Paste your Google Webmaster Tools verification code here

De Gele Kanarie fluit Flo Rida

21 mei 2013 | Door | Categorie: De Gele Kanarie Fluit, Gele Kanarie: Nieuws Totaal, Muziek
Flo Rida in zijn fluitvideo (Beeld: YouTube)

Flo Rida doet cool in zijn fluitvideo (Beeld: YouTube)

In de rubriek De Gele Kanarie Fluit fluit de Gele Kanarie dit keer mee met Whistle van het Amerikaanse fenomeen Flo Rida. Een fluitlied met fluitinstructie: dat kenden we nog niet.

De Gele Kanarie houdt zich al vanaf het prille begin bezig met het bespreken van liedjes waarin wordt gefloten. ‘De Gele Kanarie Fluit’ wordt breed gewaardeerd en – dat heb je dan vaak – is een inspiratiebron gebleken voor andere populaire media. Zoals radiozender Q-Music, dat eerder deze lente de Fluit 40 presenteerde, een ranglijst van de zogeheten beste liedjes waarin wordt gefloten.

Het Gele Kanarie Fluit-Team heeft met belangstelling kennisgenomen van de Fluit 40 en besloten meteen maar eens de nummer 1 langs de fluitlat te leggen. Verrassende aanvoerder van de Q-Music-lijst is het nummer Whistle van Flo Rida. Nog vóór het epische Wind of Change van The Scorpions en het aanzuigend werkende Moves Like Jagger van Maroon 5 & Christina Aguilera. Is dat terecht?

Fluitinstructie
Flo Rida is een bijna 34 jaar oude enorm populaire zanger annex rapper uit Miami, Florida. De afgelopen jaren scoorde Flo de ene hit na de andere, vaak in samenwerking met andere sterren. Met het nummer Whistle kwam hij in mei 2012 in Nederland meteen – pats – in de topdrie terecht.

Flo Rida voorzag het nummer van iets aardigs: het refrein bestaat uit een heuse fluitinstructie. Flo legt daarin geduldig uit hoe je – door de lippen langzaam op elkaar te brengen – het repeterende fluitmelodietje van Whistle mee kunt fluiten. De instructie is wel alleen bedoeld voor vrouwen.

Can you blow my whistle baby, let me know / Girl I’m gonna show you how to do it and we’ll start real slow / You just put your lips together and you come real close / Can you blow my whistle baby there we go, aldus de instructie van Flo Rida.

Luister hieronder naar Flo’s fluithit (of bekijk helemaal onderaan de gladde clip) en lees vervolgens de fluitanalyse.

Analyse
Het nummer draait natuurlijk om het aanstekelijk bedoelde fluitdeuntje dat bij ieder refrein langskomt. Het is niet Flo zelf die aan het fluiten is geslagen, daarvoor heeft hij een professional ingehuurd: Adam Privitera. Deze professor, muzikant en beroepsfluiter maakte eerder al furore met – jawel – de fluitmelodie uit Moves like Jagger van Maroon 5 en Christina Aguilera.

Zo’n lekker fluitje wil ik ook wel in mijn nummer, moet Flo hebben gedacht toen hij Privitera belde. De fluitlegende vond het geen probleem nog een catchy fluitlijnje uit zijn lippen te persen en het nummer Whistle was geboren. Hoewel het deuntje duidelijk minder is en net iets te gejat klinkt, is het toch ook wel een pakkend fluitje geworden dat – helaas – makkelijk in het hoofd blijft hangen.

Fluitsequentie
Na de eerste fluitsequentie (meteen aan het begin van het lied) komt Flo met zijn fluitinstructie, waarna de tweede sequentie er nog harder inkomt. Na een stukje zingen op een niet heel verrassende melodie, over mooie meiden en champagne, keert de fluit weer terug. Precies hetzelfde als de beginfluit, wat ons doet vermoeden dat het hier – helaas – om gesampled gefluit gaat. Jammer. Pas tegen het einde van het nummer is er een lichte fluitvariatie waarneembaar, maar tegen die tijd overheerst reeds de ergernis over het irritante fluitdeuntje.

Want heel origineel is het fluitmelodietje niet. Het lijkt op Privitera’s eerdere werk voor Maroon 5, maar ook op ander populair hipstergefluit zoals op Good Life van OneRepublic, op Young Folks van Peter, Bjorn en John en zelfs op Pumped Up Kicks van Foster The People. Ook in een oer-Hollandse koffiereclame had Privitera’s fluitsequentie niet misstaan.

Seksueel
De goedkope manier waarop Flo Rida de in beginsel toch sympathieke meefluitmogelijkheden misbruikt, zou nog te accepteren zijn als het lied zelf enigszins te pruimen was. Helaas is Whistle een commercieel flutlied dat – mits gezongen door een Scandinavische jongen met muts en baardje – op het Eurovisie Songfestival hoge ogen had kunnen gooien. Tekstueel is het nummer bovendien dubieus: boze tongen beweren zelfs dat het blazen op Flo’s fluitje metaforisch en seksueel suggestief zou zijn.

Wij hebben daar maar één woord voor: een aanfluiting.

Analyse in sterren
Kwaliteit van de song:
Fluitmelodielijn:
Belang van de fluit in relatie tot de rest van de song:
Kwaliteit van de fluit:
Meefluitfactor:
Iconisch fluitgehalte:

 

Flo Rida – Whistle
(Flo Rida, David Glass, Marcus Killian, Justin Franks, Breyan Isaac, Antonio Mobley)
2012 – Warner

 

Tags: , , , ,

één reactie op "De Gele Kanarie fluit Flo Rida"

  1. Arend-Jan schreef:

    Ik denk niet dat dit lied een dubbele (seksuele) bodem heeft. Volgens mij is Flo gewoon een liefhebber van de fluit, met name de fluit van Adam.

Laat een reactie achter