Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Foto van Krant: dagprijs voor Ron Fresen

14 juni 2013 | Door | Categorie: Foto van Krant, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Media
De Telegraaf: gefotografeerd door @RonFresen

De Telegraaf: gefotografeerd door @RonFresen

NOS-journalist Ron Fresen heeft vanochtend de eerste eervolle vermelding gepakt in onze nieuwe rubriek Foto van Krant. Volgens onze Social Media-redactie is de foto ‘recht voor zijn raap en laat-ie aan duidelijkheid niets te wensen over’.

Het is onze Social Media-redactie opgevallen dat steeds meer mensen foto’s maken van een krant. Er zou volgens onze watchers zelfs sprake zijn van een trend. De foto’s van kranten worden massaal gedeeld via de social media-kanalen. De trend is volgens de watchers ‘een rubriekje waard’, en na veel vergaderen over de exacte invulling van zo’n rubriek sprak onze hoofdredacteur de legendarische woorden: ‘Vooruit dan maar. Als het om social media gaat, dan is ons nu eenmaal niets te gek.’

Knap hoor
De eerste foto die in deze nieuwe rubriek in de prijzen valt (of nou ja, prijzen, prijzen, we hebben het hier over ‘een eervolle vermelding’) is die van Ron Fresen. De joviale NOS-journalist maakte vanochtend een foto van de opening van De Telegraaf en deelde die met zijn bijna 18.000 volgers op Twitter. De begeleidende tekst van de sympathieke Fresen luidt: ‘Knap hoor van @telegraaf. Als enige ochtendkrant dat nieuws nog mee kunnen nemen.’

Omkadering
Volgens onze watchers is de foto ‘redelijk van belichting en redelijk scherp, iets wat niet altijd gezegd kan worden van foto’s van kranten. Er zit zelfs iets van scherpte/diepte in. Bovendien is de omkadering goed: het is vrijwel meteen duidelijk waar het hier om gaat. We nemen althans aan dat Fresen hier op de kwestie-De Graaf doelt, en niet op de saga rond de Icedome. We vragen ons nog wel een beetje af welk (lichtgeel) document er precies onder De Telegraaf ligt. De R….? Zijn dat staatsgeheimen?’

Overigens moest Fresen in latere tweets toegeven dat ook andere kranten deze ochtend aandacht besteedden aan de kwestie-De Graaf. Onze watchers: ‘Maar dat doet weinig af aan de foto’.

Fresen versloeg op de eerste dag dat de eervolle vermelding werd uitgereikt onder anderen collega-journalist Martijn van Calmthout en ‘freelance mediamaker’ Joost Bastmeijer.

Slag draaien
Van Calmthout maakte vanochtend een ‘ietwat onscherpe en matig belichte foto’ van een advertentie in de Volkskrant over een debat over 3D-printers. Hij deelde de foto met zijn bijna tweeduizend volgers. De foto is op moment van schrijven twee keer geretweet. Volgens onze watchers ‘is het wel jammer dat Van Calmthout niet even de moeite heeft genomen de foto een slag te draaien’ De watchers vervolgen: ‘Verder is het een charmante nononsensefoto van een stukje krant dat vermoedelijk iets zegt over de fotograaf.’

De Volkskrant gefotografeerd door Martijn van Calmthout

De Volkskrant gefotografeerd door Martijn van Calmthout

Retweetgeluk
Joost Bastmeijer nam ‘een loeischerpe foto’ van een infographic in NRC Handelsblad over de financiering van de publieke omroep in Europa. De foto van de krant is inmiddels vele tientallen keren geretweet, vooral door twitteraars die in de grafiek af menen te moeten lezen dat er in Nederland te weinig overheidsgeld naar de publieke omroep gaat. Onze watchers: ‘Bijzonder weinig op aan te merken op deze foto van een krant, maar we vinden het wel jammer dat het geheel als zodanig niet als foto van een krant is te herkennen. We missen als het ware de koffiekringen.’ De watchers sluiten af: ‘De foto van Bastmeijer toont overigens wel aan dat een foto van een krant impact kan hebben. De juiste timing, een goede begeleidende tekst én en beetje retweetgeluk; meer is er niet nodig om viral te gaan met een foto van een krant.’

NRC Handelsblad gefotografeerd door Joost Bastmeijer

NRC Handelsblad gefotografeerd door Joost Bastmeijer

Ook een leuke foto van een krant gezien op de social media of zelf een goede foto van een krant gemaakt? Tip de redactie! Bijvoorbeeld via Twitter of via onze contactenpagina.

Tags: , , ,

2 Reacties op "Foto van Krant: dagprijs voor Ron Fresen"

 1. Hans de Vreij schreef:

  Mede namens de leden van het actiecomité http://www.slashbackslash.nu wil ik u attent maken op foutief gebruik van de slash (onder ouderen bekend als de ‘schrap’) op deze webpagina. Onze automatische spellchecker sloeg er op aan. Mogelijk is hier sprake van dubbelzinnig gebruik van een begrip in de fotografie, aldus een van onze leden die tevens een fervent amateurfotograaf is.

  Het betreft de woordcombinatie ‘scherpte/diepte’. De gangbare term in de fotografie is: scherptediepte. U had ook kunnen schrijven: ‘scherpte en diepte’. In ieder geval hoort de slash niet in dit artikel thuis.

  Zie ook: http://onzetaal.nl/taaladvies/advies/schuine-streep-en-backslash

  • Gele Kanarie schreef:

   Geachte heer De Vreij,

   Uw betoog over scherptediepte blinkt zo op het oog uit in scherpte/diepte. We leggen de kwestie dan ook voor aan onze taalcommissie die iedere eerste woensdag van de maand bijeen komt. Mocht zij beslissen dat de zogeheten schrap verwijderd moet worden, dan zullen we daar – ruimhartig – gehoor aan geven.

   Hoofdredactie/Directie Gele Kanarie

Laat een reactie achter