Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Saskia Holleman: de polderequivalent van Che Guevara

15 juni 2013 | Door | Categorie: De Dode van de Week
PSP-verkiezingsposter uit 1971

Saskia Holleman (Foto: h.J. Koldeweij)

In een magere week, die werd beheerst door stervende Duitse hoogleraren en Italiaanse dirigenten uit de b-categorie, ging de eretitel Dode van de Week – terecht – naar Saskia Holleman. Een onbekende naam, maar wel een icoon.

Saskia Holleman overleed deze week op 68-jarige leeftijd. Ze was het grootste deel van haar werkzame leven actief als tamelijk anonieme advocaat in Amsterdam. Dat ze het toch tot deze rubriek schopt, komt omdat Holleman de naamloze vrouw is op de iconische verkiezingsposter van de PSP uit 1971. Op die foto is de destijds 25-jarige Holleman naakt te bewonderen, in een weiland, met een koe, de armen gespreid.

Vergoeding
Over de poster, die in 2011 werd verkozen tot ‘beste verkiezingsposter sinds 1918‘, is al veel gezegd, bijvoorbeeld dat Holleman er helemaal niet van op de hoogte was dat haar afbeelding voor een verkiezingsaffiche zou worden gebruikt. En dan ook nog voor een partij waar ze weinig sympathie voor voelde. Ze ging ervan uit dat de fotoreeks enkel in het NVSH-blad Sekstant zou verschijnen. Nog een saillant detail: ze ontving er uiteindelijk een vergoeding voor van 1250 gulden (567,22 euro). En vooruit, nog een posteranekdote: de Dolle Mina’s vonden het maar niks, een jonge, naakte Holleman op een poster. Was dat geen uitbuiting van de vrouw? Werd Holleman niet misbruikt als lustobject? Zij kwamen met een tegenactie (foto rechts).

Dolle Mina-posterPolderequivalent
Nog niet genoeg gelachen? Dan zijn hier nog wat persiflages en bewerkingen te vinden. De jury van de Dode van de Week roemt Holleman: ‘Deze vrouw staat bij iedereen op het netvlies gebrand. Holleman staat daarmee symbool voor een era, een tijdperk, waarin er nog volop hoop was op een betere wereld. Het krachtige beeld van een naakte Holleman in een weiland, gefotografeerd door Hendrik Jan Koldeweij, is de Nederlandse polderequivalent van de beroemde foto van Che Guevara van de hand van Alberto Korda.’

Weektopvijf
Kortom: Saskia Holleman is de meer dan terechte Dode van de Week. Ze neemt de postume estafettestok over van zwemster/actrice Esther Williams, de dode van vorige week. Wie werden er deze week door Saskia Holleman geklopt in de sprint naar de definitieve eindstreep? We werpen een blik op de DDVDW-weektopvijf….

Op 2 vinden we de Schotse schrijver Iain Banks, ook bekend onder de naam Iain M. Banks, die deze week op slechts 59-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Hij was nog wel in staat zijn laatste roman te voltooien: The Quarry. Het boek is volgens de Sunday Telegraph niets minder dan een meesterwerk. Andere boeken voor op de leeslijst zijn The Wasp Factory en Consider Phlebas. Lees hier het allerlaatste interview met Banks.

Op nummertje 3 in het weekklassement staat de beruchte Californische seriemoordenaar en -verkrachter Richard Ramirez, ook wel bekend als The Night Walker, die deze week op 53-jarige leeftijd aan leverfalen overleed in de gevangenis van San Quentin. Ramirez pleegde in de jaren tachtig zeker 13 moorden in de omgeving van Los Angeles. De beste obit over Ramirez werd geschreven door The Daily Beast, die het nichtje van Ramirez interviewde. Eerste zin: Shelly Ramirez’s uncle murdered 13 people—and masturbated in front of her when she visited him in prison. Kijk hier eens hoe sympathiek een seriemoordenaar er uit kan zien:

Richard Ramirez

Richard Ramirez alias The Night Walker

Op 4 in het weekklassement: de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Robert Fogel. Overleed deze week op 86-jarige leeftijd. Fogel kreeg de Nobelprijs voor zijn economische theorie over hoe de spoorwegen én slavernij het hedendaagse Amerika hebben beïnvloed. Dat er inderdaad sprake is van invloed bewijst deze video:

Een mooie 5de plaats in de weektopvijf is weggelegd voor de Franse ex-premier Pierre Mauroy. Hij overleed op 84-jarige leeftijd. Mauroy was van 1981 tot 1984 premier onder president Francois Mitterrand. Volgens zijn opvolger in 1984, Laurent Fabius, was Mauroy ‘één van de pijlers van het democratisch socialisme’.

In deze magere week deelde de jury geen eervolle vermeldingen uit, waardoor we snel verder kunnen met de prognose voor de komende week: onze watchers houden dit keer sterk rekening met het overlijden van een bekende, hoogbejaarde filantroop.  Ook krijgt de Italiaanse maffia mogelijk weer eens een slag te verwerken.

De gele kanarie houdt zijn snel kloppende hartje vast!

Tags: , , , , , ,

Laat een reactie achter