Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Gele Kanarie zet early adopters in het zonnetje

4 juni 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Kanarie 500, Media

Canary LoveDe Gele Kanarie is begonnen aan de derde fase van social media-experiment de Kanarie 500. Vandaag staan de early adopters centraal en kijken we alvast even vooruit naar fase 4.

Een uniek experiment op het gebied van sociale media. Zo is de Kanarie 500 te omschrijven, het prestigieuze op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde project waarmee de Gele Kanarie twee weken geleden is begonnen. Het doel: 500 mensen op Twitter volgen en ook nog eens 500 volgelingen achter de Gele Kanarie aan krijgen.

Na de succesvolle introductie van de Kanarie 500 viel vorige week de eerste klap. De hoofdredactie besloot de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo te ontvolgen. De enige persoon die de Gele Kanarie tot dan toe volgde, paste helaas niet in de main target group van het Kanarie 500-project.

Maar wat gaat er nu gebeuren, in de derde fase van de Kanarie 500? We spraken Angelo van Leemput jr., social media interim strateeg bij de Gele Kanarie, en stelden hem zes vragen.

1. Wat is nu de actuele stand van zaken op dit moment?

Vergeleken met vorige week draait de Gele Kanarie wat betreft het aantal volgers stationair. Een week geleden hadden we 69 volgers en ook deze week is dat het geval. Eén volger heeft de Gele Kanarie verlaten, mogelijk uit protest tegen het aan de kant zetten van Louise Mushikiwabo. Daarnaast is er één volger bijgekomen: AS Media Nederland (@asmedianl), ‘het onafhankelijke persbureau voor foto en video van nieuwsfeiten’. Met deze week onder meer foto’s van de brandweeroefening bij Securitas aan de Amersfoortsestraat in Soesterberg en opvallende beelden van de intocht van de Avondvierdaagse in Amersfoort. Van harte welkom bij de Kanarie 500!

2. Wat gaat er nu in fase 3 gebeuren?

Fase 3 bestaat uit twee delen. We gaan eerst de early adopters van de Gele Kanarie actief terugvolgen. Dat zijn dus de 69 actuele volgers exclusief AS Media Nederland. Dat terugvolgen gaan we in twee tranches doen van 34 twitteraars. Vandaag zijn de 34 allervroegste vogels aan de beurt en die gaan we allemaal persoonlijk in het zonnetje zetten met 34 eervolle vermeldingen.

3. Spannend! Om wie gaat het?

Het gaat – in chronologische volgorde – om het onvolprezen Ajax-blog, @brilstand, de beide ceo’s van de Gele Kanarie, wereldkampioen zachte eitjes koken Conny van den Bor, bevlogen teamspeler Johan van Gelder, camjo en ex-Achterhoeker Bas Teunissen, Noor, WG Kunst, Ziggy Marley-fan André van Os, tolk/genealoog Heleen Sittig, Marcel van Tilburg, Brussels correspondent Trouw Christoph Schmidt, @Paul63277671, journalist en Ajacied Tom Onsman, communicatieprofessional Marjolein Klaassen en de sceptische steunpilaar Marnix Quee.

 

Schematisch weergegeven

Schematisch weergegeven

4. Waren dat ze?

Dat waren de eerste 17. Verder hebben we nog Rob Hoveling (voorzitter van de Ying Ho Yeung-fanclub), defensiespecialist Hans de Vreij, filmliefhebber Rob Nijman, senior editor Iede de Vries, boekenblogger Gerda, Fall- en fietsfan @dlask, NOS op 3-chef Gerard de Kloet, juridische ligfietser Maaike van der Werf, Gerwin (marketing & sales), mediamanager Maarten Winthagen, freelance news editor @Ikbensanni (Zwolle), hoofd radio Niels van Rooij, Stefan van Hees, IKV Pax Christi, MarieElle, Kanarie Piet (met actueel nieuws voor iedereen die van kanaries houdt) en niet te vergeten Game Insider, met nieuws en tips voor gamers uit meer dan 3000 nieuwsbronnen.

5. Dat is een goed stel hoor. En nu?

Er is nog veel werk te verrichten. Volgende week gaan we de overige 34 volgers van het eerste uur terugvolgen, en ook daar zitten weer een paar bijzondere namen bij! Vervolgens wordt de zogeheten volggroep uitgebreid met opinieleiders en decision makers. Uit dit gezelschap zal ook de eerste Kanarie 500-ambassadeur worden gekozen, waarover ik nu nog niet zoveel mag zeggen.

6. En zijn we dan bij de 500?

Nee, daarna begint pas het echte bulkwerk met het volgen van enkele honderden twitteraars met specifieke patronen en interesses die zijn geselecteerd op basis van zaken als channel strategy, mediawijsheid en canary engagement. Een hele klus, maar we zitten er op de redactie Social Media & Contentbeheersing helemaal klaar voor. Op naar de Kanarie 500!

Bedankt voor dit gesprek, veel succes en tot de volgende week!

 

DOE JE OOK MEE, MET DE KANARIE 500?

De Kanarie 500. Doe je ook mee?

Tags: , ,

Laat een reactie achter