Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Uniek nieuw social media-experiment: de Kanarie 500

22 mei 2013 | Door | Categorie: Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Kanarie 500, Media

Gele KanarieDe Gele Kanarie gaat iets nieuws beginnen: de Kanarie 500. Een uniek experiment op het gebied van sociale media. Doe je ook mee, met de Kanarie 500?

Het social media-beleid van de Gele Kanarie heeft zoals bekend geruime tijd stilgelegen, na een intern conflict tussen de Gele Kanarie Media Group en een door het concern ingehuurde Social Media-goeroe. Na het aanstellen van een mediator staan alle snavels nu gelukkig weer dezelfde kant op. En dat wordt gevierd met een uniek sociaal experiment: de Kanarie 500.

Wat is de Kanarie 500? En hoe kun je meedoen? We stelden tien vragen aan Angelo van Leemput jr., social media interim-strateeg bij de Gele Kanarie en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor een appropriate social media policy, met name naar buiten toe.

1. Wat is de Kanarie 500?

Je kunt misschien beter zeggen: wie is de Kanarie 500? En het antwoord is: dat ben jij! Want de Kanarie 500 is iedereen. Iedereen kan meedoen. En dat maakt dit experiment zo uniek. Het enige wat je nodig hebt is een Twitter-account.

2. Hoe gaat het precies in zijn werk?

De Gele Kanarie is hartstikke actief op Twitter. Sinds onze soft launch eind vorig jaar is het aantal volgers met enkele honderden procenten toegenomen. Maar we willen meer. We willen naar de 500 volgers toe, naar de Kanarie 500. Met dit experiment, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, gaan we dat magische getal bereiken.

3. Wetenschappelijk onderzoek?

Aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Georgia Tech is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar welke elementen van belang zijn om meer volgers te krijgen op Twitter. De onderzoeksresultaten zijn hier na te lezen. De onderzoekers Clayton J. Hutto, Eric Gilbert en Sarita Yardi komen uit op 14 factoren die het meest van belang zijn. En die zijn weer samen te vatten in drie kernelementen.

Schematisch weergegeven

Schematisch weergegeven

4. Wat zijn die drie kernelementen op basis waarvan mensen accounts volgen?

Het gaat om de inhoud van de tweets, de activiteit op basis van jouw tweets én om de opbouw van de volgers van jouw account. Kortom: Wat je tweet, hoe je gesprekken voert én wie je kent. Wat die eerste twee betreft, daar gaat het bij de Gele Kanarie goed tot zeer goed. Alleen de derde, wie kent de Gele Kanarie, daar gaan we een impuls aan geven met de Kanarie 500.

5. Hoe gaat de Kanarie 500 dan precies in zijn werk, nogmaals?

Op dit moment volgt de Gele Kanarie slechts één twitteraar,  de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo. Dat was vanwege onze rubriek De Gele Kanarie Volgt. De Gele Kanarie wordt gevolgd door 62 early adopters. Maar wij willen – aan beide kanten – naar die magische 500 toe, die Kanarie 500. Hoe, vraag je? De Gele Kanarie gaat 500 mensen volgen.Uit onderzoek blijkt dat vervolgens een significant deel van die 500 de Gele Kanarie weer gaat volgen. Zo gaan we door, tot we aan zowel de volg- als de gevolgdekant dat mooie getal van 500 hebben staan. De Kanarie 500.

6. Is dat wel zo, dat mensen automatisch terug gaan volgen wanneer ze opeens worden gevolgd?

Dat gaat vanzelf. Je hebt zelf ook weleens dat je opeens wordt gevolgd door @gratisvakantieveilingen of @paul63277671, en dat je toch denkt: hé, wie zou dat zijn, zal ik dit account terugvolgen? En dat is precies die aandacht waar we met de Kanarie 500 naartoe willen.

7. Welke 500 mensen gaat de Gele Kanarie volgen?

We beginnen met de trendsetters die ons nu al volgen. Daarna volgt een beperkte maar niet onbelangrijke groep opinieleiders en decision makers. De Kanarie 500 wordt volgemaakt met onze main target group, een groep twitteraars met specifieke patronen en interesses die de afgelopen weken is samengesteld door onze Redactie Social Media & Contentbeheersing. Op die redactie is overigens nog plek voor enkele stagiair(e)s.

Het social media-landschap (Foto: birgerking)

Het social media-landschap (Foto: birgerking)

8. Wanneer gaat de Kanarie 500 van start?

Op dit moment is de selectie van de Kanarie 500 bijna afgerond en is onze afdeling Design nog druk bezig met een fraai logo. We streven daarom naar 1 juni als begindatum. Vervolgens zal ons Kanarie 500 Raceteam iedere week met een Kanarie 500 Journaal komen waarin de laatste ontwikkelingen én natuurlijk de Kanarie 500 Tussenstand worden bekendgemaakt.

9. Wanneer moet het doel zijn bereikt?

Dat is nog open. We werken bij de Gele Kanarie volgens het SMAR-principe, wat wil zeggen dat de afspraken Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar en Realistisch moeten zijn. Wat betreft de einddatum kunnen we dus alle kanten op, en dat is wel zo flexibel.

10. Kunnen mensen ook nu al meedoen met de Kanarie 500?

Jazeker! Als je nu de Gele Kanarie op Twitter volgt op @Gele_Kanarie, maak je automatisch al deel uit van dit unieke sociale media-experiment. Met alle voordelen! Dus doe mee, want: de Kanarie 500, dat zijn wij allemaal!

 

Kanaaaaariiiiiiiiiiiiiie

De Kanarie 500. Doe je ook mee?

Tags: , , ,

Laat een reactie achter