Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Gele eend getroffen door Chinese censuur

5 juni 2013 | Door | Categorie: Geel Nieuws
Bewerkte foto van het Tiananmen-protest.

Bewerkte foto van het Tiananmen-protest.

PEKING (Geel Nieuws) – De zoekopdracht ‘grote gele eend’ levert in China problemen op door een actie van de censors. Voor zover bekend kunnen de Chinezen wel gewoon naar ‘gele kanarie’ zoeken.

De Chinese censors hadden de gele eend in de ban gedaan nadat iemand de iconische foto van de ‘tankman’ op het Tiananmen-plein uit 1989 had bewerkt. De tanks waren vervangen door de grote gele badeend van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. De eend lag tot voor kort in de haven van Hongkong.

Op 4 juni was het precies 24 jaar geleden dat de studentenprotesten in Peking bloedig werden neergeslagen. Om te voorkomen dat Chinezen de bewerkte foto met de badeenden zouden zien, hielden de censors alle zoekopdrachten naar gele eenden tegen. In het buitenland had de maatregel een enigszins averechts effect.

Vanaf vandaag levert de zoekopdracht ‘grote gele eend’ op de Chinese Twitter-variant Weibo overigens wel weer enkele resultaten op, zoals hieronder valt te lezen.

(via @Carmen_NgKaMan)

(via @Carmen_NgKaMan)

 

Voor zover bekend hebben de Chinese censors de zoekterm ‘gele kanarie’ ongemoeid gelaten. Een steekproef vanuit Nederland leverde op Google in ieder geval enkele resultaten op.

 

De resultaten (foto: De Gele Kanarie)

De resultaten (foto: De Gele Kanarie)

 

Meer geel nieuws is hier te vinden.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter