievelingsminister: Sabine Leutheusser-Schnarrenberg. Van Justitie (foto: links)

Waarom zijn ze op het matje geroepen?
Dat heeft alles te maken met de mogelijke betrokkenheid van Microsoft en Google bij het spionageschandaal PRISM. De Duitsers eisen uitleg. Ze zijn er namelijk niet van gediend dat de bedrijven, die uiteraard ook op de Duitse markt actief zijn, samenwerken met Amerikaanse spionnen. Ook Facebook is om opheldering gevraagd, maar zij hoefden niet op Sabines matje te komen; een schriftelijke verklaring volstond.

Terecht of onterecht op het matje geroepen?
Hoewel de Duitsers hier mogelijk doen alsof ze roomser zijn dan de paus, valt er wel wat voor te zeggen om de Amerikaanse internetbedrijven om opheldering te vragen. Ons oordeel is dan ook: zeer TERECHT ontboden!

Sisser of escalatie?
Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, ook al omdat de bedrijven ‘keine konkreten Antworten’ konden geven. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger zie na afloop ‘dass wir mehr offene Fragen als Antworten bekommen haben’. Toch hebben we het gevoel dat er van verdere escalatie geen sprake zal zijn, ook al omdat Google Deutschland heeft beloofd zich aan de Duitse wet te houden.

 

Matje 3. Wie is erop geroepen?

Jan Ullrich

(Foto: Hans Weingartz)

De Duitse oud-wielrenner Jan Ullrich.

Op wiens matje?
Op het matje van het Duitse antidopingagentschap NADA.

Waarom is hij op het matje geroepen?
De NADA hoopt dat de Tourwinnaar van 1997 – eenmaal op het matje – alles over zijn dopingverleden zal opbiechten. Ullrich gaf afgelopen weekend in een interview met het Duitse blad Focus toe te zijn behandeld door dopingarts Eufemiano Fuentes. Ullrich nam het woord doping overigens niet in de mond. Hij sprak in zijn algemeenheid dat hij ‘gewoon dezelfde kans wilde hebben als alle anderen’. Chancengleichheit heet dat mooie uitgangspunt in het Duits.

Terecht of onterecht op het matje?
Het gaat hier om een TERECHTE ontbieding, zeker vanuit het standpunt van de NADA gezien. ‘Een volledige bekentenis zou ons nieuwe inzichten leveren die kunnen bijdragen tot het functioneren van het NADA’, klinkt het. ‘Voor een zuivere sport is het niet alleen belangrijk dat hij zijn fout opbiecht, maar ook de namen van de andere betrokken geeft.’ Ofwel: ‘Für den sauberen Sport ist es wichtig, dass er nicht nur seine Vergehen zugibt, sondern auch die Namen anderer Beteiligter im Hintergrund nennt. Die NADA wird darüber hinaus versuchen, Kontakt mit Jan Ullrich aufzunehmen, um weitere Indizien und Hintergründe zu erfahren.’

Sisser of escalatie?
Geen van beide. Mogelijk een stap die ervoor zorgt – ahum – dat de wielerwereld met zichzelf in het reine komt.

Hier koennte ihre Werbung stehen

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter