Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Williams verslaat Stapleton na nek-aan-nekrace

7 juni 2013 | Door | Categorie: De Dode van de Week, Gele Kanarie: Nieuws Totaal
Esther in actie (beeld: YouTube)

Esther in actie (beeld: YouTube)

De strijd om de titel Dode van de Week was een spannende nek-aan-nekrace tussen twee Amerikaanse grand old ladies. Esther Williams tikte uiteindelijk net iets eerder aan dan Jean Stapleton.

De Amerikaanse zwemkampioene en actrice Esther Williams overleed deze week op 91-jarige leeftijd in haar slaap. Williams was in haar jeugd al een topzwemster, maar stapte door de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen over op de entertainmentsector. En met success.

Ze reisde rond met het muziek- en zwemspektakel Billy Rose’s Aquacade en werd ontdekt door Hollywood, waar ze schitterende in diverse ‘aquamusicals’ naast grote namen als Gene Kelly en Frank Sinatra. Williams voelde zich in de filmindustrie als een vis in het water en zwom al snel in het geld.

Stukje jeugdsentiment
Uit het juryrapport: ‘De keuze voor Williams is ook een keuze voor een stukje jeugdsentiment. Op zaterdagmiddag een Esther Williams-film meepakken op BRT1, of nog beter, op zondagmiddag op ARD. De jury heeft mooie herinneringen aan een in het Duits nagesynchroniseerde synchroonzwemmende Williams.’

Check hier de trailer van de pakkende aquamusical Dangerous when wet uit 1953.

Esther Williams is dan ook de terechte Dode van de Week en in die hoedanigheid de opvolgster van sf-schrijver Jack Vance. Maar er vielen natuurlijk meer doden. Welke grote namen gingen afgelopen week nog meer het hoekje om? De rest van de serene topvijf.

2. Jean Stapleton (90)
Op een haar na was ‘Edith Bunker’ de Dode van de Week geworden. Ze schitterde in de legendarische serie All in the Family als de zeer toegewijde en niet al te slimme echtgenote van Archie Bunker. De jury: ‘Over jeugdsentiment gesproken. De keuze was moeilijk en we krijgen er nu alweer buikpijn van.’

3. Jiah Khan (25)
Een unicum: de gehele top 3 van deze week bestaat uit actrices. Jiah Khan was een Indiase actrice, bekend van Bollywood-klassiekers als Nishabd en het hilarische Housefull. Khan, die de pijp hoogstpersoonlijk aan Maarten gaf, maakte ook zelf muziek en dat leverde vaak een soort gladde R’n’Bollywood op, maar gelukkig wel lekker vrolijk.

4. Tim Samaras (55)
Alom gerespecteerd tornadojager die ook bekend was van het Discovery-programma Storm Chasers. Samaras overleed – min of meer letterlijk – in het harnas tijdens het jagen op een tornado in Reno. Ook zijn zoon en een collega-tornedojager vertrokken naar de eeuwige tornadojachtvelden.

Tim in actie op de werkvloer:

5. Manadwuy Yunupingu (56)
Zanger van de Australische rockband Yothu Yindi, die internationaal vooral beroemd werd door het matig bekende nummer Treaty. Yunupingu was een groot voorvechter voor gelijke rechten van de Aboriginal-bevolking.

Door het vrij grote aanbod had de jury ruimte voor zes (!) eervolle vermeldingen. Het gaat om de Vlaamse Nestor van de Kleinkunst Miels Cools (78), Joey Covington (68, drummer van Jefferson Airplane), de Singaporese acteur S. Shamsudin (84), de Nederlandse acteur/regiseur Marc van Uchelen (42), de Britse schrijver Tom Sharpe (85) en de Franse oud-premier Pierre Mauroy (84). Goeie genade!

Rest ons de prognose: komende week zal de zanger van een Franstalige nummer één-hit overlijden, alsmede de schrijver van een succesvol verfilmd kinderboek waarin een gele vogel een belangrijke bijrol speelt.

Zijn hart is wat de gele kanarie maar weer vasthoudt!

Tags: , , , , , ,

Laat een reactie achter